27 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İKT 40 yaşını doldurdu

40. yılını kutlayan İslam Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, BM’den sonra dünyadaki en büyük teşkilât olan ve 1,5 milyar Müslümanın sesi haline gelen İKT’nin 40 yılda uzun mesafe aldığını söyledi. İhsanoğlu, İKT'nin son 4 yılda insanî yardım, bilim ve teknoji, krizlerin önlenmesi, ihtilâfların giderilmesi gibi alanlarda yaptığı pekçok çalışma ve öncü adımın olduğuna işaret ederek, teşkilâtın Irak'taki Sünnî-Şiî çatışmasını önlemedeki rolünü örnek gösterdi.

İKT, 40. yIl DÖNÜMÜNÜ kutluyor

İslÂm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, BM’den sonra dünyadaki en büyük teşkilât olan ve 1,5 milyar Müslümanın sesi konumuna gelen İKT’nin 40 yıl içinde uzun mesafe aldığını söyledi. İKT’nin 40. kuruluş yıl dönümü, New York’ta Waldorf Astoria otelinde İhsanoğlu’nun evsahipliğinde düzenlenen bir resepsiyonla kutlandı. Geceye başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Vicdana Çağrı Vakfının başkanı ve kurucusu Haham Arthur Schneier olmak üzere İKT’ye üye ülkelerin üst düzey temsilcileri, BM ülkelerinin daimî temsilcileri, diplomatlar, gazeteciler katıldı. İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, gecede hoşgeldiniz konuşması yaptı. İhsanoğlu daha sonra Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, 1969 yılında kurulan İKT’nin modern İslâm tarihindeki en önemli gelişmelerden biri olduğunu belirterek şöyle konuştu:

‘’Birinci Dünya Savaşından sonra İslâm dünyasının dağılmış olmasından dolayı İslâm dünyası liderleri, entelektüelleri, hep bir şemsiye teşkilâtı kurulmasını istemişlerdir, bunun için uğraşmışlardır. İKT 1969 yılından bugüne 40 yıl içerisinde uzun mesafe almıştır. İKT, BM’den sonra en büyük teşkilâttır. İKT 1,5 milyar Müslümanın sesidir, bütün İslâm dünyasının, 1,5 milyar insanın düşüncelerini, hissiyatını ifade eden bir teşkilât olması bakımından artık bugün ciddî olarak ele alınmaktadır.’’ İhsanoğlu, İKT’nin son 4 yıl içerisinde insanî yardım, bilim ve teknoji, krizlerin önlenmesi, ihtilâfların giderilmesi gibi alanlarda yaptığı pekçok çalışmanın ve öncü adımın olduğuna işaret ederek, teşkilâtın, Irak’taki Sünnî-Şiî çatışmasının önlenmesindeki rolünü örnek gösterdi. İKT’nin şimdi Somali’deki sorunun çözümü için uğraştığını anlatan İhsanoğlu, İKT’nin Filistin’de Hamas ile El Fetih arasında 2006 yılında anlaşma sağlanmasında da büyük rol oynadığını söyledi. İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, ‘’Ben ümit ediyorum ki bu 40. yıl İKT tarihinde hep bir dönüm noktası, bir atlama, sıçrama tahtası olarak görülecektir’’ dedi.

27.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  MÜSLÜMANLARLA 20 GÜN ORUÇ TUTTUM

  GÜZEL SÖZLER YETMEZ, UYGULAMA ŞART

  Brezilya’dan darbeciye kesin tavır

  İKT 40 yaşını doldurdu

  Miliband: Aklı olan, İran’la savaşmaz

  Guantanamo’nun kapanması ertelenebilir

  Pakistan kana bulandı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.