29 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

İstanbul’un fethini maketle anlatıyor

EDİRNE’DE diaroma (maketle anlatım) sanatını hobi olarak sürdüren Hüseyin Ülker, Fatih Sultan Mehmet’in 1453’de İstanbul’u fethini bu sanatla yansıtıyor.

Edirne’de bir yemek şirketinin müdürlüğünü yapan Hüseyin Ülker (41), Almanya’da öğrendiği diaroma sanatını Edirne’de devam ettirdiğini ve bugüne kadar çalıştığı kurumun yanı sıra Çanakkale Savaşları, Balkan Harbi ile buna benzer toplam 15 savaş maketi yaptığını söyledi. İstanbul’un fethi diaromasının yapımını üç boyutlu olarak sürdürdüğünü ifade eden Ülker, İstanbul’un Fethi diaromasında 750 kişilik sahne, Haliç’e indirilen filikalar ile İstanbul’un bir kesitinin yer aldığını belirtti. İstanbul’un fethi diaromasının ekim ayında Edirne Koleji’nde Sergileneceğini belirten Ülker, diaromanın 4.5 metre uzunluğunda olduğunu ve bundan sonra Preveze Deniz Savaşı ile şarkıları konu olan Güney Cephesi diaromasını yapacağını kaydetti. Ülker, kullandığı malzemeleri Rusya, Almanya ve Japonya’dan getirttiğini bildirdi.

DİAROMA

ÜLKER, diaromayı, yaşanmış, yaşanan ve yaşatılmak istenen olay ve sahnelerin, maketlerden oluşan nesnelerle yansıtılması olarak tanımladı. Anlatılmak istenen sahnelerin, tabiatta var olan nesnelerle canlandırıldığını ifade eden Ülker, örnek olarak anlatılan, canlandırılan mekandaki ağaçların ağaç kökünden, çalıların ise dereotundan faydalanılarak yapıldığını sözlerine ekledi.

29.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İstanbul’un fethini maketle anlatıyor

  ‘Balkanlılar Festivali’ yeniden başlıyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.