29 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Bir Sahabenin Günlüğü

Affedebilmek - Salİha Ferşadoğlu

Ramazan, Hicretin 8. Senesi, Mekke

O günü sizlere nasıl anlatabilirim bilemiyorum. Hangi kelimelerle izah etmeli? Hangi tasvirleri kullanmalı? Muazzam bir gündü. Ömrüm boyunca unutamayacağım, torunlarıma zevkle ve gururla anlatacağım bir hatıra olarak zihnimin en nadide köşesine çoktan yerleşti bile. Mekke’nin fethi! Fetih Sûresinde haber verilen müjde sonunda gerçekleşmişti. Bizi evlerimizden kovanlar şimdi mağlûp olmuşlardı. İslâm Allah’ın inayetiyle bir kez daha kazanmıştı. Zafer; Allah’ın, Peygamberinin ve Müslümanlarındı.

Fetih haberi Medine’ye çoktan ulaşmıştı. Herkes bayram havası yaşıyordu. Memleketlerini bırakıp, hicret eden muhacirler sürur içinde birbirlerine bu güzel haberi veriyorlardı. Bir gün geri döneceklerine inanıyorlardı ve bu sonunda gerçekleşmişti.

Kâbe putlardan temizlenmişti. Artık müşriklerin bu topraklardaki hâkimiyeti sona ermişti. Şimdi asıl merak konusu, Peygamberimize (asm) düşmanlık yapan, onu ve getirdiği dini yalanlayanların ne olacağı idi. Herkeste heyecan vardı. Kureyşliler bir bir yaptıkları işkence ve eziyetleri hatırlıyor, en kötü cezalara maruz kalacaklarını düşünüyorlardı. Öğleden sonraydı. Peygamberimizin (asm) müşrikleri topladığı haberi geldi. Hemen konuşmanın yapılacağı yere koştum. Resûl-i Ekrem (asm) sordu:

“Ey Kureyş topluluğu! Şu an hakkınızda ne yapacağımı tahmin ediyorsunuz?”

“Sen kerem ve iyilik sahibi bir kardeşsin. Kerem ve iyilik sahibi bir kardeş oğlusun. Bize ancak hayır ve iyilik yapacağına inanırız.”

“Benim durumumla sizin durumunuz, aynı Yusuf’un (as) kardeşleriyle yaşadığı durumdur. Hz. Yusuf’un (as) kardeşlerine dediği gibi ben de size diyorum: ‘Size bugün hiçbir başa kakma ve ayıplama yok! Allah sizi bağışlasın. O merhamet edenlerin en merhametlisidir.’ Gidiniz, hepiniz serbestsiniz.”

İşte böyleydi Allahın sevgili habibi (asm). O kadar merhamet ve şefkat ile doluydu ki, kendisine yıllar boyunca zulmedenleri hiçbir kin, nefret gütmeden affetmişti. İntikam almayı düşünmemişti. Zaten ona (asm) intikam almak yakışmazdı. O, bu yüzden rahmet peygamberiydi…

Uzun bir aradan sonra huzur içinde Kâbe’yi tavaf ederken, işte bunları düşünüyor, bizi zafere ulaştırdığı için Allah’a hamd ediyordum.*

*İbn Hişam, 4:55.

29.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  Bir Sahabenin Günlüğü

  İLMİHAL

  KRİZANTEM

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  RAMAZAN HALLERİ

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  ON BİR AYIN SULTANI

  PEYGAMBER KISSALARI

  MİNİ HİKÂYELER

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  DENİZCİNİN RAMAZANI

  ŞEYTANIN DESİSELERİ

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.