17 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Röportaj

UMUT YAVUZ

Düzmece mahkemeden ısmarlama idam

Demokrat Parti döneminde Millî Eğitim Bakanlığı yapan Tevfik İleri’nin oğlu Cahit İleri, Menderes ve arkadaşlarının idamını değerlendirirken idam kararlarının mahkemeden önce verildiğini söyledi. İleri, “Darbecilerin kurduğu sözde mahkeme ‘mahkeme’ sıfatına lâyık değildi. Onların sahneledikleri mahkeme oyununa rağmen DP iktidarının tertemiz olduğu ortaya çıktı.. Üstelik bu düzmece mahkemenin verdiği kararların da ta baştan alındığı daha sonra anlaşıldı” dedi.

Düzmece mahkemeden ısmarlama idam kararı

Demokrat Parti döneminde Millî Eğitim Bakanlığı yapan Tevfik İleri’nin oğlu Cahit İleri, Menderes ve arkadaşlarının idamını değerlendirirken idam kararlarının mahkemeden önce verildiğini söyledi. İleri, “Darbecilerin kurduğu sözde mahkeme “mahkeme” sıfatına lâyık değildi. Onların sahneledikleri mahkeme oyununa rağmen DP iktidarının tertemiz olduğu ortaya çıktı.. Üstelik bu düzmece mahkemenin verdiği kararların da ta baştan alındığı daha sonra anlaşıldı. “ dedi. İşte Tevfik İleri ile yaptığımız telefon mülâkatı:

Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamlarının yıl dönümündeyiz. Bu talihsiz olay hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu üç büyüğümüzün şehit edilmesi 27 Mayıs darbesi ve sonrasındaki süreç sonucudur. Bu sürece hüzünlü bir soytarılıktır diyebilirim. Çünkü darbecilerin kurduğu sözde mahkeme “mahkeme” sıfatına lâyık değildi. Onların sahneledikleri mahkeme oyununa rağmen DP iktidarının tertemiz olduğu ortaya çıktı.. Üstelik bu düzmece mahkemenin verdiği kararların da ta baştan alındığı daha sonra anlaşıldı. Ve gene daha sonra anlaşıldı ki idamlar bu kararların sonucu olmakdan ziyade maalesef subay üniforması giyen birtakım kötü insanların baskısı sonucu oluştu. Ben bütün bunları tam bir perişanlık olarak görüyorum. Darbeler her zaman için iğrençtir. Ama Türkiye’nin yaşadığı 27 Mayıs darbesi bu anlattığım nitelikleri ile darbelerin en pespayelerinden biridir ve başında gelir.

Haksız bir şekilde idam edilen Menderes’in

şahsiyeti ve icraatleri ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Menderes hakkında bugüne kadar çok şey yazıldı, çizildi. Kendisi memleketini ivazsız seven, ihlasla hizmet etmeye çalışan, müstesna bir insandı. Bu çabasında başarılı da olmuştu. Menderes liderliğindeki hükümetler muhteşem bir değişim, kalkınma ve hürleşme hamlesi başlatmışlardı. Şahsiyet olarak da çok nazik ve beyefendi bir insandı. Kendisi idamla yargılanırken sözde hakimlik görevi yapan bir takım insanların kendisine reva gördüğü aşağılık tavırlarına karşı bile nezaketle ve vakarla karşılık verdi. O zamanlar onun bu tutumu zayıflık ve acziyet olarak telakki edildi, lâkin esasında onun kibar ve beyefendi mizacından kaynaklanıyordu.

Mevcut iktidarın “Biz Menderes’in devamıyız”

söylemi ile ilgili görüşünüz nedir?

Bence tarih hiçbir zaman aynen tekerrür etmez. Şimdiki Başbakanımıza da büyük bir saygı ve sevgi duyuyorum. Başarılı buluyorum. Bence her dönem kendi şartları altında değerlendirilmeli.

Türkiye’de sizce bir daha darbe olur mu? Darbeler dönemi kapandı diyebilir miyiz?

O kadar zor bir soru ki bu. Ben zaman zaman da kendi kendime soruyorum bunu. Ama kesin bir cevap veremiyorum. Ne yazık ki Türkiyemizde darbeler dönemi kapandı diyemiyorum. Memleketimizde darbelerin dış güçlerin planları doğrultusunda, onların izin ve destekleri ile yapıldığı görüşleri var. Bunlara katılıyorum. Böyle ise şu anda darbelere geçit vermeyen güçlerin ilerde nasıl davranacağı belli değil. Öte yandan bu çağda bu tereddütü yaşamakdan bile bir vatandaş olarak utanç duyuyorum ve memleketimize felaketler getiren bu isyan ve darbe zincirinin artık bitmiş olmasını umuyorum.

UMUT YAVUZ

17.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Röportaj

  (12.09.2009) - TOPLUM MÜHENDİSLİĞİNE SOYUNDULAR - ŞENER BOZTAŞ / FARUK SAİM AKHAN

  (11.09.2009) - İsrail saldırıları bizi güçlendirdi - AHMET TURAN SÖYLER - BEYRUT

  (01.09.2009) - Resmî İdeoloji İflâs Etmiştir

  (24.08.2009) - Siyaset tabularla yürümez

  (17.08.2009) - YİNE ÇÖZÜLEMEZ VE ‘TÜRK SORUNU’ DA ÇIKARSA

  (15.08.2009) - Gazetemizi göğsümüzü gere gere herkese tavsiye edebiliyoruz

  (13.08.2009) - Genç sanatçı Fatih:“Sanat Allah rızası içinse sanattır”

  (10.08.2009) - TOPLUM ARTIK BARIŞÇI BİR ÇÖZÜM İSTİYOR

  (09.08.2009) - ALMANYA’DA İKAMET EDEN 40 YILLIK OKUYUCUMUZ SELAHADDİN ÇAKIR:

  (05.08.2009) - Yeni Asya; doğruları tebliğ ediyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.