30 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

M. Necati Bursalı duâlarla uğurlandı

ŞAİR, hattat Mustafa Necati Bursalı (68), Yeniköy’deki evinde vefat etti. 1970’li yıllar boyunca ve 1980’lerin başlarında Yeni Asya’da İslâm büyüklerinin ve sahabelerin hayatlarını tefrika eden Bursalı, Yeni Asya okuyucularının gönlünde yer etmişti.

Rahatsızlığı dolayısıyla bir süredir tedavi gören Mustafa Necati Bursalı’nın evinde vefat ettiği belirtildi. Bursalı, dün İstanbul-Sarıyer ilçesi Yeniköy Bağlar Mevkii Cevahirler Camiinde öğleyin kılınan namazın ardından Yeniköy Mezarlığında dualarla defnedildi. Bursalı'nın cenaze namazına yakınları, sevenleri ve edebiyat camiasından ve kalabalık bir cemaat topluluğu iştirak etti. Hazreti Peygambere (asm) yazdığı şiirlerle de bilinen Mustafa Necati Bursalı 60’ın üzerinde eser kaleme almıştı. Yakın dostlarından Ahmed Hoca, Bursalı'nın vasiyeti gereği, "Ben Efendimize Ravza'da bu naatı okumak istiyorum" dediği naatını cenaze namazı sonrası tabutu başında okudu. Bursalı, naatın okunması sonrası eller üzerinde taşınarak Yeniköy mezarlığına getirilerek duâlarla defnedildi.

Mustafa Necati Bursalı kimdir?

1941 yılında Samsun’un Kavak ilçesinin Alaca Köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okudu. Merzifon ve İstanbul’da Kur’ân-ı Kerim hıfzı çalıştı. Hat san'atına ilgi duyarak Hamit Aytaç’tan icazet aldı. 1965’te Osman Reis Camii imam-hatipliğine tayin edildi. 1988’de emekliye ayrıldı. Yazı ve şiirleri Yeni Asya, İslâm gazete ve dergilerinde çıktı. Bursalı, evli 3 çocuk babası idi. Mustafa Necati Bursalı’nın Adabı Muaşeret, Rüya Tabirleri Ansiklopedisi, Hazreti Osman, Tarihe Şan Verenler, Kur’ânı Kerim Sûreleri, Allah Aşkını Seçenler, İstanbul ve Anadolu Erenleri, İstanbul ve Anadolu Evliyaları: Dünyadaki Büyük Evliyalar ve Cumhuriyet Devri İslâm Büyükleri 2 Cilt, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin gibi çok sayıda kitabı var. 23 sene dört ay aynı camide imam hatiplik yapan ve orada da, yazılarında da, insanlara İslâmiyetin güzelliğini, saadetin ancak burada bulunabileceğini anlatan Bursalı, gençliğin felâket çukurundan saadet caddesine çıkması için çaba harcadı. İnsanlara günlük hayatımızda bizi bunaltan pek çok şeyin çözümünün peygamber ve ailesini örnek almakta ve İslâm’ı yaşamakta olduğunu anlatmaya çalıştı.

30.09.2009


 

“ALTIN KARAGÖZ” film yarışmasında son günler

BURSA Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez 2006 yılında organize edilen ve bu yıl dördüncüsü hayata geçirilecek olan ‘Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’ kapsamında düzenlenen ‘Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması’na başvurular, 10 Ekim 2009 Cumartesi günü sona erecek.

Türk Sineması’nı desteklemek ve film üretimini teşvik etmek amacıyla düzenlenen ‘Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması’, bu yıl 2. kez gerçekleştirilecek.

‘En İyı’ler ‘Altin Karagöz’e aday

Bursa’da sinemaseverlerin yoğun ilgisini toplayan ‘Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması’nda, 2009 yılı yapımı veya 2009 yılı Eser İşletme Belgesi almış olan toplam 12 Türk filmi ‘Altın Karagöz Ödülü’ için yarışacak.

