18 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

İsrail çalışanlarını denek yapmış

HAARETZ gazetesinin verdiği habere göre, Dimona’nın eski bir çalışanı, 4 ay kadar önce Ber Şeva’daki mahkemeye dâvâ açarak, Dimona’nın bazı çalışanlarının 1998 yılında denek olarak kullanıldığını söyledi. Bu deneyin, insan üzerinde yapılan deneylerle ilgili Helsinki Deklarasyonu’na aykırı olduğu, çalışanların yazılı izinlerinin alınmadığı ve deneyin riskleri veya yan etkileri konusunda uyarılmadığı iddia edildi.

Dâvâyı açan Dimona eski çalışanlarından Julius Malick, Dimona yönetiminden 1,8 milyon şekel (yaklaşık 474 bin dolar) tazminat istiyor.

Dâvâcı Malick göre, deney çerçevesinde kendilerine, içinde uranyum olan üzüm ve greyfurt suyu içirildi. Dâvâ dilekçesinde, deneyin bir bilim dergisinde de yayımlandığı ayrıntısına yer veriliyor. Kimyager Malick, 15 yıl çalıştığı tesisten 2008’de emekli oldu.

İsrail Atom Enerjisi Komisyonu yaptığı açıklamada, Dimona tesisinin, çalışanlarının güvenliği ve sağlığını ön planda tuttuğunu belirterek, deneklere verilen uranyum miktarının, Ber Şeva sakinlerinin, bir ay musluk suyundan aldığı uranyumun miktarından daha az olduğunu kaydetti.

Genelkurmay Başkanlığı’nda hırsızlık

İSRAİL Genelkurmayında yaşanan hırsızlık olayında kredi kartı bilgileri çalınan “üst rütbeli subay”ın Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi olduğu ortaya çıktı. Olayın başlangıcı, bir askerin saldırıya uğrayarak silâhının çalındığını söylemesine dayanıyor. Askerî polis soruşturması sonucunda bir asker hem saldırıyla ilgisi olmaktan, hem de silâh kaçakçılığı yapan bir İsrail vatandaşı Arap’a silâh satmaktan gözaltına alındı.

Soruşturma sırasında Tel Aviv’deki “Kirya” olarak adlandırılan Genelkurmay karargâhında görevli askerin bazı gizli dokümanı ve “üst düzey bir subayın kredi kartı bilgilerini” de çaldığı, bu kart numaralarıyla alışveriş yapıldığı ortaya çıkmıştı. Söz konusu asker Askerî Mahkemede yargılanırken, tutuklanan kardeşinin de Bölge Mahkemesine çıkarılması bekleniyor. Mahkeme, üst rütbeli subayın ismiyle ilgili yayın yasağını kaldırdı. Böylece, kredi kart bilgileri çalınan “üst rütbeli subay”ın, Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi’den başkası olmadığı ortaya çıktı. Aşkenazi’nin kredi kartı bilgilerinin de kullanılarak 2 bin Şekel tutarında (yaklaşık 800 TL) alış veriş yapıldığı belirtiliyor. Çalınan silâhlar orduya geri verilirken, olayda ilgili hâlâ birçok ayrıntı, yayın yasağı sebebiyle tam bilinemiyor.

18.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail, Mısır polisini vurdu

  Ahmedinejad’dan kadın bakan sürprizi

  Çin'de, kuraklık alarmı

  Rusya’da santralde kaza: 7 ölü, 11 yaralı

  İnguş'ta intihar saldırısı: 12 ölü

  İsrail çalışanlarını denek yapmış

  ABD: Kuzey Kore ordusu alarma geçti

  ABD, Dostum’un dönmesinden endişeli

  Tayvan ve Japonya sallandı

  Sağlık Bakanlığı bürokrasiyi azaltacak

  MÜSİAD'dan hükümete demokratik açılım desteği

  CHP: İktidarın, ‘demokratik açılım’ tavrı net değil

  Bir grup şehit ailesi AKP’ye siyah çelenk bıraktı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.