19 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

İran, diyalog arayışında

İRAN’IN Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ve askeri amaç taşımadığını söyledi. Sultaniye, uranyum zenginleştirme ve santrifüj yapım programlarının enerji üretimine yönelik olduğunu belirtti. “İran’ın nükleer faaliyetlerinin tamamı UAEK müfettiş ve uzmanları tarafından denetleniyor ve gizli kameralarla kontrol ediliyor” diyen Sultaniye, UAEK’nin son altı yıldaki raporlarının da İran’ın nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi.

Sultaniye, “Batı ile karşılıklı saygı esasına dayalı ve ön şartsız müzakereler önceliğimizdir” ifadesini kullandı.

İran ve Batı’nın “kırmızı çizgileri” olarak gördükleri uranyum zenginleştirme programı, müzakerelerin önündeki en büyük engel olarak görülüyor. Taraflar “ön şartsız müzakerelerden” yana olduklarını söyleseler de Batı’nın “Uranyum zenginleştirmeyi durdur, müzakerelere başlayalım” şeklindeki şartlı teklifine İran, “Uranyum zenginleştirme programının durdurulmasını müzakere dahi etmeyiz” cevabını veriyor.

BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Çin ve Fransa ile Almanya’dan oluşan 5 artı 1 ülkelerinin, İran’ın nükleer enerji faaliyetlerini askıya alması karşılığında bu ülkeye yönelik ambargoların durdurulması teklifi her seferinde Tahran yönetimince reddediliyor. İran, “UAEK ile işbirliği içinde ve Nükleer Silâhların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) doğrultusunda nükleer enerji faaliyetlerini sürdüreceğini” açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Batı ile yürütülen nükleer enerji müzakerelerinde yeni döneme girildiğini belirtmiş, “AB ile kitle imha silâhlarının yok edilmesi konularını” görüşebileceklerini söylemişti.

Batılı ülkeler, nükleer müzakereler konusunda Tahran yönetiminden Eylül ayına kadar cevap beklediklerini açıklamıştı. Tahran / aa

19.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Banknotlarda kokain izi

  Filistin’de Abbas’ın yıldızı parlıyor

  İran, diyalog arayışında

  İKT heyeti Çin’de

  Tunuslu kadın, 12 bebeğe hamile

  Chavez, İran’ı ziyaret edecek

  Bulgar papazlar Madonna konserine karşı

  Irak Başbakanı Maliki, Suriye’de

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.