12 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Ebu Garip’te isyan çıktı

Irak’ta kötü muamele ve işkenceyle ünlenen Ebu Garib cezaevindeki tutuklular hücrelerinde yangın başlatarak, gardiyanlara saldırdı.

Tutukluların muhtemelen kaçmak için başlattığı kargaşa üzerine cezaevi yetkilileri, Irak askerlerinden yardım istedi. Askerlere Amerikan helikopterleri de destek verdi. Amerikalı ordu sözcüsü Nicholas Conner, olayın, üç tutuklunun, hücrelerinde önceki gece yangın çıkarmasıyla başladığını söyledi. Takviye kuvvetlerinin kontrolü ele geçirmesinden önce çıkan olaylarda 3 tutukluyla, 3 gardiyanın yaralandığı kaydedildi.

12.09.2009


 

Kafkasya’da barış istiyoruz

DIşİşlerİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan-Ermenistan ateşkes hattında dün 5 Ermeni askerin ölümüyle sonuçlanan çatışmanın tekrar yaşanmamasını ümit ettiklerini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin’le görüşmesinin ardından soruları cevaplayan Ahmet Davutoğlu, Ürdün ziyareti sırasında Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’la telefon görüşmesi yaptığını aktardı. Azeri bakanın, çatışmayla ilgili bütün detayları kendisine anlattığını belirten Davutoğlu, “Bu, bizi üzen bir gelişmedir.” dedi. Geçmişte de ateşkes hattında benzer çatışmaların yaşandığını hatırlatan Dışişleri Bakanı, “Bugünlere has bir olay değildir. Edindiğimiz izlenim budur.” ifadelerini kullandı. Davutoğlu, Kafkasya’yı çatışmalar ve gerilim alanı olmaktan çıkarmak istediklerini belirterek, tüm çabalarının bölgede kalıcı barışın tesis edilmesi için olduğunu sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’le Ermenistan’la parafe edilen protokollerle ilgili 6 haftalık iç istişare süreci kapsamında bir araya geldi. Davutoğlu’nun muhalefet partilerinin liderleriyle de görüşmesi bekleniyor.

12.09.2009


 

Ermeni parlamenterler normalleşmeyi tartışıyor

Türkİye-Ermenİstan ilişkilerinin yumuşamasına ilişkin gelişmeler Erivan’da yoğun bir şekilde tartışılıyor. Kimi politikacılar sınırın açılmasının Ermenistan’ın aleyhine olacağını, Ermenistan ekonomisinin bu durumdan olumsuz etkileneceğini iddia ediyor.

PanArmanian haber portalına açıklamada bulunan Orinats Yerkir Partisi Parlamento Grup Başkanı Heghine Bisaryan endişelerin yersiz olduğunu, Ermenistan ekonomisinin sınırın açılması ile kazançlı çıkacağını söyledi. Türk mallarının Ermenistan pazarını işgal edeceği ile ilgili iddiaların doğru olmadığını kaydeden Bisaryan, “Ermenistan ekonomisi kendi iç dinamiklerine sahip.” dedi. Ermenistan milletvekili Arthur Misakyan da yaptığı değerlendirmede, “Sınırın açılmasının ardından Ermenistan yabancı yatırımcılar için cazip hale gelecek. Daha az riskli alana gelecek yatırımlar Ermenistan ekonomisinin canlanmasını sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

12.09.2009


 

Hırvatistan’ın AB yolu açılıyor

Slovenya ve Hırvatistan başbakanlarının, iki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığının çözümüyle ilgili olarak karara vardığı, Sırbistan’ın, Hırvatistan’ın AB’ye üyeliğine vetosunu kaldırmaya hazır olduğu bildirildi.

Slovenya Başbakanı Borut Pahor, Hırvat dengi Yadranka Kosor ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, hükümetin, parlamento komisyonlarına “Hırvatistan’ın AB müzakere sürecinin önüne konulan engelleri kaldırmalarını” derhal önereceğini belirtti. Kosor da ülkesinin, AB müzakerelerinde kullanılacak belgelerin, sınır anlaşmazlığıyla ilgili nihai çözüme zarar vermeyeceğini taahhüt ettiğini söyledi. Hırvat Başbakanı, AB müzakerelerini sürdürme ve sınır görüşmelerine devam etme konusunda Pahor ile anlaştıklarını kaydetti. Her iki başbakan da sınır görüşmelerinin, AB Komisyonunun önerdiği şekilde uluslararası arabulucularla devam edeceğini bildirdi. 2004 yılında AB’ye üye olan ilk eski Yugoslav ülkesi Slovenya, küçük bir toprak parçası ve karasularıyla ilgili anlaşmazlık yüzünden Hırvatistan’ın AB’ye üyelik müzakerelerini engelliyor. İtalya ile Hırvatistan arasında sıkışıp kalan Slovenya, Adriyatik’in kuzeyindeki uluslararası sulara doğrudan giriş istiyor.

12.09.2009


 

Uganda’da çatışmalar sürüyor

Uganda’da bir etnik grup mensuplarının güvenlik güçleriyle çatışmasının ikinci gününde ölü sayısının 10’a çıktığı bildirildi.

Polis yetkilileri, dünkü çatışmalarda, aralarında bir çocuğun da bulunduğu 3 kişinin vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Başşehir Kampala’daki çatışma, Buganda etnik grubu temsilcisinin bugün için öngörülen siyasi protesto gösterisine hazırlanmak üzere başşehrin kuzeydoğusundaki bir bölgeye gitmesine izin verilmemesi üzerine başlamıştı. Polisin, lastik yakan ve taş atan göstericilere ateşle karşılık vermesi sonucu önceki gün 7 sivil ölmüştü. Buganda etnik grubu, liderlerinin etkisini artıracağı düşüncesiyle ülkede federal sistemin uygulanmasını istiyor. Merkezi hükümet ise bu öneriye karşı çıkıyor.

12.09.2009


 

Moldova’da komünist iktidar havlu attı

Moldova Devlet Başkanı Vladimir Voronin görevinden ayrılacağını açıkladı.

Voronin, Moldova gazetelerinde yayımlanan açıklamasında, devlet başkanlığı görevini bırakacağını, iktidarı Batı yanlısı muhaliflerine devredeceğini belirtti. Voronin, 2001 yılından beri ülkedeki Komünist Partinin liderliğini yürütüyordu. Moldova’da son seçimlerde, Batı eğilimli partiler parlamentoda çoğunluğu elde etmiş ve ülkedeki komünist iktidara son vermek amacıyla koalisyon kurmuştu.

12.09.2009


 

Kadir, Çin’e baskı istedi

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir, Çin’i ülkedeki azınlıkların kültürlerini yok etmekle suçlayarak, demokratik ülkelerden, Çin’e azınlık politikalarını değiştirmesi için baskı yapmasını istedi.

Kadir, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da düzenlenen “Asya’da Barış, Demokrasi ve İnsan Hakları” konferansında yaptığı konuşmada, Çin’in, ülkedeki azınlıkların kültürlerini yok ederek, asimilasyonu artırdığını söyledi. Rabia Kadir, “Uluslararası toplum, demokratik ülkeler ve sivil toplum kuruluşlarına Çin’e baskılarını artırmaları çağrısında bulunuyorum” dedi. Kadir, Uygur halkının haklarını iyileştirmek için barışçı yollar kullandığını, Çin hükümetine doğrudan masaya oturma çağrısı yaptığını da belirtti.

12.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.