29 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

PEYGAMBER KISSALARI

Hz. Nûh’un (as) gemisi - AHMET ÖZDEMİR

Hz. Nûh (as), kavminin iman etmesinden ümit kesince, uzun bir süre bekledi. Daha sonra Allah, kendisiyle birlikte iman edenlerden başka kavminden hiçbir kimsenin iman etmeyeceğini ona vahyetti: “Artık halkından, daha önce iman etmiş olanlar dışında, hiç kimse iman etmeyecek. Öyleyse o kâfirlerin yaptıklarından dolayı kederlenme de.” (Hûd Sûresi, 36)

Allah, Hz. Nûh’a (as), “kavminin tufan ile helâk edileceğini ve onlardan hiç kimsenin kalmayacağını” bildirdi. Bunun üzerine Allah, Hz. Nûh’a (as) bir gemi yapmasını vahyetti:

“Bizim gözetimimiz altında ve vahyimiz doğrultusunda, gemiyi yap ve o zalimler lehinde Ben’den hiçbir ricada bulunma. Çünkü onlar suda boğulacaklardır.” (Hûd Sûresi, 37)

Nuh (a.s.), “Yâ Rabb! Gemiyi nasıl yapayım?” diye sordu. Allah tarafından:

“Onu, üç suret üzerine devrik yap: Başını horoz başı gibi, karnını kuş karnı gibi, kuyruğunu horoz kuyruğu gibi meyilli yap ve üç kat olarak yap!” buyuruldu.

Geminin yapılışı, iki yıl sürdü. Geminin üst katında, su ve yiyecek depoları yapılmıştı. Hz. Nûh’un (as) kavmi onunla alay ediyorlar, eğleniyorlar ve “Ey Nûh! Sen daha düne kadar bir Peygamber olduğunu iddia ediyordun. Bugün ise marangoz olmuşsun” diyorlardı. Onların tavrı Kur’ân’da şöyle anlatılmaktadır:

“Nuh gemiyi yapıyor, halkından ileri gelenler her ne zaman yanından geçseler onunla alay ediyorlardı. Nuh da: ‘Siz, şimdi bizimle alay ediyorsanız, elbet bizim de sizinle alay edeceğimiz bir gün gelir. Artık rüsvay edecek azabın kime gelip çatacağını, ayrıca âhiretteki daimî azabın da kimin üzerine ineceğini yakında görüp öğrenirsiniz.’” (Hûd Sûresi, 38-39)

Mü’minler onlara, “Siz yerden ve gökten fışkırarak her yeri istilâ edecek sularda boğulurken, biz şu yapmakta olduğumuz gemi ile sizi boğan sular üzerinde emniyetle yüzeceğiz. Siz zulmünüz ve küfrünüz sebebiyle odunu insanlar ve taşlar olan cehennemde yanarken, bizler cennette Rabbimizin lütfuyla yine mutlu olacağız. O zaman biz de sizlerle alay edip sizlerden intikam alacağız” diye karşılık veriyorlardı.

Geminin yapımından sonra yapılacaklar Kur’ân’da şöyle haber veriliyordu:

“Nihayet emrimiz gelip de tennur kaynadığı zaman Nuh’a dedik ki: ‘Her hayvan türünden erkekli dişili ikişer eş ile haklarında helâk hükmü verilmiş olanları hariç olmak üzere, aileni, bir de iman edenleri gemiye al!’ Nuh dedi ki: ‘Binin gemiye! Onun yüzüp gitmesi de, durması da Allah’ın adıyladır. Gerçekten Rabbim Gafurdur, Rahîmdir (affı, rahmet ve ihsanı pek boldur).” (Hûd Sûresi, 40-41)

Nuh (as); gemiye oğulları Sam, Ham, Yâfes ve bunların zevceleri ile kendisine iman etmiş bulunan altı kişiyi bindirdi. Oğlu Yam (Ken’an) ise, geri kaldı. Çünkü o, kâfirdi. Nuh’un (as) karısı Vâile de kâfirdi. Kavmi gibi küfür üzerinde direnerek onlarla birlikte suda boğulup gidecekti.

Hz. Nûh (as), geminin yapımını bitirince Cenâb-ı Allah ona, kendisiyle birlikte ailesini ve iman etmiş mü’minler topluluğunu, dişi ve erkek olmak üzere her gruptan hayvanları gemiye yüklemesini emretti. Âdem’in (as), Cebrail (as) tarafından getirilen tâbutu da, gemiye alındı ve erkeklerle kadınlar arasına konuldu.

nuh.jpg

29.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  Bir Sahabenin Günlüğü

  İLMİHAL

  KRİZANTEM

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  RAMAZAN HALLERİ

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ

  ON BİR AYIN SULTANI

  PEYGAMBER KISSALARI

  MİNİ HİKÂYELER

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN

  DENİZCİNİN RAMAZANI

  ŞEYTANIN DESİSELERİ

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.