11 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

DÜŞÜNCE UFKU - HALİL ELİTOK

Oruç; ruhu terbİye etmektİr

Orucun ruh terbiyesi üzerindeki etkilerinden bahsetmek istiyorum: Genel mânâda terbiyeyi üç noktada izah etmek mümkündür.

1- Aklın terbiyesi,

2- Ruhun terbiyesi,

3- Bedenin terbiyesi

Aklın terbiyesi ilimle, ruhun terbiyesi manevî değerlerle, bedenin terbiyesi, fizikî şartların fıtrata uygun hâle getirilmesiyle gerçekleşir.

Ruh terbiyesi, kısaca insanın yaratılış gayesine yönlendirilmesi demektir. Aynı zamanda, ruhun bedenî ve cismanî baskılardan sıyrılarak kendi özüne, kendi kaynağına yönelmesi ve yaratılış gayesi istikametinde bir seyr-i rûhânî gerçekleştirmesidir.

Ruhu terbiye etmek, ruhu mânevî hastalıklardan korumak, yaratılışına uygun hâle getirmek demektir. Bir başka ifâde ile, nefis, kendisinin hür ve serbest olmasını ister. İşte bu duyguları ıslâh edecek yegâne ilâç oruçtur. Bediüzzaman, Yirmi Dokuzuncu Mektub’da bu hususu şöyle ifade etmektedir:

“Nefis, kendini hür ve serbest ister ve öyle telâkki eder. Hatta mevhum rububiyet ve keyfemâyeşâ hereketi, fıtrî olarak arzu eder. Hadsiz nimetlerle terbiye olunduğunu düşünmek istemiyor. Hususan, dünyada servet ve iktidarı da varsa, gaflet dahi yardım etmişse, bütün bütün gâsıbâne, hırsızcasına nimet-i İlâhiyeyi hayvan gibi yutar.

“İşte, Ramazan-ı Şerifte en zenginden en fakire kadar herkesin nefsi anlar ki, kendisi mâlik değil, memlüktür; hür değil, abddir. Emir olunmazsa en âdi ve en rahat şeyi de yapamaz, elini suya uzatamaz diye, mevhum rububiyeti kırılır, ubudiyeti takınır, hakikî vazifesi olan şükre girer.”1

İslâm dini, insanı değerlendirirken, onun, Allah’ın yeryüzünde halifesi olduğunu, yeryüzüne vâris kılındığını, değer hükümlerine sahip en güzel varlık olduğunu ifâde eder. Bu vasıfları itibariyle insanın ruh yapısı öne çıkmaktadır. Onun psikolojik yapısını bildiren nitelikler de, âyetlerin içinde yer alır.

Pek tabiîdir ki, psikolojik yapısı itibariyle çeşitli tesirlere açık ve bunların etkisinde kalabilen insan, bu rûhî hâlini muhafaza edilebilmek için gerekli tedbirleri almak zorundadır. Bu hâlin muhafazası, insanın iyi bir şekilde yetiştirilmesine ve daha sonra da aklını, fikrini, irâdesini, iz’anını ve imanını kullanarak doğru yolda olmasına bağlıdır.

Dipnot:

1- Bediüzzaman Said Nursî; Mektubat, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul-1994, s. 389.

11.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM - Yrd. Doç. Dr. Atİlla YARGICI

  İLMİHAL - SÜLEYMAN KÖSMENE

  Bir sahabenin günlüğü - Salİha Ferşadoğlu

  DÜŞÜNCE UFKU - HALİL ELİTOK

  PEYGAMBER KISSALARI - AHMET ÖZDEMİR

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ - MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ

  RAMAZAN HÂLLERİ - OSMAN ZENGİN

  ŞEYTANIN DESİSELERİ - İBRAHİM ERSOYLU

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD - hayreddİn ekmen

  MİNİ HİKÂYELER - NEVİN ALAN

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN - Röportaj: YASİN YILDIRIM

  DENİZCİNİN RAMAZANI - VEHBİ HORASANLI

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ - SUAT ÜNSAL

  DOSTLARA DUÂLAR - NEJDET PEHLİVAN

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI - SELİM GÜNDÜZALP

  Ramazan takvimi - HASAN ŞEN

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.