29 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İkinci Merkel dönemi

Almanya’daki seçim sonuçlarına göre, Federal Mecliste koltuk dağılımının CDU/CSU 241, SPD 147, FDP 93, Sol Parti 76, Yeşiller Partisi 68 olarak şekilleneceği ortaya çıktı. Merkel’in başkanı olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik partisinin Hür Demokrat Parti’yle koalisyon kuracağı ve seçimde büyük oy kaybına uğrayan Sosyal Demokrat Partinin bu dönem muhalefette kalacağı belirtiliyo

İkinci Merkel dönemi

Almanya’dakİ seçim sonuçlarına göre, Federal Meclis’te koltuk dağılımı CDU/CSU 241, SPD 147, FDP 93, Sol Parti 76, Yeşiller Partisi 68 olarak şekilleneceği belirtiliyor. Merkel’in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin kazanması ve Hür Demokrat Parti’yle (FDP) koalisyon yapmak istemesi ikinci Merkel döneminin başlayacağı şeklinde yorumlanıyor.

Almanya’da yapılan genel seçimlerin ilk sonuçlarına göre Başbakan Angela Merkel’in genel başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin kazanması ve Hür Demokrat Parti’yle (FDP) koalisyon yapmak istemesi, Alman gazetelerinin birinci sayfalarında Merkel ve FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle’nin büyük başarısı olarak değerlendirildi. Yapılan değerlendirmelerde CDU’nun, Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisiyle birlikte yüzde 33,9 oranında oy aldığını ve 2005 yılındaki seçimlere göre yüzde 1,3 oranında oy kaybına uğradığını, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) ise yüzde 11,2 oranında oy kaybına uğrayarak ancak yüzde 23 oranında oy aldığını yazdı.FDP’nin yüzde 4,8 oranında oy artışıyla yüzde 14,6 oranında oy aldığı ve en iyi sonucunu elde ettiği, Sol Parti’nin de yüzde 11,9 oranında oy alarak, yüzde 10,7 ile en iyi seçim sonucunu alan Yeşiller Partisi’ni bile geride bıraktığı kaydedildi. Bu sonuçlara göre Federal Meclis’te (Bundestag) koltuk dağılımının da CDU/CSU 241, SPD 147, FDP 93, Sol Parti 76, Yeşiller Partisi 68 olarak şekilleneceği belirtildi. Böylece milletvekili sayısının da 625 olmasının beklendiği bildirildi.

Die Welt gazetesi de “Angela Merkel için siyah-sarı çoğunluk - SPD 1949 yılından bu yana en kötü sonucunu aldı” başlığıyla verdiği haberde, Merkel ve Westerwelle’nin koalisyon hükümeti kurmak için gerekli çoğunluğu sağladıkları, ancak seçimlerde CSU’nun büyük oy kaybına uğradığı belirtildi

29.09.2009


 

TÜRKLERİN BAŞARISI

Almanya’da yapılan genel seçimler sonucunda 5 Türk kökenli milletvekili Federal Meclis’e (Bundestag) girmeyi başardı.

Yeşiller Partisi’nin Baden-Württemberg eyalet listesinden milletvekili adayı olan avukat Memet Kılıç, ilk kez Federal Meclis’e girmeyi başardı. Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Hamburg eyalet listesinden milletvekili adayı olan Aydan Özoğuz da SPD’nin aldığı kötü seçim sonucuna rağmen Federal Meclis’e girmeyi başardı. FDP’nin Aşağı Saksonya eyalet listesinden milletvekili adayı olan Serkan Tören de ilk kez Federal Meclis’e girdi. FDP böylece, Almanya’daki genel seçimlerde ilk kez bir Türk kökenli milletvekili çıkartmış oldu. Yeşiller Partisi’nin Bavyera eyalet listesinden milletvekili adayı olan Ekin Deligöz de 4. kez meclise girmeyi başarırken, Sol Parti’nin Kuzey Ren Vestfalya eyalet listesinden milletvekili adayı olan Sevim Dağdelen de ikinci kez meclise girdi.

29.09.2009


 

EYALET MECLİSİ SEÇİMLERİ DE YAPILDI

Almanya’da yapılan genel seçimlerin yanısıra Schleswig-Holstein ve Brandenburg eyaletlerinde de eyalet meclisi seçimleri yapıldı.

