06 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İlişkilerimiz mükemmel

Yunanistan’daki genel seçimlerde sosyalistlerin kazanmasıyla ilgili bir soruyu cevaplayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu, “Yunanistan ile mükemmel ilişkilerimiz var. 10 yıl önceki ortamda bu düşünülemezdi. Zorluklar yaşasak da ilişkilerin iyi şekilde devam edeceğine eminiz” ifadesini kullandı.

DIşİşlerİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Kıbrıs sorununu çözebilmek için Yunanistan’ı zorlamaya devam edeceklerini” söyledi. Davutoğlu, İspanya’nın El Pais gazetesinde yayımlanan demecinde, Kıbrıs ile ilgili bir soru üzerine, “Güney Kıbrıs ile tek sorunun limanlar olarak gözüktüğünü, ancak bunun doğru olmadığını” belirtti. AB’nin 2004 yılında Güney Kıbrıs’ı üye yaparak, komşularıyla ve içte meselelerini çözmeyen bir ülkenin Birliğe kabul edilemeyeceği kuralını ihlâl ettiğini kaydeden Davutoğlu, “2004 yılında Kıbrıslı Türkler (dönemin BM Genel Sekreteri) Kofi Annan’ın barış planını kabul etti. Kıbrıslı Rumlar ise reddetti ve buna rağmen AB’ye kabul edildiler. Neden AB onlara ‘Barış planını kabul edin’ demedi? Kıbrıs sorununu çözebilmek için Yunanistan’ı zorlamaya devam edeceğiz” dedi. Yunanistan’daki genel seçimlerde sosyalistlerin başarısına ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, “Yunanistan ile mükemmel ilişkilerimiz var. 10 yıl önceki ortamda bu düşünülemezdi. Zorluklar yaşasak da ilişkilerin iyi şekilde devam edeceğine eminiz” ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin AB’ye üye olmasının 2015 yılına kadar uzaması halinde “bunun hem Türkiye, hem de AB için çok geç olabileceğini” vurguladı. Ankara / aa

06.10.2009


 

Yunanistan’da yeni dönem

Yunanistan’da yapılan genel seçimler sonrası, 300 üyeli parlamentoda PASOK 160, Yeni Demokrasi Partisi (YDP) 93 sandalye kazandı. Batı Trakya’da, PASOK listesinden 2 Türk milletvekili seçildi. Seçimi kaybeden Başbakan ve YDP Genel Başkanı Karamanlis, parti başkanlığını da bıraktı.

Yunanİstan’da yapılan erken genel seçimlerden büyük zaferle çıkan PASOK lideri Yorgo Papandreu, “Bize layık olan Yunanistan’ı yeniden inşa etmeye başlıyoruz.” dedi. Zappion Sarayı’nda basın toplantısı düzenleyen Papandreu, seçim döneminde verdiği sözleri hatırlattı. “Kaybedilecek bir gün bile yok” diyen Papandreu, “Kadın erkek bütün Yunanları bundan sonraki tarih sayfalarını yazmak için bu çabaya katkı vermeye” davet etti. PASOK lideri, buna katkı yapmak isteyen partileri yanında görmek istediğini söyledi. Seçim sonucundan çok etkilendiği gözlenen ve duygulu bir konuşma yapan Papandreu, Yunan halkına güvenlerinden dolayı teşekkür etti. Ülkenin gelişmesi ve ekonomik krizden çıkması için yeniden milli bir çabaya başlayacaklarını ve bunu başaracaklarını belirten Papandreu, bu çabanın merkezinde insanın bulunacağını söyledi. Zappiyon Sarayı’na gelişinde binlerce kişi tarafından “Başbakan” sloganlarıyla karşılanan Papandreu, zorlukla içeriye girdi. Basın toplantısı sonrası yine zorlukla ilerleyebilen Papandreu’yu görüntüleyebilmek için yarışan yüzden fazla yerli ve yabancı basın mensubu ezilme tehlikesi atlattı. Sloganlar eşliğinde ilerleyen Papandreu’ya ellerinde PASOK bayraklarıyla parti sempatizanları eşlik etti. Bu sırada çok sayıda meşale yakıldı. Yunan televizyonları akşam saatlerinden gece geç saatlere kadar gelişmeleri canlı yayınlarla sürdürdü.

İçişleri Bakanlığı’nın resmi olmayan son verilerine göre 300 üyeli mecliste PASOK yüzde 43,90’lık oranla 160 milletvekili çıkarıyor. Yeni Demokrasi (YDP) ise 34,25’lik oranla 93, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 7,32 ile 20, geçen seçimlere göre 5 milletvekili fazla alan Halkçı Ortodoks Cephe (LAOS) 15 ve Radikal Sol İttifak (SİRİZA) 4,43’le 12 sandalye alıyor.