Yarışmaya katılması uygun görülen filmler, Ali Sönmez, Alin Taşçıyan (Sinema Yazarı, SİYAD Üyesi), Ersan Çongar (Bir Film Genel Müdürü), İzzet Günay (Oyuncu), Necip Sarıcı (Yapımcı, Lale Filmin Kurucusu) ve Rıfat Bakan’dan (Bursa Kültür A.Ş. Genel Müdürü) oluşan Festival Danışma Kurulu ve Festival Yönetmeni Ali Çalışır’ın belirlediği ön jürinin değerlendirmesine sunulacak.

Ön elemeden geçen filmler ise 27 Ekim 2009 Salı günü yapılacak basın toplantısında duyurulacak.

BAŞVURULAR İÇİN...

Ödüle değer görülen filmler ve sanatçılar ödüllerini, 20 Kasım 2009 Cuma günü yapılacak ‘Festival Kapanış Gecesi’nde alacak. Yarışmaya katılmak isteyen ve şartnamede belirtilen özelliklere uygun olan film sahipleri, son başvuru tarihine kadar festival merkezine başvurabilecek.

Katılımcılar yarışma ile ilgili ayrıntılı bilgiye, Yarışma Yönetmeliği ve katılım formlarına 0 (224) 253 98 21 numaralı telefon ile festival merkezinden ya da festivalin www.ipekyolufilmfest.com web adresinden ulaşabilecekler.

İLKER KARDAŞ

30.09.2009


 

Feretiko bezi yeniden doğacak

RİZE'DE yaklaşık 50 yıl önce hemen her evde yapılan ve yaygın olarak kullanılan feretiko dokumacılığının geliştirilmesi için çalışma yürütülüyor.

Rize’de son yıllarda kaybolmaya yüz tutan feretiko dokumacılığı, 2003 yılında uygulanmaya başlanan projeyle yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. Bu kapsamda Rize Valiliğinin, Rize bezinin (feretiko) ‘’coğrafi işaret’’ olarak tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yaptığı başvuru sonucu enstitü, 2007 yılında Rize bezini ‘’coğrafi işaret’’ olarak tescilledi. Çalışmalar kapsamında il genelinde halk eğitim merkezlerinde feretiko dokumacılığı kursları açılarak kursiyer yetiştiriliyor. Bu kapsamda 500 adet feretiko dokuma tezgâhı yaptırılarak il genelindeki halk eğitim merkezlerine dağıtıldı. Halk eğitim merkezlerinde bugüne kadar açılan 236 kursta 8 binin üzerinde kişi eğitim aldı. Geçmişte sadece çeyiz eşyası ve iç çamaşırı üretilen feretiko bezinden bugün bunların yanı sıra gömlekten çantaya, elbiseden masa örtüsüne kadar yaklaşık 20 çeşit üretilebiliyor. Ürünün yapılış süresi ise kişinin tecrübesine ve yapılan işin zorluğuna göre değişiyor. Meselâ, feretiko bezinden aynı ebatlarda masa örtüsünü bir kişi daha kolay desenlerde 1 günde yapabildiği gibi bir başka kişi daha zor desenlerle 2 günde yapabiliyor. Ürünlerin fiyatı ise çeyiz ürünlerinde desenin zorluğuna göre 10 lira veya 200 lira olabiliyor. Çantalar ortalama 15, gömlek 35 liradan alıcı buluyor.

FERETİKO BEZİ

Geleneksel Rize el dokumacılığının temelini teşkil eden feretikonun milattan önceki dönemlerde yöreye hakim olan İskitler tarafından Rize’ye kazandırıldığı sanılıyor. Bugün Rize’de çay ekili alanlarda, o yıllarda feretiko ipliği elde etmekte kullanılan kendir yetiştiriliyordu. Feretiko bezi ketene göre çok ince, aynı zamanda 4 kat dayanıklıdır. Pamuklu kumaşların ortalama 6 aylık ömrü olmasına karşı feretikonun ömrü 2 yıldır. Kendir ipliği, bitkisel lifler arasında en yüksek sağlamlığa sahiptir. Bükümlü bir özelliğe de sahip olan kendir ipliği çürümüyor ve elastikiyeti az oluyor.

