16 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Pazarlık kavgalı başladı

Toplu görüşmelerin ilk oturumu için taraflar, Başbakanlık Merkez Binada bir araya geldi. Kamu görevlilerinin mâlî ve sosyal haklarının belirleneceği toplu görüşmeler, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile memur konfederasyonlarının genel başkanları arasındaki polemik ve tartışma ile başladı.

“TEK TARAFLI BİLGİ VERİLDİ” İTİRAZI

Bakan Yazıcı açış konuşmasında, hükümetin önceki yıllarda memura yönelik mâlî ve sosyal alanlarda yaptığı çalışmaları anlatırken, sendikacılar Yazıcı’nın polemik konusu birçok meselede görüş belirttiği ve bunun tek taraflı bilgi vermek anlamına geldiği gerekçesiyle itiraz edince kısa süreli bir tartışma yaşandı.

SENDİKACILAR ARASINDA DA GERGİNLİK

YAŞANDI

Görüşmelerde Türkiye Kamu-Sen ile Memur-Sen yöneticileri arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Oturuma ilk ara verildiğinde, salonun dışına çıkılırken Türkiye Kamu-Sen ile Memur-Sen yöneticileri arasında gerginlik yaşandı. İtişmeler ve sözlü atışmaların yaşandığı gerginlik, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ile Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun araya girmesiyle yatıştırıldı. Her iki sendikanın yöneticileri gerginlikle ilgili olarak karşı tarafı suçladı.

Kamu görevlilerinin malî ve sosyal haklarının belirleneceği toplu görüşmeler, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile memur konfederasyonlarının genel başkanları arasındaki polemik ve tartışma ile başladı.

Toplu görüşmelerin ilk oturumu için taraflar, Başbakanlık Merkez Bina’da bir araya geldi. Geçmiş yıllardaki toplu görüşmelerden farklı olarak ilk oturum başlangıcında Bakan Yazıcı, açış konuşması yaptı. Yazıcı’nın açıklaması için basın mensuplarının salonda yerini alması üzerine konfederasyon başkanları önceki görüşmelerin aksine Başbakanlık önünde açıklama yapamadan salona girdi. Bakan Yazıcı konuşmasında, ‘’Toplu görüşmelerin başladığı 2002’den bu yana kamu çalışanlarımıza hep enflasyon oranlarının üzerinde maaş artışları sağlanmıştır’’ dedi.

Yazıcı, toplu görüşmelerin sadece memurlara yapılacak zam açısından önemli olmadığını, sendikaların yönetime katılmasıyla daha sağlıklı karar almalarına katkıda bulunduğunu belirtti. ‘’Bu toplu görüşme masası cidden önemli bir platformdur’’ diyen Yazıcı, bu yapıyı önemsediklerini çünkü 2 milyon kamu çalışanının gözünün bu masada olduğunu vurguladı.

SENDİKA BAŞKANLARI GÖRÜŞLERİNİ AÇIKLADI

Yazıcı’nın konuşmasını tamamlamasının ardından söz isteyen KESK Genel Başkanı Sami Evren, ‘’usul’’ itirazında bulundu. Yazıcı’nın polemik konusu birçok konuya değindiğini savunan Evren, basına tek taraflı bilgi verildiğini söyledi. Bunun üzerine Yazıcı, toplantıya yönelik bir özette bulunduğunu ve diyaloğun önemini vurguladığı belirterek, konuşmasının bir açış konuşması olduğunu ve bittiğini kaydetti. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da kendilerine usul ile ilgili bir bilgi verilmediğini, bu bilgi verilseydi dışarıda basın mensuplarına açıklama yaparak, görüşlerini kamuoyuna duyurma imkanı bulabileceklerini ifade etti. Akyıldız, Bakan Yazıcı’dan toplantıya ara verilmesini istedi ve dışarıda basın mensuplarına açıklama yaptıktan sonra toplantıya geri dönmeyi teklif etti. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun söz almasıyla, Gündoğdu ve Akyıldız arasında heyet başkanlığı konusunda kısa süreli bir tartışma yaşandı. Konfederasyon başkanlarının eleştirileri üzerine Bakan Yazıcı, konfederasyon başkanlarına görüşlerini açıklamaları için 10’ar dakika süre verdi ve böylece tartışmalar sona erdi. Ankara / aa

İKİNCİ TUR 19 AĞUSTOS'TA

Toplu görüşmelerin basına kapalı bölümünde, ilk olarak gündemin belirlenmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirildi. KESK, kamu çalışanlarına grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı tanınmasının, görüşmelerin tek gündem maddesi olmasını teklif etti. Memur-Sen de bu konunun öncelikli gündem maddesi olmasını istedi. Türkiye Kamu-Sen ise görüşmelerde ilk olarak geçen yılın muhasebesinin yapılması ve mutabakat metninin gereklerinin ne kadarının yerine getirilip getirilmediğinin ortaya konulmasını talep etti. Yapılan değerlendirmelerin ardından toplu görüşmelerin ilk gündem maddesi, geçen yılki mutabakat metni sonuçlarının değerlendirilmesi oldu. Görüşmelerde, daha sonra sırasıyla, kamuda farklı istihdam şekillerinden kaynaklanan sorunlar, çalışma şartları, iş kollarının sorunları, demokratik haklar ve grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı ile mali haklar olarak belirlendi. Memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zam konusu, gündemin son maddesi olarak belirlendi. Toplu görüşmelerin ikinci tur, 19 Ağustos Çarşamba günü yapılacak.

16.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  DARBELER DE SOSYAL VE EKONOMİK AFETLERE YOL AÇTI

  Pazarlık kavgalı başladı

  İlhan Selçuk hastanede

  On sene geçti, hâlâ hazır değiliz

  İHH, Afrika’da 392 su kuyusu açtı

  Kahvehaneciler açlık grevine gidecek

  Gaziosmanpaşa’da patlama: 1 ölü

  İlhan Selçuk hastaneye kaldırıldı

  Kuşadası'nda 18 kaçak yakalandı

  Çankırı'da 16 kişilik minibüs devrildi: 31 yaralı

  Domuz gribi için 3 laboratuvar daha kurulacak

  Polise “göbek” uyarısı

  YURT-KUR’dan 17 yurt daha

  Eczacılar, Eylül ayında İstanbul'da buluşacak

  10 günde 5 hastaya karaciğer nakledildi

  Yeni Galata Köprüsünün bakımı için ihale

  Ramazan, sigara ve alkolü bırakma ayı olsun

  Kampanyamıza büyük ilgi

  Çorum’da domuz gribi tespit edildi

  Fakir için 1 lira

  Çayı şeker yerine üzümle içiyorlar

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.