Schleswig-Holstein eyaletinde düzenlenen eyalet meclisi seçimlerinde, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Kiel kentinden milletvekili adayı olan Serpil Midyatlı (34), eyalet meclisine girmeyi başardı. Midyatlı, milletvekilliğinin kesinleşmesinden sonra yaptığı açıklamada, ‘’Eyalet listesinden 15. sıradan aday gösterilmiştim. Genel olarak SPD adına üzüldüm. Aldığı sonuçlar hiç de iç açıcı değil. Ciddî anlamda muhalefete hazırlanıyoruz’’ dedi.

29.09.2009


 

Haremüşşerif’te İsrail zulmü

El Aksa Camii’ne kimi radikal Yahudiler ile aşırı sağcı Yahudi yerleşimcilerin girmeleriyle başlayan şiddet olayları artarak sürerken, Kudüs Eski Şehir içinde, Haremüşşerif çevresindeki sokakları adeta savaş alanına döndü.

40’a yakın Filistinli yaralanırken, polislere taş attıkları gerekçesiyle 5 Filistinli genç tutuklandı. Polisten yaralananların sayısının da 17 civarında olduğu belirtildi. Görgü şahitlerine göre olaylar, 100 dolayında ekstremist Yahudi ve aşırı sağcı yerleşimcilerin polisler eşliğinde önce Haremüşşerif yerleşkesine girmesi, ardından El Aksa Camii içine girmek istemeleri üzerine patlak verdi. Camiye girmeye çalışanların, Tapınak Dağı Müminleri adlı grubun üyeleri olduğu belirtiliyor. Cami içindekilerin, Yahudiler’e taş, ayakkabı ve sandalyeler atmasının ardından olaylar büyüdü, İsrailli polis ve sınır polisleri de cami içinde Filistinliler ile çatıştı. Polis, cami yerleşkesi içindeki gerginliğin sürmesi sebebiyle, önce cami çevresindeki tüm kapıları kapattı ve kimsenin geçişine izin vermedi, ardından da camiye öğlen namazı için girmek isteyenlere engel oldu. Camiye girmek isteyenler gençler ve bir grup Filistinli arasında ağız dalaşı meydana geldi, bu sırada bekleyenler işgali protesto etti, İsrail’in kutsal mekanlara ve Filistinlilere yönelik uygulamasını protesto eden sloganlar attı, kalabalıktan sık sık tekbir sesleri yükseldi. Filistinli gençlerin dağılmaması üzerine polis, Arslanlı Kapı ve devamındaki Via Dolorosa (Çile Yolu) üzerine kurduğu barikatlarla Filistinliler’in geçişlerine izin vermedi. Polis, içeride polislere taş attıkları gerekçesiyle, camide namazın bitmesinin ardından, dışarı çıkıp cadde üzerindeki bir tuvalette saklanan 5 Filistinli genci tutukladı. Tutuklamalar, Filistinli gençler arasında gerginliği daha da artırdı. İlk olaylar Bab-ül Meclis önünde meydana geldi, daha sonra Aslanlı Kapı civarında yoğunlaştı. Sokak aralarında biriken çoğunluğu çocuk yaşta Filistinli gençler polise taşlar, cam şişeler, demirler ve bidonlarla saldırıya geçti. Yüzlerini tişörtleri veya bandanalarla kapatan gençler Eski Şehir sokaklarını gözleyen kameraları kırmak için sapanlar kullandı. Polis, sokak aralarındaki gençleri dağıtmak için gözyaşartıcı bomba attı.

29.09.2009


 

‘Terörü batı körüklüyor’

Lİbya lideri Muammer Kaddafi, “Batı ülkeleri, kendi oluşturdukları nefretin yol açtığı terörün içinde debeleniyor” dedi.

Venezuela’nın Margarita adasında düzenlenen Afrika-Güney Amerika zirvesinin kapanış oturumunda konuşan Kaddafi, dört gün önce BM genel kurulunda eleştiri oklarını yönelttiği Batılı büyük güçlere tekrar yüklendi. ABD ve Avrupa ülkelerini kastederek, “Onların yarınları yok. Tarih onları mahkum etti” diyen Kaddafi, “Biz çok kutuplu bir dünyadan yana değiliz. Bütün milletlerin eşit olduğu, atom bombasız, savaşsız, uluslararası işbirliğine dayalı, dengeli bir dünya peşindeyiz” diye konuştu. Libya lideri, BM konuşmasında, Batılı büyük güçleri, 1945’ten sonra sırf kendi çıkarları için dünyada birçok savaş çıkartmakla suçlamıştı.

