04 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

Urumçi yine karıştı

Çin’e bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bu sefer de Çinliler isyan etti. Sayıları binlerle ifade edilen Han Çinlisi, yerel hükümeti asayişi sağlayamadığı için protesto ediyor. Protestonun sebebi olarak yüzlerce kişinin şırıngalı saldırılarda yaralanması gösteriliyor. Olaydan Uygurları sorumlu tutan göstericiler, saldırganların sert şekilde cezalandırılmasını istiyor. Göstericilerin bazılarının, 14 yıldır görevde bulunan ve özerk bölgenin bir numaralı adamı olan Sincan Komünist Parti Sekreteri Wang Lequan’in görevden alınmasını istedikleri ileri sürüldü.

Urumçi’de tansiyon yükseldi

Çİn’e bağlı Uygur Özerk Bölgesi’nin başşehri Urumçi’de yeni bir protesto gösterisinin başladığı belirtildi. AP’nin haberine göre, Han etnik grubuna mensup çok sayıda Çinli, bölgesel hükümeti ve şehirde asayişin sağlanamamasını protesto ediyor. Görgü şahitlerinin telefonla yabancı ajanslara verdiği bilgilere göre, sayıları binlerle ifade edilen Han Çinlisi, yerel hükümeti protesto ediyor. Protestonun sebebi olarak yüzlerce kişin şırıngalı saldırılarda yaralanması gösteriliyor. Olaydan Uygurları sorumlu tutan göstericiler, saldırganların sert şekilde cezalandırılmasını istiyor. Urumçi’de 5 Temmuz’da patlak veren etnik çatışmada resmî rakamlara göre 197 kişi ölmüştü. Yetkililerin sükunet çağrısına rağmen, Urumçi’de gerginlik devam ediyor. Hong Kong’da yayımlanan Wen Wen Po gazetesinin haberine göre, şehirde önceki gün de aynı gerekçeyle gösteri düzenlendi. Resmî haber ajansı Xinhua, saldırının mağdurları arasında hem Uygurların hem de Han Çinlilerinin bulunduğunu duyurdu. China Daily gazetesi ise saldırılarda zehirlenen ya da bulaşıcı hastalığa yakalanan olmadığını yazdı. Çin polisi, olayla ilgili 15 şüpheliyi yakaladı. Şüphelilerden 4’ünün tutuklandığı belirtildi.

04.09.2009


 

Endonezya’da depremin bilânçosu ağırlaşıyor

Endonezya’da önceki gün meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 57’ye yükseldi.

Yetkililer, depremin sebep olduğu toprak kaymasının ardından onlarca kişiyi enkazdan çıkarma çalışmalarının sürdüğünü, Cianjur bölgesinde yeni cesetlerin bulunduğunu ve ölü sayısının da 57 olduğunu açıkladı. Cianjur bölge yöneticisi Maskana Sumitra da, 11 ev ile 1 caminin halen toprak kayması sonucu göçük altında olduğunu, tahminen 50 kişinin de toprak altında ve ölmüş olabileceğini söyledi. Sumitra, bu kişilerin hayatta kalma şanslarının çok az olduğunu, yine de toprak altında kalanları çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti. Afet yönetim ajansı sözcüsü, 7 büyüklüğündeki depremin ardından 110 kişinin hastaneye kaldırıldığını, bunlardan 10’unun durumunun ağır olduğunu bildirmişti. Batı Cava’yı vuran depremde 9 bini ağır, 16.300 evde hasar meydana gelmişti.

04.09.2009


 

Normalleşme ile Ermenistan açılım yapacak

Ermenİstan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi halinde, bölgedeki uluslar arası projeler de dahil, “mümkün olan bütün projelere katılmaya çalışacaklarını” söyledi.

Nalbantyan düzenlediği basın toplantısında, “bölgede ilerleme ve değişim olursa, bu, Azerbaycan’a da olumlu biçimde yansıyacaktır. İlişkiler normalleşir ve (Türkiye ile) sınır açılırsa şüphesiz, uluslar arası olanlar da dahil olmak üzere mümkün olan bütün projelere katılmaya çalışacağız” diye konuştu. Öte yandan son yakınlaşma çabalarına karşı çıkan yaklaşık 1000 kişilik bir aşırı milliyetçi grup, dün başkent Erivan’da bir protesto gösterisi düzenledi. Taşnak Partisi yandaşlarının düzenlediği gösteri Dışişleri Bakanlığı önünde yapıldı.

04.09.2009


 

Yeni Japonya liderinden ABD’ye güvence

Japonya’da hafta sonunda yapılan genel seçimleri kazanan muhalefet partisinin lideri Yukio Hatoyama, ABD Başkanı Barack Obama’ya iki ülke ilişkilerinin temelinin aynı kalacağı konusunda güvence verdi.

Seçimleri kazanan Japonya Demokratik Partisi’nin internet sitesinde yeralan habere göre, iki lider 12 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Japonya’nın yeni başbakanı olması beklenen parti lideri Hatoyama, ABD Başkanı Obama’ya, iki ülke arasındaki güvenlik ittifakının, Japonya’nın dış politikasının “temeli” olmaya devam edeceğini söyledi. Görüşmede, “Japonya-ABD ittifakı temeldir” diyen Hatoyama, “yapıcı, ileriye yönelik Japon-ABD ilişkileri kurmak istediğini” de söyledi.

