13 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Rusya’nın silâh oyunu

RUSYA Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, kilisenin bütün dünyanın silâhlardan arınmasını desteklediğini, ancak Rusya’nın nükleer silâhlara ihtiyacı olduğunu söyledi. Rusya’nın nükleer silâh endüstrisinin bulunduğu Volga bölgesi Sarov şehrinde temaslarda bulunan Kirill, “Kilise silâhlardan arınmış bir dünya istiyor. Ancak Rusya’nın bağımsız bir devlet olarak kalabilmesi için nükleer silâhlara ihtiyacı var.” dedi. Sarov şehrinde nükleer silâh sanayi tesislerinin bulunduğu bölge yabancılara kapalı tutuluyor. Rusya Ortodoks kilisesi daha önce de Rusya’nın nükleer çalışmalarını desteklemiş, nükleer füze ve sistemleri kutsamıştı.

Chavez, Rusya’dan füze satın aldığını açıkladı

GÜRCİSTAN'IN ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyarak sürpriz bir çıkış yapan Venezüela Devlet Başkanı Hugo Chavez ise Rusya ile imzaladıkları askerî alım anlaşmalarının muhtevasını açıkladı. Rusya’dan 300 km menzilli füze satın aldıklarını kaydeden Chavez, ülkelerini her türlü tehlikeden korumayı hedeflediklerini belirtti. Ria Novosti haber ajansına göre Venezüela’nın Rusya’dan T-72 ve T-90 tankları alacağını da kaydeden Chavez, “300 km menzilli füze alıyoruz. Bunlar ülkemize geliyor. Hedeflerini şaşırmıyorlar. Hiç kimseye saldırmayı düşünmüyoruz. Bunlar savunma füzeleri. Ülkemizi her türlü tehlikeden korumak istiyoruz.” dedi. Venezüela ile komşu Latin Amerika ülkesi Kolombiya arasında sorunlar bulunuyor. ABD karşıtı duruşu ile bilinen Chavez, Kolombiya’ya kurulması planlanan yeni ABD üslerini sert bir şekilde eleştiriyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Moskova’da gerçekleşen görüşme sonrası Venezüela’ya tank dahil, her türlü askerî malzeme satışına olumlu baktıklarını açıklamıştı. Satışların uluslar arası anlaşmalar çerçevesinde olduğunu kaydeden Medvedev, bu tür anlaşmaların kamuoyu önünde imzalanmasının doğru olmadığına dikkat çekmişti. Venezüel lideri, Moskova temaslarında Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in dışında Başbakan Vladimir Putin’le de görüşme gerçekleştirmişti. Chavez’i sıcak bir şekilde karşılayan Putin, ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlıklarını tanıma kararından dolayı teşekkür etmişti.

ABD’den nükleer silâhsızlanma adımı

ABD, bütün ülkeleri nükleer silâhlardan arındırılmış bir dünya hedefi için işbirliğine çağıran bir karar tasarısı metnini BM Güvenlik Konseyi’nde dolaştırmaya başladı. Amerikan basınında yer alan haberlere göre, metnin, BM Genel Kurul toplantıları çerçevesinde 24 Eylülde ABD Başkanı Barack Obama’nın başkanlık edeceği Güvenlik Konseyi zirvesinde oylanması ve kabul edilmesi hedefleniyor. İran veya Kuzey Kore’yi açıkça dile getirmeden Konsey’in daha önce kabul ettiği kararların ve bu iki ülkeye uygulanan yaptırımların geçerliliğini hatırlatan karar tasarısı metni, Nükleer Silâhların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na (NPT) taraf ülkeleri, yükümlülüklerine tam anlamıyla uymaya ve anlaşmaya imza atmayanları da bir an önce imzalamaya dâvet ediyor.

13.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İslâm düşmanlığını Ramazan’la aşalım

  Afganistan’da şiddet: 45 ölü

  Rusya’nın silâh oyunu

  Ahtisaari: AB’nin tereddütü saygınlığını zedeliyor

  Türkmenistan’da Ramazan bir başka yaşanıyor

  İran’sız Hazar zirvesi başladı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.