KOSTAS KARAMANLİS, PARTİ LİDERLİĞİNDEN

İSTİFA ETTİ

Yunanİstan’da Pazar günü yapılan seçimlerden ağır bir yenilgi alarak çıkan Başbakan ve Yeni Demokrasi lideri Kostas Karamanlis, parti genel başkanlığından istifa edeceğini açıkladı. Zappion Saray’ında basın toplantısı düzenleyen Karamanlis’e YDP kurmayları eşlik etti. Karamanlis ve en yakın arkadaşlarının çok üzgün oldukları gözlendi. Seçimlerden çıkan sorumluluğu ve yanilgiyi üstlenen Karamanlis, istifa edeceğini açıkladı. YDP’yi 1 ay sonra olağanüstü kongreye götürecek olan Karamanlis, tekrar aday olmayacağını açıkladı. Partisine oy veren ve ekonomik kriz ortamında güvenenlere teşekkür eden Karamanlis, PASOK lideri Yorgo Papandreu’yu da kazandığı zafer sebebiyle kutladı. Karamanlis, “Her Yunan gibi ekonomiyle mücadelede başarılı olmasını diliyorum. Çünkü bu millî bir mesele” dedi. Karamanlis, YDP lideri olarak 4 genel seçimde patisinin başında bulunduğunu hatırlattı. Halkın bu seçimde verdiği karara saygı duyduğunu söyleyen Karamanlis, her zaman onların son sözü söylediklerini vurguladı. Karamanlis, siyasetten ayrılmayacağını partisinin çabalarını ve millî yarışlarda ilk hatta mücadele edeceğini sözlerine ilave etti. Karamanlis sonrası dönem için ise, en çok, eski başbakanlardan Konstantinos Miçotakis’in kızı dışişleri bakanı Dora Bakoyanni’nin adı geçiyor.

Yunanİstan’da Pazar günü yapılan seçimlerden ağır bir yenilgi alarak çıkan Başbakan ve Yeni Demokrasi lideri Kostas Karamanlis, parti genel başkanlığından istifa edeceğini açıkladı. Zappion Saray’ında basın toplantısı düzenleyen Karamanlis’e YDP kurmayları eşlik etti. Karamanlis ve en yakın arkadaşlarının çok üzgün oldukları gözlendi. Seçimlerden çıkan sorumluluğu ve yanilgiyi üstlenen Karamanlis, istifa edeceğini açıkladı. YDP’yi 1 ay sonra olağanüstü kongreye götürecek olan Karamanlis, tekrar aday olmayacağını açıkladı. Partisine oy veren ve ekonomik kriz ortamında güvenenlere teşekkür eden Karamanlis, PASOK lideri Yorgo Papandreu’yu da kazandığı zafer sebebiyle kutladı. Karamanlis, “Her Yunan gibi ekonomiyle mücadelede başarılı olmasını diliyorum. Çünkü bu millî bir mesele” dedi. Karamanlis, YDP lideri olarak 4 genel seçimde patisinin başında bulunduğunu hatırlattı. Halkın bu seçimde verdiği karara saygı duyduğunu söyleyen Karamanlis, her zaman onların son sözü söylediklerini vurguladı. Karamanlis, siyasetten ayrılmayacağını partisinin çabalarını ve millî yarışlarda ilk hatta mücadele edeceğini sözlerine ilave etti. Karamanlis sonrası dönem için ise, en çok, eski başbakanlardan Konstantinos Miçotakis’in kızı dışişleri bakanı Dora Bakoyanni’nin adı geçiyor. PASOK’TAN İKİ TÜRK MECLİSTE Yunanİstan’da yapılan seçimlere 14 adayla katılan Batı Trakya Türkleri, geçen dönem olduğu gibi 300 üyeli parlamentoda 2 milletvekiliyle temsil edilme başarısı gösterdi. Batı Trakya Türkleri, PASOK’un hem Gümülcine hem de İskeçe’de birinci parti çıkmasında önemli katkı yaptı. İçişleri Bakanlığı’nın kesin olmayan sonuçlarına göre PASOK, Gümülcine’de oyların yüzde 53’ünü İskeçe’de ise yüzde 58’ini aldı. Geçen dönem Gümülcine milletvekili olan Ahmet Hacıosman ile İskeçe milletvekili Çetin Mandacı’nın bu defa iktidar partisi milletvekili sıfatıyla seçilmeleri kesinleşti. Atina / cihan

06.10.2009


 