04.09.2009


 

Yunanistan, erken seçime gidiyor

Yunan basını, Başbakan Kostas Karamanlis’in erken seçime gitme kararını ekonomik krizin gerektirdiği ağır kararları almaktan kaçış olarak niteledi.

Gazeteler, Başbakan Karamanlis’in önceki akşam yaptığı açıklamada erken seçime gidişe gerekçe olarak ekonomik krizi gösterdiğini, ancak 5 yıldır iktidarda olan Yeni Demokrasi Partisi (YDP) hükümetinin niçin gerekli kararları bugüne kadar almadığını açıklamadığını yazdı. Yunan basını, Karamanlis’in erken seçim kararının YDP’nin iktidarı kaybetmesine yol açacağı değerlendirmesinde de bulundu.

04.09.2009


 

Filistin yönetimi, organ hırsızlığını araştıracak

Fİlİstİn Yönetimi, İsveç gazetesi Aftonbladet’in haberiyle gündeme gelen ve İsrail ile İsveç arasında diplomatik krize sebep olan organ hırsızlığı iddialarını araştırmak amacıyla bir komisyon oluşturdu.

Filistin Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Dr. Hasan Ebu Libde, komisyonun çalışmalarına başladığını ve konuyla ilgili mümkün olan her türlü bilgiyi toplamaya başladığını söyledi. Ebu Libde, Filistin Yönetiminin konuyla ilgili olarak kesin bir tavır takınacağını belirtirken, “İddialar doğruysa bu insan hakları ihlâlini oluşturur” dedi. Ebu Libde’nin verdiği bilgiye göre, komisyonda Sağlık, İçişleri ve Dışişleri bakanlarının üst düzey yetkililer bulunuyor.

04.09.2009


 

Wilders Yahudi kökenli çıktı

Müslüman ve yabancılar karşıtı tutumuyla bilinen aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders’ın kökeninin Hollandalı olmadığı ileri sürüldü.

“De Groene Amsterdammer” adlı dergide, Wilders’in geçmişi hakkında bir makale kaleme alan Hollandalı antropolog Lizzy van Leeuwen, aşırı sağcı politikacının Endonezya kökenli Yahudi bir aileye mensup olduğunu iddia etti. Wilders’ın bu durumu gizlemek için saçlarını sarıya boyadığına da işaret eden Lizzy van Leeuwen, iddialarını arşivlerde ulaştığı belgelere dayandırıyor.

Hollanda’nın sömürgecilik sonrası tarihi konusunda uzman olan antropolog Van Leeuwen, Millî Arşiv’de ulaştığı Wilders’ın dedesi Johan Ording’e ait dosyada, aşırı sağcı siyasetçinin anne tarafının Endonezyalı ünlü bir Yahudi ailesine mensup olduğunun yer aldığını yazdı. Johan Ording’in sömürgecilik döneminde Doğu Java’da Wilders’ın daha önce açıkladığı gibi asker olarak değil, memuriyetlik yaptığını kaydeden Van Leeuwen, bu sırada Yahudi asıllı Johanna Meijer isimli kadınla evlendiğini belirtti.

Wilders’ın dedesinin 1934 yılında disiplinsizlikten dolayı memuriyetten atıldığını da kaydeden Lizzy van Leeuwen, daha sonra Endonezya’ya yerleşen Ording’in bu yüzden emeklilik hakkını da yitirdiğini ve ailenin maddî açıdan zor günler geçirdiğini iddia etti.

Geert Wilders’ın şu anda savunduğu İslâm karşıtı ve aşırı sağcı siyasî görüşleriyle kökeni arasında bağlantı bulunduğunu da ileri süren yazar, buna dayanak olarak ise, kendisine aynı kökene sahip isimlerin destek vermesini gösterdi. Lizzy van Leeuwen ayrıca, Wilders’ın geçmişini gizlemek için siyah olan saçlarını sürekli sarıya boyadığına da değindi.

04.09.2009


 

Hollanda adaletinden çifte standart

Hollanda’da, İslâm dünyasının tepkisini çeken karikatürü kovuşturmaya gerek görmeyen savcılık, Yahudi soykırımıyla ilgili bir karikatür hakkında soruşturma başlattı.

Utrecht Savcılığı, merkezi Belçika’da bulunan “Avrupa Arap Birliği” (AEL) adlı siyasî hareketin Hollanda biriminin internet sayfasında bulunan, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin katledilmesini “uydurma bir hikâye” olarak tanımlayan karikatür hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Savcılık, daha önce bir Danimarka gazetesinde yayımlanan ve İslâm dünyasının tepkisini çeken karikatürün, Hollanda’da bazı yayın kuruluşları ve bir siyasî partinin internet sitesinde yayımlanmasına sessiz kalmıştı. Savcılık bu konuda açılan dâvâlarda karikatürde kimseye karşı hakaret ve ayrımcılık yapılmadığı görüşüne varıldığını, dolayısıyla bir suç unsuru bulunmadığını bildirerek kovuşturmaya gerek görmemişti.

04.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.