05 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Borsadaki sun’î yükselişin sanayiye faydası yok

Krizin zaman zaman düzelme emareleri gösterse de devam ettiğini ifade eden Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arif Özer, ‘’Özellikle yabancıların risk alma iştahları ve kazanç hırsları nedeniyle borsa coştukça coşuyor. Ama bunun sanayiciye ve istihdama bir faydası yok’’ dedi.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arif Özer, ‘’Özellikle yabancıların risk alma iştahları ve kazanç hırsları sebebiyle borsa coştukça coşuyor ama bunun sanayiciye ve istihdama bir faydası yok’’ dedi.

Özer, Temmuz ayı fiyat artışlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, Merkez Bankasının 29 Temmuz’da hazırladığı raporda, enflasyonun yıl sonunda 4,9- 6,9 aralığına oturacağının öngörüldüğünü hatırlatarak, krizin etkisiyle temel ham madde fiyatları ve alım gücünün azalması doğrultusunda küçülen enflasyonun bugünlerde iş adamlarının gündeminden düştüğünü belirti. Krizin zaman zaman düzelme emareleri gösterse de devam ettiğini, kısa zamanda normale dönülmeyeceğini artık herkesin bildiğini ifade eden Özer, ‘’Özellikle yabancıların risk alma iştahları ve kazanç hırsları nedeniyle borsa coştukça coşuyor, ama bunun sanayiciye ve istihdama bir faydası yok’’ dedi. Özer, borsaya değil, ekonomik göstergelere bakmak gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Yani üretim ve istihdama bakmak lazım. The Economist’in verilerine göre, Nisan 2009’da Türkiye yüzde 14,9’luk işsizlik oranı ile küresel piyasalarda adı geçen 39 ülke içinde en yüksek işsizlik oranına sahip dördüncü ülkedir. Bu bile durumun vahametini anlatan önemli bir kriter. Bir başka kriter de ihracat. Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına nazaran yüzde 27 oranında düştü. Yıl sonunda ihracatımız 100 milyar doları bile bulamayacak.’’ Bursa / aa Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Başkanı Eyüp Kutlucan, Temmuz ayı enflasyon rakamlarının, piyasadaki ciddî daralmanın ciddî göstergesi olduğunu bildirdi. Kutlucan, yaptığı yazılı açıklamada, uzun yıllar yüksek enflasyon yüzünden sıkıntı çeken reel sektörün şimdi de daha farklı sıkıntılar içinde olduğunu belirtti. İş dünyasının üretim ve tüketimdeki daralmadan olumsuz yönde etkilendiğini dile getiren Kutlucan, ‘’Bu, sanayicinin ürettiğini satamadığını gösteriyor. Maalesef piyasada ciddî bir daralma var’’ dedi. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl da piyasalarda çok ciddî talep daralması olduğunu belirterek, bunun en önemli nedeninin küresel kriz olduğunu vurguladı. Yaşanan daralma dolayısıyla bütün sektörlerin sıkıntı çektiğine değinen Anıl, şunları kaydetti: ‘’Sadece bizde değil bütün dünyada çok ciddî bir talep daralması var. Bu daralma nedeniyle hem ihracatımız düşüyor hem de iç piyasaya mal satılmıyor. Bize göre enflasyondan daha önemli olan piyasalarda yaşanan bu durgunluktur. Bu nedenle ekonomi yönetiminin iç talebi arttıracak yeni önlemler almasını bekliyoruz.’’ Bursa / aa

05.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  DEVLET, HÜR ORTAMI SAĞLAMALI

  YAŞ’ta sürpriz yok

  Borsadaki sun’î yükselişin sanayiye faydası yok

  Haziran’da işsize 335 TL ödendi

  Şahin’den “Atatürklü” start

  Kürtlerin temsilcisi DTP ve PKK değil

  Kutsal ‘barış’ yolculuğu

  DİJİTAL TESBİH TAVSİYESİ

  Halk internetten “ucuz tatil” arıyor

  Biri okyanusu geçti, öteki Himalayalara tırmandı

  4 bin yıllık insan beyni bulundu

  Camiye asansör yaptırdı

  Çöp atana lânet, atmayana servet

  ERDOĞAN DTP İLE BUGÜN GÖRÜŞECEK

  Toptan’dan Erdoğan’a veda ziyareti

  İslâm, Türkleri ve Kürtleri birleştirdi

  Aytaç Durak hakkında suç duyurusu

  ABD basını: Putin nükleerde imza atacak

  Yaz Kur’ân kursları büyük ilgi görüyor

  THY’den Ramazan kampanyası

  DİYANET’İN RAMAZAN HAZIRLIKLARI BAŞLADI

  3 dilde Berat programı

  Kandili ekran başında geçirmeyin

  Piliç etine yüzde 20 zam

  İthalatının çoğunu 6 ülkeden yapıyoruz

  TÜDEF’ten zamları boykot çağrısı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.