14 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

DENİZCİNİN RAMAZANI - VEHBİ HORASANLI

Namazda tadil-i erkân

Teravih namazını kıldığımız camide imam efendi diğerlerine göre biraz çabuk namaz kıldırdı. Bu durum ister istemez 20 yıl öncesini hatırlattı. Bakın ne olmuştu.

Bahriyede görevli iken uzun bir tatbikattan dönmüştüm. Uzun bir süre camiye gitmediğim ve cemaatle namaz kılmadığım için daha eve gitmeden teravih namazını kılmaya karar vermiştim.

Yolda ilk ezan okunan yerde durdum. Şansıma Değirmendere’deki cami düşmüştü. Allah kabul etsin, namazımızı kıldık. Lâkin hoca efendi diğer camilere göre biraz hızlı kıldırmıştı. Bu durum beni oldukça rahatsız etti. Namaz sonunda hoca efendiye “Hocam namazda tadil-i erkân (namazın doğru olarak kılınması) oldu mu?” diye sordum.

Hoca efendi çok nazik ve insanlara değer veren bir zattı. Benim sorumu gayet müşfik ve saygılı bir şekilde karşıladı ve anlatmaya başladı.

“Evlâdım, namazda tadil-i erkân ikidir. Birincisi rükûdan doğrulurken dik duruşu göstermek, ikincisi de iki secde arasında dik olarak bir müddet durmaktır” dedi. “Eğer bu iki duruşu gösterirsen namazda tadil-i erkânı yerine getirmiş olursun” diye bana nasihat etti.

Daha sonra kendisinin de hızlı olarak namaz kıldırmaktan hoşlanmadığını, fakat cemaatin ve özellikle de gençlerin rağbet etmesinden dolayı bu yolu seçtiğini ifade etti.

Hocamızın anlattığı hususları daha önce başka hocalardan da duymuştum. Gerçekten de namazda bu iki yere dikkat etmek gerektiğini biliyordum. Hocamızın bu nazik davranışı ve ilgisi çok hoşuma gitmişti. Teşekkür edip duâlarını isteyerek camiden ayrıldım.

Cemaatten bazı kardeşlerimizin hızlı namazdan hoşlanmadığını biliyorum. Lâkin bundan hoşlanan cemaatin bulunduğunu da unutmamak gerekir. İsteyenler normal bir şekilde kılınan teravihlere gidebilirler. Elhamdülillah, ülkemizin her yeri cami ve mescitle dolu.

Fakat caminin tek olduğu ve başka bir cemaat yapmanın mümkün olmadığı yerlerde meselâ küçük köylerde hocalarımız namazlarını normal bir sür'atle kıldırmalıdır. Zira benim gibi uzun süre cemaatten uzak kaldığı için huzurlu bir şekilde namaz kılmak isteyen kişilere rastlamak mümkündür.

Cenâb-ı Allah, cümlemize namaz ve ibadetlerden zevk almayı nasip etsin…

14.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  BİR ÂYET, BİR YORUM - Yrd. Doç. Dr. Atİlla YARGICI

  Bir Sahabenin Günlüğü - Salİha Ferşadoğlu

  RAMAZAN HÂLLERİ - OSMAN ZENGİN

  PEYGAMBER KISSALARI - AHMET ÖZDEMİR

  DENİZCİNİN RAMAZANI - VEHBİ HORASANLI

  RİSÂLE-İ NUR’DAN SORULAR VE CEVAPLAR - İBRAHİM ERSOYLU

  BEDİÜZZAMAN’IN VASIFLARI VE SOSYAL İLİŞKİLERİ - MUSTAFA ÖZTÜRKÇÜ

  MİNİ HİKÂYELER - NEVİN ALAN

  Sırlar içinden gelen bir Hızır - SELİM A. PALA

  İLMİHAL - SÜLEYMAN KÖSMENE

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ - SUAT ÜNSAL

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI - SELİM GÜNDÜZALP

  DOSTLARA DUÂLAR - NEJDET PEHLİVAN

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD - hayreddİn ekmen

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.