15 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

BİN AYDAN HAYIRLI VAKİT

MEHMET ÇALIŞKAN

Maddî-mânevî her türlü bereketin üst seviyeye çıktığı mübarek Ramazan-ı Şerif, günlerin uzun olmasına rağmen, gayet güzel geçmektedir. Sayılı günler çabuk geçer misâli, o da gelip geçiyor. Teravihiyle, sahuruyla, iftarıyla hoş bir sadâ bırakarak son bulmak üzere. Mânevî mahsulâtın alınacağı, Kadir Gecesi’ni bu akşam idrak edeceğiz inşaallah.

Kadir gecesi nedir?

Ramazan ayı içerisinde bulunan, Kur’ân-ı Kerim’in inmeye başladığı en kıymetli gecedir; bin aydan daha hayırlıdır. Kur’ân-ı Kerim’de bu gecenin faziletini belirten müstakil bir sûre vardır. Bu sûrede Cenâb-ı Hak şöyle buyurmaktadır: “Doğrusu biz Kur’ân’ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail (as) o gecede Allah’ın izniyle her türlü iş için inerler. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir Sûresi: 1-5)

Bu gece Ümmet-i Muhammed’e mahsus bir gecedir. Hadis-i şerifte: “Allah, Kadir gecesini ümmetime hediye etti. Ondan önce kimseye vermedi” buyrulmaktadır. Peygamber Efendimiz’e (asm), kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu, uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Cenâb-ı Hak ona bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesini ihsan etti. (İ. Mâlik)

Kadir gecesi hakkındaki bazı hadis-i şerifler şöyledir:

“Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Cenâb-ı Hak o günlerde duâ edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar; Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.” (Deylemi)

“İnanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir gecesini ihyâ edenin geçmiş günahları affolur.” (Buhâri, Müslim)

“Kadir gecesini Ramazan’ın son on gününde arayın.” (Müslim)

“Kadir gecesini, Ramazanın son on gününün 21, 23, 25, 27 ve 29 gibi tek gecelerinde veya Ramazanın son gecesinde arayın. Sevabını Allah'tan umarak KadirGecesini ibadetle geçirenin günahları affolur.” (İ. Ahmed)

“Kadir gecesi Ramazanın 27. gecesidir.” (Ebu Davud)

İmam-ı A’zam Hazretleri, Kadir gecesinin, Ramazanın 27. gecesine isabet ettiğini bildirmiştir. “Kadir Gecesine rastlamış olan bir geceyi ihyâ eden, Kadir gecesini ihyâ etmiş gibi sevap kazanır” hadis-i şerifini düşünerek 27. Gece ihyâ edilirse, o gece Kadir gecesi olmasa bile, büyük sevaba kavuşulur.

Hz. Âişe validemiz, “Resûlullah (asm), Ramazan’ın son on gününde çok ibadet ederdi” buyuruyor. Peygamberimiz (asm), yine Hz. Âişe validemize hitaben: “..O geceyi (Kadir Gecesini) ihyâ edersen, ahiret yolculuğu için azık olarak o geceki ibadet sana yeter” buyurmuştur.

Kadir Gecesine rastlamak için Ramazanın gecelerini nasıl değerlendirmeli?

Ramazanın her gecesini Kadir Gecesi bilerek hareket edilirse, Kadir Gecesine rastlanmış olur. Her gün şunlar yapılabilir:

1- Yatsı namazında zammı sûre olarak Kadir Sûresi okunabilir.

2- Kadir gecesi okunması tavsiye edilen duâ okunabilir. Duâ şöyle: “Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbü’l-afve fa’fü annî.” (Allahım! Şüphesiz sen çok affedicisin, affı seversin, o halde beni affet.)

3- En azından bir kaç sayfa Kur’ân-ı Kerim okunabilir. (İmkânı olan, elbette, daha fazla okuyabilir.)

4- Az da olsa sadaka vermek

5- Gece, olabildiğince namaz kılıp duâ etmek.

Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri şöyle buyurmaktadır:

“Evet, Ramazan-ı Şerif, bu fâni dünyada, fâni ömür içinde ve kısa bir hayatta, bâkî bir ömür ve uzun bir hayat-ı bakiyeyi tazammun eder, kazandırır. Evet, bir tek Ramazan, seksen sene bir ömür semerâtını kazandırabilir. Leyle-i Kadir ise, nass-ı Kur’ân ile bin aydan daha hayırlı olduğu, bu sırra bir hüccet-i kâtıadır.” (Mektûbât)

Mevlâ’m bu geceyi huşu içerisinde, ibadet ve taat ile geçirmeyi nasip etsin. Bu gece sabaha kadar duâ ederek, kısa olan bu ömrümüzü uzun ve ebedi bir ömür olarak bize vermesi için, Kâinatın Sultanı Cenâb-ı Erhamürrâhimîn’e niyaz edelim.

Bu vesile ile Kadir Gecesinin tüm İslâm âlemine hayırlara vesile olmasını Yüce Mevlâm’dan temennî eder, ardından gelecek Ramazan Bayramınızı da tebrik ederim.

15.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Ramazan takvimi

  BİR ÂYET, BİR YORUM

  Bir Sahabenin Günlüğü

  BİN AYDAN HAYIRLI VAKİT

  Rahmet gecesi

  RAMAZAN HÂLLERİ

  RİSÂLE-İ NUR’DAN SORULAR VE CEVAPLAR

  İLMİHAL

  BEHLÜL DÂNÂ VE HARUN REŞİD

  MİNİ HİKÂYELER

  İNCİR ÇEKİRDEĞİ

  RAMAZANİYE

  DOSTLARA DUÂLAR

  DÜŞÜNCE KIRINTILARI

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.