07 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

BİR SAHABENİN GÜNLÜĞÜ - Salİha Ferşadoğlu

Hamd köşkü

Zi’lkade, Hicretin 9. Senesi,

Medine

O gün herkes çok üzgündü. Zira sahabelerden birinin sevimli, dünyalar güzeli oğlu vefat etmiş, az önce de salâsı verilmişti. Daha birkaç gün önce o sevimli yavrucak ile beraber toprağa resim çizmiştik. Cebinden çıkardığı hurmasını benimle paylaşmıştı. Ne kadar nazik ve cömert bir çocuktu! Ancak ölüm meleği gelmiş ve hepimizi müteessir etmişti. Günahsız, masum yavrucak dünya faslını kapatmıştı. Asıl ebedî yurdumuza herkesten evvel varmıştı. Şimdi eminim meleklerle oyun oynuyor, neşe çığlıkları atıyordur.

Cenaze namazı kılınırken, yavrucağın babasına baktım. Aman Allahım! O ne metanet! O nasıl bir sabır göstergesidir Ya Rabbim. Ben olsam bu imtihanı kaldırabilir miydim? Yavrumun cennette olduğunu bile bile bağrıma taş basabilir miydim? Bilemedim…

Sahabeye baktıkça derdi veren Rabbimin sabrı da verdiğini keşfediyorum. Yanına gidip, Allah’ın verdiği bu güzel emaneti geri aldığını, cennette yeniden buluşacağını söylüyorum. Kafasını sallıyor, haklısın deyip, boynuma sarılıyor.

Cenaze gömüldükten sonra kabri başında duâ ediyor Peygamberimiz (asm). Ailesine nasihatler veriyor, dünyanın fani olduğuna asıl mekânımızın ahiret yurdu olduğuna dikkat çekiyor. Bir gün herkesin bu dünyadan ayrılacağını hatırlatıyor. Sonra da bir müjde veriyor:

“Sana Cennette Hamd Köşkü verilecek ey kardeşim!”

Mahzun gözleriyle Peygamberimize (asm) bakıyor sahabe. Teslim ve tevekkül içinde hâlâ… İsyana kaçmamış ne o, ne de eşi. Beraber Allah’tan gelene iman etmişler. Bu ayrılığın kısa süreli bir ayrılık olduğunun farkında her ikisi de. Peygamberimiz (asm) başlıyor anlatmaya… O anlattıkça çocuğun anne babasının yüzlerine kocaman bir gülümseme yayılıyor. Hepimiz mutluluk ve umutla dolu bir halde kabrin başından ayrılıyoruz.

“Kulun çocuğu öldüğünde, Allah meleklerine: ‘Kulumun evlâdının ruhunu aldınız mı?’ diye sorar. Onlar, ‘Evet’ derler. Allah, ‘Onun gönlünün meyvesinin ruhunu aldınız mı?’ buyurur. Melekler, ‘Evet’ derler. Allah, ‘Kulum ne dedi?’ diye sorar. Onlar, ‘Sana hamd etti ve ‘İnnâ lillahi ve innâ ileyhi râciûn’ dedi, derler. Bunun üzerine Allah şöyle buyurur:

-Kulum için Cennette bir köşk yapın ve ona Hamd Köşkü adını verin.” 1 Dipnot: 1. Cami’ü’s-Sağir, 1:440.

07.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM - Yrd. Doç. Dr. Atİlla YARGICI

  BİR SAHABENİN GÜNLÜĞÜ - Salİha Ferşadoğlu

  Ramazan günleri - FAHRİ UTKAN

  DENİZCİNİN RAMAZANI - VEHBİ HORASANLI

  PEYGAMBER KISSALARI - AHMET ÖZDEMİR

  RAMAZAN HÂLLERİ - OSMAN ZENGİN

  İLMİHAL - SÜLEYMAN KÖSMENE

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD - hayreddİn ekmen

  ŞEYTANIN DESİSELERİ - İBRAHİM ERSOYLU

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN - Röportaj: ZÜBEYİR ERGENEKON

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ - MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI - SELİM GÜNDÜZALP

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ - SUAT ÜNSAL

  MİNİ HİKÂYELER - NEVİN ALAN

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.