30.09.2009


 

Beş Avrupa şehri, Tophane-i Amirane’de buluşuyor

TÜRKİYE Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından yürütülen, AB ile Türkiye arasındaki Sivil Toplum Diyaloğu’nun Geliştirilmesi Programı çerçevesinde AB tarafından finanse edilen, farklı şehirleri ve farklı kültürleri bir araya getiren Kent ve Sanat Projesi, Avrupa ve Türkiye arasında san'at alanında kurduğu köprüyü 15 Ekim 2009 tarihinde Tophane-i Amire Kültür Merkezi’nde başlayacak olan sergiye taşıyor.

6 Mart 2009 tarihinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Avrupalı ve Türk san'at akademisyenleri ile öğrencilerinin bir araya geldiği forum ile start alan Kent ve Sanat Projesi sırasıyla İstanbul, Mersin, Malmö, Londra ve Viyana’da gerçekleştirilen atölye çalışmaları ile devam etti. Kamusal san'atın ön plana çıktığı atölye çalışmalarında ortaya çıkan projeler arasından seçilen en iyi çalışmaları 15 Ekim – 15 Kasım 2009 tarihleri arasında Tophane-i Amire Kültür Merkezi’nde san'atseverler ile buluşacak. Şehirlerin ve san'atların buluşma noktası olacak olan sergi, 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul için de san'at alanında yeni bir açılım meydana getirecek. Konuyla ilgili detaylı bilgi için www.cityandartproject.net , www.artacademia.net, www.artcitizens.net , www.citizensofculture.net sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

30.09.2009


 

GSM’den diksiyon kursu

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Gösteri Sanatları Merkezi (GSM), Türkçemizin güzel kullanımı ve konuşulması konusunda diksiyon kursu başlatıyor.

Alanında uzman ve önemli bir birikimin sahibi olan Mesut Mertcan, Ayla Algan ve Sırrı Er gibi usta isimlerin eğitmenliğinde üç aylık (96 Saat) bir sertifika eğitimi olarak başlatılan diksiyon kursu, Ekim ayında başlıyor. Gösteri Sanatları Merkezi deneyimi ve hocaların tecrübesinin buluştuğu diksiyon kursunda, Türkçenin telâffuzu, kelime vurguları ve iletişim-diyolog egzersizleri (stüdyo ve güncel dil pratikleri) üzerinde geniş bir müfredat takip ediliyor. Gösteri Sanatları Merkezi diksiyon kursuna ilgi duyanlar GSM İletişim Merkezi’nin 0 (212) 274 30 66 numaralı telefonlarından bilgi alabiliyorlar.

30.09.2009


 

Tiyatro, perdelerini yarın açıyor

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, yarın perdelerini açıyor.

2009-2010 sezonuna yeni oyunlarla başlayacak olan İ. B. B. Şehir Tiyatroları, Ekim ayında 8’i yeni, 18 oyunla seyircisinin karşısına çıkacak. Çıkmaz Sokak, Bozuk Düzen, Mecbur Adam, Tarla Kuşuydu Juliet, Gizli Oturum, Bekleme Salonu, Hizmetçiler, Kafes, Deri Ceket, Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye, Lüküs Hayat, Kabare, Onlar Ermiş Muradına, İnek, Coriolanus, Balıkesir Muhasebecisi, Maskeliler ve Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz adlı oyunlar yarından itibaren seyirciyle buluşacak.

30.09.2009


 

‘’Osmanlı Arşivlerinde Kudüs” Üsküdar’da

“OSMANLI Arşiv Belgelerinde Kudüs’’ konulu resim sergisi, yarın Üsküdar’daki Yeni Cami bahçesinde açılacak.

Filistin Vakıflar Bakanlığına bağlı İslâm Araştırma ve Folklor Canlandırma Enstitüsü iş birliği ile düzenlenecek sergide, Osmanlı arşiv belgelerinde bulunan Kudüs ve çevresi ile ilgili 118 belge ve fotoğraf yer alacak. Serginin açılışına, Osmanlı Arşivleri Genel Müdürü Mustafa Budak ile Filistin Vakıflar Bakanlığı Müsteşarı Husam Abu Alrob başkanlığında Filistin’den gelen bir heyetin katılması bekleniyor. Sergi, 3 Ekim tarihine kadar sürecek.

30.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.