22 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Göç, eğitimi de vurdu

Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, özellikle büyük göç alan illerde derslik açısından ciddî sıkıntı yaşandığını belirterek, göç kaynaklı olarak 22 bin okulun da kapandığını bildirdi.

MİLLÎ Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, özellikle büyük göç alan illerde derslik açısından ciddî sıkıntı yaşandığını belirterek, ‘’İstanbul’a her yıl göç yoluyla 60 bin öğrenci geliyor’’ dedi. Er, göç kaynaklı olarak 22 bin okulun da kapandığını bildirdi.

Er, yaptığı açıklamada, ilköğretime ilişkin bilgi vererek, göç sebebiyle yaşanan sıkıntıyı anlattı. Türkiye’de 32 bin 662 ilköğretim okulu bulunduğunu belirten Er, okulların 12 bin 191’inde birleştirilmiş sınıf uygulaması yapıldığını ve bu okullarda 453 bin öğrencinin okuduğunu, bunun da toplam 10 milyon 428 bin öğrencinin yüzde 4’üne karşılık geldiğini ifade etti. Kırsal bölgelerdeki çocukların yararlandığı 586 yatılı ilköğretim bölge okulunun hizmet verdiğini söyleyen Er, bu okullarda da 148 bin öğrencinin okuduğunu kaydetti. İlköğretim okullarında toplam 428 bin öğretmenin görev yaptığını belirten Er, öğretmen başına 24 öğrenci düştüğünü söyledi. Er, bu yıl ilköğretim birinci sınıfa 1 milyon 292 bin öğrencinin kayıt yaptırdığını bildirdi.

Türkiye genelinde derslik başına 31 öğrenci düştüğünü, bu rakamın kırsal kesimlerde 19, şehir merkezlerinde de 35 olduğunu anlatan Er, özellikle göç alan büyük illerinde derslik sıkıntısı yaşandığını belirtti. İbrahim Er, şöyle konuştu:

‘’Bazı illerde halen kapasite sorunu yaşıyoruz. Özellikle Büyük göç alan illerde ciddî anlamda sıkıntı var. İstanbul, Mersin, Antalya, Ankara, İzmir, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa en belirgin derslik ihtiyacı olan iller. Bu illerde normal bir nüfus artışı olsaydı şu anda bir sorun yaşanmayacaktı ama derslik ihtiyacını zorlayan en önemli neden göç. Her yıl İstanbul’a ilk ve ortaöğretimde toplam 60 bin öğrenci göç yoluyla geliyor.’’ Türkiye’deki 53 ilde ise hiç derslik ihtiyacı bulunmadığını vurgulayan Er, bazı illerde ise lokal olarak sıkıntı yaşandığını söyledi. ‘’Göç nedeniyle ciddî bir anlamda da atıl kapasitemiz var’’ diyen Er, bu sebeble 22 bin okulun ‘’öğrencisi olmadığı’’ için kapandığını bildirdi.

“OKULA GİTMEYEN, 228 BİN ÇOCUK VAR”

ER, ilköğretim çağ nüfusunda olup da okula gitmeyen çocuklara da değindi. Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde 128 bini 814’ü kız toplam 228 bin 662 çocuğun okula gitmediğinin göründüğünü bildiren Er, bu çocukların okula gitmeme sebeplerinin araştırıldığını kaydetti. Okula ‘’özellikle gönderilmeyen’’ 100 bine yakın çocuk bulunduğunu bildiren Er, ‘’Bu çocukların da önemli bir kısmı yaşı ‘geçkin’ olduğu için gönderilmiyor’’ diye konuştu. Ankara / aa

22.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ALKOL BAĞIMLILIĞI GİBİ

  Avrupa’ya kendimizi bir türlü anlatamadık

  Barış füze ile değil üretimle sağlanır

  Çocuklar nereye gitti?

  Göç, eğitimi de vurdu

  Partiler de bayramlaştı

  SINIRDA BAYRAM SEVİNCİ

  Sigara yasağını benimsedik

  Alman başkan el öptürdü

  Kocaeli bayramda kucaklaştı

  Çocukların bayram sevinci

  Trafik levhalarına verilen zarar, yılda 25 milyon TL

  Kriz, moralimizi bozdu

  Enerji yatırımları istihdama katkı sağlıyor

  Gül, bugün Suudi Arabistan’a gidecek

  Başbuğ, sınırda askerle bayramlaştı

  Başbakan Erdoğan ABD’ye gitti

  Reformlarla AB’ye yakınlaşacağız

  ÇİNLİLERE ALLAH’IN VARLIĞINI ANLATTIM

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.