11 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

PEYGAMBER KISSALARI - AHMET ÖZDEMİR

Yeryüzünün ilk misafirleri

Cinler, hayvanlar ve bitkiler, insandan önce yaratılmış ve yeryüzünde yerleştirilmiş varlıklardır. Cinlerin görevi yeryüzünü imar etmek, diğer varlıklardan sorumlu olmak ve onlara ev sahipliği yapmaktır. Yani insandan önce dünyanın halifesi olma görevi cinlere aitti. Cenâb-ı Hak, onları da “kendisini tanımaları, ibadet ve taatte bulunmaları” (Zariyat Sûresi, 56) için yaratmıştı. Ama cinler, kendilerinden beklenen bu görevlerin tam zıddına hareket ettiler.

Cenâb-ı Hak, onların yerine, yeryüzünü imar edecek yeni bir varlık yaratmayı murad etmişti. İşte yaratılacak bu varlık insan nesli idi. Allah, Hz. Âdem’i yaratmadan önce meleklerine şöyle emir vermişti:

“Ben, çamurdan bir beşer yaratacağım.” (Sad Sûresi, 71) “Muhakkak Ben, yeryüzünde emirlerimi yerine getirip varlıklar üzerinde tasarrufta bulunacak bir halife yaratacağım.” (Bakara Sûresi, 30) “Onu iyice biçimlendirip ona Rûhumdan üfleyince hep birden secde ediniz.” (Sad Sûresi, 72)

Melekler, Allah’ın bu emri üzerine önce şaşırdılar. Melekler ise gece-gündüz ibadet ve taat içindeydiler. Şu duruma göre yeryüzünün şenlendirilmesine en lâyık olarak, onlar görünüyordu. Cenâb-ı Hak, meleklerin tahminlerinin aksine, yeni bir varlık yaratıp yeryüzünde onu halife yapmak istiyordu. Üstelik ona bütün meleklerin secde etmelerini de emrediyordu.

İnsanoğlunun yeryüzüne halife yapılmasının hikmeti nedir?

İşte bu durum meleklerin meraklarını çekmişti. Bunun hikmetini öğrenmek için şöyle sordular:

“Oradaki nizamı bozacak ve yeryüzünü kana bulayacak bir mahlûk mu yaratacaksın? Oysa biz sana devamlı hamd, ibadet yapıp, Sen’i tenzih etmekteyiz!..”

Melekler, yeryüzünde fesat çıkaracak bir varlığın oraya halife yapılmasındaki mânâ ve hikmeti öğrenmek istiyorlardı. Soru sormalarının da gerçek sebebi bu olsa gerektir.

Meleklerin bu sorularını, Cenâb-ı Hak, “Her halde Ben sizin bilmeyeceğiniz şeyleri bilirim! Olayların hikmetleri sizin göreceklerinizle sınırlı değildir. Benim insanları yaratmamda öyle bir hikmetim vardır ki, o hikmet onların işleyecekleri bütün fesat ve şerlere üstün gelecektir” buyurdu. Yani, “Eşya ve ahkâm, sizin malûmatınıza münhasır değildir. Âdem-i ilminiz, onların vücuda gelmeyeceklerine sebep olamaz. Benim, beşerin hilkati hakkında bir hikmetim vardır; o hikmetin hatırası için, fesatlarını nazara almam.” (İşaratül-İcaz, s. 248)

Demek ki, insanın yaratılışı konusunda meleklerin bilmedikleri gizli bir hikmet vardı. Yeryüzüne halife kılınmaya engel olacak insânî şer ve fesatlar, o hikmetin yanında çok küçük ve önemsiz kalıyordu.

Cenâb-ı Hakk’ın müşavere şeklinde meleklerle yaptığı bu konuşma, ileride meleklerin insanoğlu ile çok fazla irtibat ve ilgilerinin bulunacağına işaret etmektedir. Meleklerin bir kısmı insanları korumakta (hafaza), diğer bir kısmı amellerini kaydetmekte (kirâmen kâtibin), bazıları da kulların kalblerine hayırlı şeyleri ilham etmekte, onlar için istiğfar ve duâ etmektedirler. Cebrail, Azrail, Mikail ve İsrafil adlarındaki büyük meleklerin görevleri ise hepimizce malûmdur. İşte bunlar gibi insanlarla ilişkisi olan birçok melek nev'î vardır.

11.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM - Yrd. Doç. Dr. Atİlla YARGICI

  İLMİHAL - SÜLEYMAN KÖSMENE

  Bir sahabenin günlüğü - Salİha Ferşadoğlu

  DÜŞÜNCE UFKU - HALİL ELİTOK

  PEYGAMBER KISSALARI - AHMET ÖZDEMİR

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ - MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ

  RAMAZAN HÂLLERİ - OSMAN ZENGİN

  ŞEYTANIN DESİSELERİ - İBRAHİM ERSOYLU

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD - hayreddİn ekmen

  MİNİ HİKÂYELER - NEVİN ALAN

  MİNİKLERİN DÜNYASINDA RAMAZAN - Röportaj: YASİN YILDIRIM

  DENİZCİNİN RAMAZANI - VEHBİ HORASANLI

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ - SUAT ÜNSAL

  DOSTLARA DUÂLAR - NEJDET PEHLİVAN

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI - SELİM GÜNDÜZALP

  Ramazan takvimi - HASAN ŞEN

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.