28 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

İNSANLAR ŞÜPHE DUYAR

ASDER Başkanı emekli Tuğg. Adnan Tanrıverdi, olayın kaza değil, ceza olduğu iddiasının TSK'da kaza sonucu şehit olan askerlerin ölümlerinin insanların akıllarına şüphe getirebileceğine dikkat çekti. Tanrıverdi, olayı, olduğu şekliyle anlatmanın TSK'nın üst kademesi için önemli bir görev olduğunu söyledi.

CEZALAR KANUNî OLMALI

Kanunda yazılı olmayan bir cezanın verilemeyeceğini vurgulayan Tanrı-verdi, “Münferit bir olay da olsa, ben-zeri olaylara sebebiyet vermeyecek şekilde genç subay ve astsubayların hukuk çizgisine çekilmesi için amirlere büyük görev düşer” dedi.

ADALETİ Savunanlar Derneği (ASDER) Başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, Elazığ’da el bombasının patlaması sonucu 4 askerin şehit düştüğü olayın kaza değil, ceza olduğu iddiasının Türk Silahlı Kuvvetleri’nde kaza sonucu şehit olan askerlerin ölümleriyle ilgili insanların akıllarına şüphe getirebileceğine dikkat çekti.

Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde 17 Ağustos 2009 tarihinde dört askerin, bir subayın, nöbette uyuyan askerin eline ceza için verdiği pimi çekilmiş bombanın patlaması sonucu şehit oldukları iddiasının yankıları sürüyor. ASDER Başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu tür bir kazaya sebep olacak cezanın verilmesinin ne Disiplin Mahkemeleri Kanunu’na ne de disiplin amirinin ceza verme yetki ve selahiyetlerine girmediğini vurguladı. “Buna bir eğitim derseniz, bunun bir nezaret altında olması gerekirdi” diyen Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla yetkilerini aşmış bir kişinin davranışı olarak değerlendirmek lazım. Yasal işlemin başlatılması doğru. Bu tür fevri yanlış hareket yapan kişiler bulunur ve mutlaka askeri yargı tarafından yargılanır. Doğru bir iş değil tabii. Neticesi itibariyle de zaten doğru bulmak mümkün değil. Yasada olmayan veya yetkisi dışında ceza vermek, kendisini cezaya götürür. 4 cana mal olmak, büyük bir hata.”

“İNSANLAR ŞÜPHELENİR”

Emekli general Tanrıverdi, “Genelkurmay Başkanlığı’nın hayatını kaybeden bazı askerler için ‘başı taşa çarptı, operasyon sırasında uçurumdan düştü, yıldırım çarptı’ şeklindeki gerekçeler göstermesi, Elazığ’daki olaydan sonra insanların akıllarına bir şüphe getirmez mi?” şelindeki soru üzerine ise şunları söyledi: “Getirir, ama mutlaka perde arkasında yine yasal işlem başlatılmış demektir. Bu askerle beraber diğer şehit olmuş askerlerin aileleri için yasal olarak tazminat hakları doğar. Ama belki o bakımdan ‘ihtiyatlı’ olmuş diye, böyle bir açık kapı bırakmak gerekiyor. Bazen durum tam aydınlatılmadığı için veya vefat eden askerlerin hukuki haklarının korunması için böyle açıklama yapılmış olması kabul edilebilir. Ama toplumdaki güvenirlilik çok önemli. Olayı, olduğu şekliyle nakletmek tabi ki silahlı kuvvetlerin, özellikle üst kademesi için önemli bir mesele olsa gerek.”

“ÜSTLERİN VERDİĞİ CEZALAR KANUNÎ OLMALI ”

ASKERLİĞİN eğitimiyle, bütün faaliyetleriyle normal diğer faaliyet alanlarına nazaran daha fazla risk içeren meslek veya hizmet olduğunu hatırlatan Tanrıverdi, dolayısıyla bazen eğitim sırasında bu tür beklenmedik, istenmeyen kazaların cereyan edebileceğini savundu. Tanrıverdi, böyle bir kaza oluncaya kadar bu kişinin sorumsuzluk hareketlerinin bir yerde engellenmesi, bilinmesi gerektiğinin altını çizerek “Genç bir subay, dolayısıyla amirleri tarafından da kontrol ve nezaret altında tutulması gerekirdi. Böyle bir olaya sebebiyet verebilecek bir yapıya sahip olduğunun anlaşılması durumunda, amirleri tarafından uyarılması gerekirdi. Dolayısıyla o zaman bu tür girişimleri, idari olarak da engelleme imkanları aranmalı, daha iyi kontrol edilmeli. Ayrıca mutlaka hukuk üstün tutulmalı, hukuk dışı ceza verenler hakkında mutlaka amirleri tarafından onlara da işlem yapılmalı. Hukuk çizgisinde kalmak gerekir. Münferit bir olay da olsa, benzeri olaylara sebebiyet vermeyecek şekilde genç subay ve astsubayların hukuk çizgisine çekilmesi için amirlere büyük görev düşer” diye konuştu.

“ÇUKURCA’DAKİ OLAY,

AMİRLERİN İLGİSİZLİĞİ”

7 MAYIS 2009 tarihinde Hakkâri’nin Çukurca ilçesi kırsalında askeri aracın geçişi sırasında patlayan ve altı askerin şehit olduğu mayınları, askerin kendisinin döşediği yönündeki iddiaları da değerlendiren Tanrıverdi, şöyle devam etti: “Güvenlik açısından birlik kendi çevresine veya bir kısım tehlikenin geleceği yerlere mayın döşeyebilir ama işaretlenmesi lâzım. Birlikte o istikamette görev yapan personelin bilgilendirmesi lâzım. Tabi yine amirlerin biraz ilgisizliği var diye değerlendirmek gerekiyor. Eğer kendi birliğinin personeli, o birliğin döşediği mayınlardan haberdar değil, o bölgeyi bilmiyorsa; tanıtılması, gösterilmesi gerekiyor. Yine amirlerde bir hata olduğu anlaşılıyor. O bölgeyi askerlerine tanıtmaması açısından.” Ankara / cihan

28.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İNSANLAR ŞÜPHE DUYAR

  Ergenekon’da olaylı duruşma

  Hükümet cesur olsun

  Anayasayı millet yapmalı

  Başörtüsünü çıkarttıran hakime dâvâ

  1.3 milyon öğrenci okulla tanışacak

  İftar sonrası hasat

  Dinî Yayınlar Fuarı açılıyor

  Lübnan'da, Ramazan heyecanı bir başka

  İHH Gezici Aşevi, yemek dağıttı

  Sözleşmeli öğretmene üvey evlât muamelesi

  Hizmet var, bilen yok

  Doktorlar, gönüllü gece mesaisine kalıyor

  Lise kayıtları için son gün

  İslâm’a hakarete geçit verilmedi

  Evlilik yıl dönümünde hayat hediye etti

  Microsoft’tan ırkçılık özrü

  Askıda ekmek fakirleri sevindirdi

  Cepte en pahalı Amerikalılar alo diyor

  Şahin: KKTC’ye kısıtlamalar, insanlık ayıbı

  Gül, 2 yılda 231 kanun onayladı

  Askere güven için şeffaflık şart

  Evlat acısını başka analar çekmesin

  YHT'nin sefer sayısı artıyor

  Körfez'de feci kaza: 4 ölü

  Türkiye'den "Gazze'ye Ev"

  DTP bürosuna molotof kokteyli

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.