23 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

ERDOĞAN, İSRAİL'İ ZİYARET EDECEK Mİ?

Yahudi lobiciler Ortadoğu'da kitle imha silâhlarının yayılmasından ve Ahmedinejad'ın Yahudi soykırımını reddeden sözlerinden duydukları kaygıyı ilettikleri Erdoğan'dan “Bölgede ve dünyada her türlü kitle imha silâhı ile nükleer silâha karşıyız. İran bize nükleer programını barışçı amaçlarla yürüttüğünü söylüyor” cevabını aldılar. Erdoğan, yakında İsrail'i ziyaret etmesinin gündemde olup olmadığı sorusuna “Henüz kesinleşmiş birşey yok, ama dışişleri bakanlarımız BM'de her an görüşebilir” karşılığını verdi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta, ABD’deki önemli Yahudi kuruluşlarının temsilcilerini kabul etti. Başbakan Erdoğan, 64. dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları ve G20 zirvesi nedeniyle geldiği ABD’de, New York’ta ilk görüşmesini yaptı. Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte geldiği New York’ta kaldığı The Plaza Oteli’nde, aralarında Abraham Foxman’ın ulusal direktörlüğünü yaptığı ‘’İnkâr ve İftiraya Karşı Birlik’’ (AntiDefamation LeagueADL) kuruluşunun da bulunduğu New York ve Washington merkezli önemli Yahudi kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü.

Toplantının iyi geçtiği, Yahudi cemaati temsilcilerinin Başbakan Erdoğan’a çeşitli konularda soru sordukları öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, toplantıda, eşbaşkanlığını ABD’nin yaptığı AGİT Minsk grubunun Ermenistan ile ilişkilerin geliştirilmesi sürecine katkısının önemli olduğunu belirterek, ilişkilerin geliştirilmesinde bu grubun daha fazla gayret göstermesi gerektiğini söyledi. Yahudi kuruluşları, Başbakan Erdoğan’a Orta Doğu bölgesindeki kitle imha silâhlarının yayılmasından ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Yahudi soykırımını inkar eden konuşmalardan kaygı duyduklarını belirtti, Erdoğan da Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada her türlü kitle imha silâhına ve nükleer silâha karşı olduğunu bildirdi.

Erdoğan, İran ile yaptıkları görüşmelerde İran tarafının Türkiye’ye nükleer programını barışçıl amaçlarla yürüttüğünü anlattığını ve Türkiye’nin de nükleer silâhlara karşı olduğunu bu görüşmelerde her zaman ifade ettiğini kaydetti.

Yahudi kuruluşları temsilcilerin Başbakan Erdoğan’a İsrail’i yakında ziyaret etmesinin gündemde olup olmadığını sorunca Erdoğan’ın henüz kesinleşmiş birşey olmadığını, ancak BM Genel Kurul toplantıları sırasında Türk ve İsrail dışişleri bakanlarının her an görüşebileceklerini söylediği belirtildi. Erdoğan’ın toplantıda İsrail ile Suriye arasında daha önce Türkiye’nin aracılığında yapılan dolaylı görüşmeler konusunda ise belli bir noktaya kadar ilerleyen, ancak İsrail’in Gazze’ye saldırısı nedeniyle duran bu süreci Türkiye’nin iki tarafın da talebi olması halinde devam ettirme konusunda elinden geleni yapacağını söylediği ifade edildi.

Bu arada, Yahudi temsilcilerin Erdoğan’a, İstanbul’daki Yahudi cemaatinin Türkiye’de ders yılının başında okullarda ayrımcılığın kaldırılması ve ilk derste dil, din ve ırk ayrımcılığına karşı saygı, sevgi ve hoşgörü konusunun işlenmesiyle ilgili ‘’ilk ders genelgesini’’ çok olumlu karşıladıklarını söyledikleri de öğrenildi. Kalabalık bir Yahudi grubunun (Yaklaşık 50 kişi) katıldığının gözlemlendiği toplantıda, Erdoğan’ın Yahudilerin yeni yıllarını kutladığı bildirildi.

Bu arada Başbakan Erdoğan ile birlikte New York’a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davuoğlu’nun da New York’taki ilk görüşmesini, AB dönem başkanı İsveç’in Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve AB’nin gelecek dönem başkanı olacak İspanya’nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile yaptığı öğrenildi. New York’a, Başbakan Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve bazı milletvekilleri de geldi. New York / aa

23.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ERDOĞAN, İSRAİL'İ ZİYARET EDECEK Mİ?

  Sınırötesi bayramlaşma bereket getirdi

  Aleviler de insanca yaşamak istiyor

  Üniversitelilerin derdi, işsizlik

  İnsanlık yeni hayat alanları arıyor

  Diyarbakır cazibe merkezi olacak

  Sabır kazandırdı

  Tarım kredi yüzde 20 büyüdü

  Açılımın gayesi, 72 milyonu kardeş yapmak

  Tarıma dönüş başladı

  Nusaybin Sınır Kapısı’nda bayramlaşma izdihamı

  Van Gölü sahilleri, kamu tesisleri işgali altında

  Konya, beşik gibi sallanıyor

  Tatilciler dönüş yolunda

  Kaçak balık avına karşı ekip

  SGK, doktorlarla ilâç firmalarının ‘işbirliğini’ bozacak

  Disiplinli otogar

  Palandöken’e kar yağdı

  Sanıldığı gibi su zengini değiliz

  Genel liselerde mevcut, 36’yı geçmeyecek

  Her yağışta nöbetteler

  Bakan Ergün, hem tüketicileri hem de operatörleri uyardı

  Türkiye’de iş yapmak kolay değil

  İş ilânları azaldı, başvurular arttı

  IMF olmazsa olmaz değil

  Enerji sektöründe “e-imza” dönemi

  Araçların yüzde 30’u, ilk muayeneden sınıfta kaldı

  Gelir İdaresi’nden mükelleflere karne

  Sigarayı bırakmak artık daha kolay

  Bayram sonrası kalp şikâyetleri artıyor

  AB ülkelerinde süt israfı

  Tarihî konaklar hikâyeleriyle yaşayacak

  BM, 7 milyar ağaç dikti

  Türkiye’nin ormanları çoğaldı

  ‘Safran’ın artık kolonyası da var

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.