22 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Oruçluya sabır tavsiyesi

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar, orucun sabır ve tahammül anlamına geldiğini, trafikte kargaşaya yol açacak, insanları rencide edecek davranışlardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.

DİYANET İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar, orucun sabır ve tahammül anlamına geldiğini, trafikte kargaşaya yol açacak, insanları rencide edecek davranışlardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.Özafşar, ‘’yoğunlaştırılmış bir ibadet iklimi olarak’’ tanımlanabilecek Ramazanın çok özel bir ay olduğunu belirtti. Özafşar, Ramazanın, kişilere, yüksek ahlâkî erdemlerin kalıcı karakter özelliği haline getirmesi fırsatı verdiğini söyledi. Müslümanlık inancının esasının nezaket olduğunu vurgulayan Özafşar, bu nedenle tevazu, alçak gönüllülük, karşıdakine saygı duyma ve haklarına riayet etmenin İslâm anlayışının esasını oluşturduğuna işaret etti. İbadet sırasında işlenen küçük kusurların, ‘’büyük kabahatler’’ olarak değerlendirildiğini ifade eden Özafşar, ‘’Ramazan ayında oruçluyken zamanın tamamını ibadete tahsis ediyoruz. Gündelik yeme, içme gibi ihtiyaçlarımızı bir süreliğine erteliyoruz. Ramazanı ve bu ihtiyaçları ertelemeyi gerekçe göstererek agresif tutumlara girmek, arkadaşlarımızı ve dostlarımızı incitmek, insanların haklarına tecavüz etmek, hele hele kaba davranışta bulunmak ibadetin ruhuna aykırıdır’’ diye konuştu.

Bazı ilim adamlarının yanlış davranışların orucu bozduğu yönünde görüş bildirdiğini aktaran Özafşar, dolayısıyla çirkin söz söylemenin, kontrolsüz işler yapmanın orucun ahlâkına yakışmadığını kaydetti.

ORUÇ TUTAN, TUTMAYAN HERKESİN TAKDİRİNE SAYGILI OLUNMALI

Özafşar, iş yerlerinde orucu gerekçe göstererek, yükümlülükleri savsaklamanın gayri ahlâkî bir tutum olduğuna dikkati çekti. ‘’Ramazan, oruç ve ibadet yanlış işlerin, eksik işlerin bahanesi ve gerekçesi olmamalıdır’’ diyen Özafşar, orucun ahlakının oruçluyken insanî sorumlulukları yerine getirmek olduğunu, aksi halde orucun aç kalmaktan öteye gitmeyeceğini söyledi. Mehmet Emin Özafşar, ayrıca oruç tutan tutmayan herkesin takdirine saygılı olunması gerektiğine işaret etti. İbadetlerin bireysel yükümlülükler olduğuna dikkati çeken Özafşar, ‘’İnsanların mazeretleri olabilir. Oruç tutmamayı tercih edenler de ahlâkî olarak oruç tutanların hukukuna saygılı olmalı. Eskiden farklı inanca mensup olanlar bile açıkta yemezlermiş. Oruç tutmayanlara tutanlar nezaket ve saygıyla davranmalı. Oruç tutanlara da tutmayanlara aynı saygı ve nezaketi göstermeli’’ diye konuştu. Ankara / aa

22.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Can güvenliği istiyoruz

  Yine cinnet, yine aile katliâmı

  Sendikalardan açılıma şartlı destek

  Kardeşçe yaşansın

  Oruçluya sabır tavsiyesi

  Duraklardan internete erişilecek

  Paranızı duman etmeyin

  10 bin feetten özgürlüğe dalış

  Dünyanın ilk görüntülü dergisi geliyor

  Okyanus suları normalden sıcak

  Sıcağa karşı dengeli beslenmek gerekiyor

  Erzurum’da okunan sâlânın benzeri yok!

  Yurt, burs ve kredi başvuruları sona eriyor

  Mısır üreticisine ‘anız yakmayın’ ikazı

  Konservatuvarlı Ramazan davulcusu

  Üsküdar’da Ramazan coşkusu

  Millet kirli oyunun bitmesini istiyor

  Kılıç: Bahçeli sorumlu iken hangi adımı attı?

  Mesut Yılmaz: Herkes hükümete yardımcı olsun

  Kıbrıs’ta çözümü AB tıkadı

  Bilim adamlarına baskı en gaddar izolasyon

  Rumlar, AB Dönem Başkanlığı için hazırlıklarını sürdürüyor

  Avrupa gençliği, "Lizbon Stratejisi'ni tartışacak

  Hazine Müsteşarlığına stajyer kontrolör alınacak

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.