29.09.2009


 

Hollanda’da burka ayrımcılığı

Hollanda’da, burka gibi yüzü tamamen kapatan giysi giyenlere, işsizlik ya da öteki yardım ödeneklerinin verilmesinin tamamen durdurulması istendi.

Amsterdam Belediye Başkanı Job Cohen, Trouw gazetesinde yayımlanan söyleşisinde, “Burka giydiği için işe kabul edilmeyen bir kişiye ödenek verilmemelidir” görüşünü savundu. Burka giydiği için işe ya da eğitim kurumlarına kabul edilmeyen Müslüman kadınlar bulunduğunu hatırlatan Cohen, bu kişilere sağlanan yasal ödeneklerin tamamen durdurulması isteğinin, kişisel karşı çıkma ya da inanç temelinde olmadığını, işe kabul edilmeme gerekçesinden kaynaklandığını belirtti. Cohen, bu giysileri giyen kadınların iş ya da eğitim sırasında başka insanlarla yüzlerini sakladıkları için normal iletişim kuramadıklarını, böylece o iş ya da eğitim ortamında farklı bir durumun ortaya çıktığını ve bu yüzden işe kabul edilmediklerini iddia etti. Belediye Başkanı Cohen, Fransa’daki anlayışın aksine, iş ve eğitim yaşamının dışında kamuya açık mekanlarda isteyen herkesin dini inançlarının gereği gibi giyinmelerine karşı olmadığını kaydetti. Hollanda’da, iki yıl önce burka giyen bir kadına küçük bir belediye işsizlik yardımı ödeneğini durdurmuş, ancak belediyenin kararı mahkemeden dönmüştü

29.09.2009


 

K. Kore anayasadan komünizmi attı

Kuzey Kore’nin anayasasında yaptığı değişiklikle komünizme yapılan atıfları kaldırdığı, “önce ordu” ideolojisini öne çıkardığı ve Devlet Başkanı Kim Jong-il’in gücünü daha da artırdığı bildirildi.

Güney Kore’nin Birleşme Bakanlığının bildirdiğine göre, komünizme yapılan tüm atıflar anayasadan çıkarıldı. Güney Kore medyası, Kuzey’den bir yetkilinin, değişiklik yapılmasının sebebinin komünizm idealini “hayata geçirmenin zorluğu” olduğunu söylediğini duyurdu. Kim’in gücü konusunda şüphe duyulmasa da, yeni anayasanın bu konuda hiçbir belirsizliğe yer bırakmadığı belirtiliyor. Yeni anayasada “başkan tüm ordunun en yüksek generalidir ve tüm ülkeye komuta eder” denildiği bildirildi. 1998 tarihli eski anayasada ise başkanın sadece devlet meselelerini gözettiği belirtiliyordu. Yeni anayasanın, insan haklarının korunmasına da vurgu yaptığı bildiriliyor. Kuzey Kore’nin nisan ayında yaptığı bu anayasa değişikliğini, Güney Kore henüz yeni açıklıyor.

29.09.2009


 

Ruanda’da kanlı saldırı

Ruanda’nIn güneyindeki Karamba kasabasında, bir pazar yerine düzenlenen bombalı saldırıda 4 kişinin öldüğü bildirildi.

Polis, önceki gün motosikletli saldırganların pazar yerine el bombası attığını, saldırıda 47 kişinin de yaralandığını belirtti. Saldırganların kaçtığı kaydedildi. Polis saldırının neden düzenlenmiş olabileceğiyle ilgili açıklama yapmadı.

29.09.2009


 

İngiliz General: Afganistan’da daha çok asker lâzım

Afganİstan’dakİ NATO güçlerinin komutan yardımcısı olan İngiliz Korgeneral Jim Dutton, bu ülkede istikrarın sağlanması için daha fazla askere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Dutton, Amerikan güçlerinin ve NATO güçlerinin komutanlığını yürüten Amerikalı General Stanley Mc Chrystal’ın Afganistan’a daha fazla asker gönderilmesi çağrısını desteklediğini kaydetti. İngiliz general, NATO güçlerinin Afganistan’da “devriye uçuşları dışında daha fazlasını yapması gerektiğini” söyledi. Dutton’ın açıklamasının, ABD Başkanı Barack Obama’nın ülkesinin Afganistan stratejisini yeniden değerlendirdiği ve Pentagon’un (Savunma Bakanlığı) Mc Chrystal’ın daha fazla asker talebini ele aldığı sırada geldiğine dikkat çekiliyor. ABD’nin Afganistan’da halen 60 binden fazla askeri bulunuyor.

29.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.