27 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Sultan’ın aile fotoğrafları bir albümde toplandı

Osmanlı Padişahı Sultan Abdülhamit Han, fotoğrafçılık san'atına olan merakıyla bilinir.

Kendisinin devrin ünlü fotoğrafçılarına hazırlattığı, içerisinde binlerce fotoğraf yer alan “Yıldız Albümü” onun bu ilgisinin en güzel örneği. 35 bin kareyi bulan bu albüm tam anlamıyla bir kültür mirası. İBB Kültür A.Ş., bu arşivden derlenen “Sultan II. Abdülhamit İstanbul Fotoğrafları”, “Sultan II. Abdülhamit arşivinden Dünya” isimli eserlerden sonra şimdi de “Sultan II. Abdülhamit’in Aile Albümü” ile kültür-san'at dünyamıza hazine niteliğinde bir kitap daha kazandırdı.

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan’ın genel yayın yönetmenliğinde ve Hakan Yılmaz’ın editörlüğünde hazırlanan albüm, şehzade ve sultanların fotoğraflarını ilk defa gün yüzüne çıkarıyor. Albümde ayrıca fotoğraf san'atçısı Gültekin Çizgen değerlendirmelerde bulunurken, Prof. Dr. Nurhan Atasoy da fotoğraf arşivinin yakın tarihine ışık tutuyor. Sultan Abdülhamit Han’ın büyük torunu Harun Abdülkerim Osmanoğlu’nun dedesi Mehmet Selim’in Suriye’deki sürgün hayatı ile alâkalı ilginç notlar düştüğü albümde, Sultan’ın soyağacı ve aile bireyleri hakkında da bilgiler bulunuyor.

Albüm’ün fotoğraf dizilişinde hanedan geleneğine uygun olarak öncelik şehzade fotoğraflarına verilirken, sultan fotoğrafları şehzadelerden sonra geliyor. Son Halife Abdülmecit Efendi’nin çocukluk fotoğrafları, sultanların yanı sıra Yıldız Sarayı’ndan kesitler, saraya dâvet edilen tiyatro grupları ve cülûs merasimindeki şehzadelerle birlikte sünnet ettirilen fakir çocuklar tarihe adeta not düşülen fotoğraf karelerinden sadece bir kaçı. Abdülhamit, dönem dönem Osmanlı’nın kültür yapısını ve gelişmelerini sergilemek için özenle hazırlanmış fotoğraf albümlerini Amerika, İngiltere, Almanya ve Japonya’ya göndermişti.

Türkçe-İngilizce olarak yayımlanan kitap, “Harem”e girebilen saray fotoğrafçıları Abdullah Feres ve Vasilaki Kargopoulo ile ilgili bilgilerle son buluyor. Eser, Kültür A.Ş.’ ye bağlı İstanbul Kitapçısı’ndan ve (www.istanbulkitapcisi.com) adresinden temin edilebilir.

27.09.2009


 

“Tarih-lenklere Cevaplar”

OSMANLI Araştırmaları Vakfı, Prof. Dr. Ahmed Akgündüz’ün “Tarih-lenklere Cevaplar” adlı eseri yayınlandı.

Rotterdam İslâm Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz’ün yeni eseri Osmanlı Araştırmaları Vakfı tarafından yayınlandı. Eserde, daha önce Osmanlı tarihi üzerine yazdığı eserlerde hatalar olduğu iddialarına cevap veriliyor. Akgündüz, eserini şöyle tanıtırken, “Yillardan beri Osmanlı Hukuk sistemi ile alâkalı kitaplar telif etmekte, makaleler yazmaktayım. Belli kesimlerin hoşuna gitmediğinin farkındayım. Osmanlı devletinin bir Müslüman Devlet olduğunu biliyoruz ve aksine yorumlar karşısında yıllardır şaşırıp kalı- yorduk. Meğerse Osmanlı devletine karşı olanlar ve hem de en baştakiler, kuvvetle muvaffak olamadıkları tarihin çarpıtılması meselesine çeşitli dalâverelerle emellerine ulaşmak istediklerini yıllar sonra öğrendik. Ben bir İslâm Hukuku uzmanıyım ve Türk Hukuk tarihçisiyim. Osmanlı hukuk sistemini inceleyen Osmanlı kanunnameleri başta olmak üzere çok sayıda eserim olduğu için bana ‘Osmanlı tarihçisi’ nazarıyla bakıyorlar. Ancak genel tarihin hukuku tarihi bi-linmeden yazılamayacağına inananlardanım. Ben de insanım. Kaleme aldığımız ve bu zamana kadar 250.000 adet satan ‘Bilinmeyen Osmanlı’ adlı kitabımızın birinci baskısında veya diğer eserlerimizde bazı tashih hataları ve hatta bilgi hataları olabilir” diyor.

(OSAV: 212-5134033)

27.09.2009


 

FKM yeni sezonu açıyor

2002 yılında ilk kez perde diyen FKM Tiyatrosu, bugünlerde yeni bir sezonu daha açmanın heyecanını yaşıyor.

Her Cuma Ümraniye Kültür Merkezi’nde, Cumartesi-Pazar günleri ise Çemberlitaş’taki 900 kişilik kendi sahnesinde seyirciyle buluşan FKM, hafta içinde ise yurtiçi ve yurtdışı turnelerine devam edecek.

FKM Tiyatrosu devam eden “Tuna Boyu” ve “Hırsız” adlı oyunu ile 2009-2010 sezonunu açmaya hazırlanıyor. İlk sahnelemesini Ağustos 2004 tarihinde yapan, 5 yılda 450 kez sahnelenen ve halen büyük ilgi gören Tuna Boyu “gidenlerin ve kalanların” hikâyesini anlatıyor.

FKM Genel Müdürü A. Servet Aktosun, 2009–2010 sezon hazırlıklarını sürdüren FKM Tiyatrosu’nun bu sezon devam etmekte olan oyunlarla birlikte yeni oyunlarının da FKM izleyicisiyle buluşacağını ifade ederek; “Kasım ayı içerisinde FKM Tiyatrosunun yeni oyununun seyircisi ile buluşacağını ve İnşallah çok beğenilerek seyredileceğini” belirtti. Ekim ayı boyunca her Cumartesi “Tuna Boyu”, her Pazar “Hırsız” oyunları FKM’de sahnelenmeye devam edecek. Sezonun ilk oyunu olan Tuna Boyu, 3 Ekim Cumartesi günü, saat: 20:00’de ilk günkü heyecanıyla izleyiciyle buluşmayı bekliyor.

27.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.