PAPA XVI. BENEDİCT: Materyalizm çöküş getirdi

Papa XVI Benedict, Afrika Katolik Kilisesi Piskoposlar Meclisinde, Avrupa’nın materyalizm ve kötü ahlâkının dünyanın en fakir kıtasını adeta zehirli maddelerin çöplüğüne çevirdiğini söyledi. Papa Vatikan’daki konuşmasında, bu yılın başında ziyaret ettiği Afrika’yı, akciğeri materyalizm ve tutuculuğun saldırısına uğramış bir bedene benzetti. Papa, ayrıca “Sözde ‘Birinci dünya ülkeleri’ kendi manevî çöküşlerine yol açan bozulmuş ahlâkî değerlerini şimdiye kadar başka kıtalara ihraç etti, başta da Afrika’ya” diyerek, Batının sömürgeciliğinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Katolik Hristiyan dünyasının lideri Papa XVI. Benedict, Afrika Katolik Kilisesi Piskoposlar Meclisi’nin açılışında yaptığı konuşmasında, Avrupa’nın materyalizmi ve kötü ahlâkının dünyanın en fakir kıt’asını adeta zehirli maddelerin çöplüğüne çevirdiğini ifade etti. Papa Vatikan’daki konuşmasında, bu yılın başında ziyaret ettiği Afrika’yı, akciğeri materyalizm ve dinsel tutuculuğun saldırısına uğramış bir bedene benzetti. Papa, “Sözde ‘Birinci dünya ülkeleri’ kendi manevî çöküşüne yol açan bozulmuş ahlâkî değerlerini şimdiye kadar başka kıt’alara ihraç etti, başta da Afrika’ya.” dedi. Papa Benedict, Batı’nın sömürgeciliğinin devam ettiğini söyledi. XVI. Benedict ayrıca, Afrika’daki aşırı dinsel tutuculuğun perde arkasında, Afrika’nın çok zengin yeraltı zenginliklerini kullanma, ekonomik ve politik çıkarlar elde etme olduğunu söyledi. Papa, “Afrika’da bir çok dinî grup sevgi, tolerans, demokrasiye saygıyı öğreteceğine hoşgörüsüzlük ve şiddeti yayıyor.” diye sözlerini tamamladı. 1900’lü yıllarda 2 milyon Katolik Hristiyan nüfusa sahip Afrika’da, 2000 yılına gelindiğinde Vatikan’ı takip edenlerin sayısı 70 kat artarak 140 milyona ulaştı. Papa konuşmasını, geçtiğimiz Pazartesi günü sokak protestolarında 157 kişinin öldüğü Gine’de tarafları politik diyaloga çağırarak bitirdi. Cape Town / cihan

06.10.2009


 

Yukarı Karabağ’da kilit çözülüyor

YukarI Karabağ sorununun çözümü ile ilgili Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 8-9 Ekim’de Kişinev’de gerçekleşecek Bağımsız Devletler Topluluğu zirvesinde bir araya gelecek. Görüşmelerde ilerleme sağlanırsa, Erivan Yukarı Karabağ’ın dışında işgal ettiği yedi bölgenin beşini boşaltacak. Azerbaycan ve Ermenistan arasında sağlanacak anlaşma Türkiye-Ermenistan ilişkilerine de olumlu yansıyacak. Eş zamanlı olarak Türkiye ve Ermenistan dışişleri bakanları da Ankara-Erivan hattında sınırın açılması ve ikili ilişkilerin normalleşmesini öngören protokolü imzalayacak. Uluslararası kriz grubu uzmanı Lawrence Schitz yaptığı açıklamada Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının Kişinev’de gerçekleştirecekleri zirvenin tarihi öneme sahip olduğunu söyledi. Yukarı Karabağ sorununun komplike hâle gelmiş, dondurulmuş bir sorun olduğunu kaydeden Schitz, “Son aylarda Yukarı Karabağ probleminin çözümü için iki taraf da yoğun çaba ortaya koyuyor. Azeri ve Ermeni liderler beş kez bir araya geldi. Şimdi Kişinev’de yeniden görüşecekler. Ancak yeni zirve çok kritik. Zira aynı gün Türkiye ve Ermenistan ilişkilerin normalleşmesini öngören protokolü imzalayacak.” dedi. Ermenistan ve Azerbaycan halklarının birbirine karşı negatif bir şekilde siyasî olarak doldurulduğunu kaydeden uzman, “Bu yürütülen propagandanın sonucu. Burada yeni bir sürece girilmezse, artık iki toplumun psikolojik olarak iletişim kurmalarını sağlamak zorlaşabilir.” uyarısında bulundu. Moskova / cihan

06.10.2009


 

Hindistan’da beş günlük yağmurun bilançosu 200 ölü

Hİndİstan’In güney eyaletleri Karnataka, Kerala, Andhra Pradesh ve Tamil Nadu’da geçtiğimiz hafta boyunca yağan yağmurlarda ölenlerin sayısının 200’e yükseldiği bildirildi. Yağmur ve çamur sellerinin en çok vurduğu eyalet olan Karnataka eyaletinde 167 kişi hayatını kaybederken, Andhra Pradeş eyaletinde de 33 kişi yaşamını yitirdi. Hindistan’ın güneyini vuran ve bir haftadır devam eden yağmurlar yüzünden yüz binden fazla kişi evsiz kaldı. Karnataka eyaleti tabiî felaketlerden sorumlu Bakanı Basavaraj Bommai, bütün eyaletin sellerden ve çamurdan büyük zarar gördüğünü dile getirdi. Bommai, sellerin oluşturduğu çamur deryasının birçok ölüme sebep olduğu gibi özellikle pamuk tarlaları olmak üzere ekili alanları da vurduğunu sözlerine ekledi. Yetkililer hâlâ sellerin vurduğu bölgede 5 bin kişinin kurtarılmayı beklediği ve birçoğunun da kayıp olduğunu, bu yüzden ölü sayısını daha da artabileceğini dile getirdi. Yeni Delhi / cihan

06.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.