17 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

YENİ KRİZİN SEBEBİ “AYRILIK DİZİSİ”

İsrail ile Konya’da düzenlenmesi planlanan ‘ortak askerî tatbikat’ın iptal edilmesiyle başlayan kriz, TRT’de yayınlanan “Ayrılık” dizisiyle zirveye çıktı. İsrail’in Gazze’deki katliâmı anlatan diziye İsrailli yöneticiler tepki gösterirken, Dışışleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Gazze’de olanlara karşı sessiz kalamayız” dedi.

DIşİşlerİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’in Gazze’deki saldırıları karşısında Türkiye olarak sessiz kalamayacaklarını ve bu hassas ortamda İsrail ile askerî bir görüntü içinde olamayacaklarını söyleyerek, TRT’nin ise özerk bir kurum olduğunu, “Ayrılık” dizisine danışmanlık vermediklerini kaydetti. Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere Bosna Hersek’e gidişinden önce Esenboğa Havaalanı'nda düzenlediği basın toplantısında soruları da cevapladı. İsrail ile ilişkilerde son dönemde ortaya çıkan sıkıntıların hatırlatılması üzerine Davutoğlu, Türkiye’nin geçen yıl bu zamanlarda İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yaptığını hatırlatarak, ancak şu anda Gazze’de olanlara karşı sessiz kalamayacaklarını kaydetti. Gazze’de çocukların ölmemesini ve barışın hakim olmasını istemenin “İsrail karşıtlığı değil insani bir durum” olduğunu belirten Davutoğlu, barış istikametine dönmesi durumunda İsrail ile ilişkilere kalındığı yerden devam edilebileceğini, ancak bölgedeki durum bu kadar hassasken, İsrail ile askerî bir görüntü içinde olamayacaklarını da bildirdi.

Davutoğlu, TRT’de yayımlanan “Ayrılık” dizisiyle ilgili sıkıntıların hatırlatılması üzerine de TRT’nin özerk bir kurum olduğunu söyledi ve bakanlık olarak bu diziye herhangi bir resmî danışmanlık vermediklerini belirtti. Programının çok yoğun olduğunu sözlerine ekleyen Davutoğlu, “TV dizileri dışında pek çok konuyla ilgilenmek zorunda olduğunu, vaktinin bir sınırı olduğunu” kaydetti.

Netanyahu: Hayal kırıklığına uğradım

İsraİl Başbakanı Binyamin Netanyahu, TRT’de yayımlanan ‘’Ayrılık’’ adlı diziyi ‘’kışkırtıcı’’ olarak nitelendirerek, söz konusu dizinin yayınlanması sebebiyle ‘’hayal kırıklığına uğradığını’’ söyledi. Binyamin Netanyahu, resmi bir ziyaret sebebiyle İsrail’e gelen İspanya Başbakanı Hose Luis Rodriguez Zapatero ile görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Netanyahu, basın mensuplarının Türkiye ile yaşanan son gerilimle ilgili sorularını cevapladı. Netanyahu, ‘’Bu, elbette Türk diplomasisinin aldığı yön konusunda soru işaretleri oluşturuyor. Umuyoruz ki bu doğrultu, fanatikleri değil, barışı güçlendirme yönündedir’’ diye konuştu. Netanyahu, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Umut ediyorum ki bugün gördüğümüz, Türkiye’nin 1-2 yıl öncesine dek izlediği rotadan ciddî bir sapmanın işareti değildir. Yeniden bölgemizde barış, güvenlik ve refah için birlikte birlikte çalışmaya döneceğimizi umuyorum. Çünkü Türkiye önemli bir ülkedir ve bu ülkeyle ilişkiler, barış için büyük önem taşımaktadır.’’

İSRAİL'İN TEPKİSİ ÇOK SAÇMA

‘’Ayrılık’’ dizisinin genel koordinatörü M. Bülent Erdinç, dizinin tamamıyla gerçekleri yansıttığını, çok sayıda olumlu tepki aldıklarını ve diziyi çekmeye devam edeceklerini söyledi. Erdinç, yaptığı açıklamada, İsrail’in diziye tepki vermesini ‘’saçma’’ olarak değerlendirdi. Dizide dramaya yer verdiklerini ve gerçeklerden yola çıktıklarını kaydeden Erdinç, ‘’Zamanında Naziler Yahudilere, Fransızlar Cezayirlilere, İtalyanlar Tunuslulara, ABD Vietnamlılara yapmadı mı? Bosna-Hersek’te Müslümanlar soykırıma uğramadı mı? Bunlarla ilgili filmler de çevrildi. Fransa, İtalya, ABD itiraz mı etti, Dışişleri görevlisini mi çağırdılar’’ diye konuştu.

ARINÇ: İSRAİL’E DEVLET OLARAK TAVRIMIZ

YOK

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç kendi sorumluluğu altında bulunan TRT’nin yayınladığı ‘’Ayrılık’’ dizisine ilişkin, ‘’Bizim İsrail’e yönelik devlet olarak hiçbir tavrımız söz konusu olamaz. Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler her zaman güçlü olmuştur. Tepki göstermişlerse, kendileriyle konuşulur. Bunun bir televizyon dizisi olduğu noktasından hareket edilir. Yoksa siyasî hiçbir amacı yok’’ dedi.

17.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  YENİ KRİZİN SEBEBİ “AYRILIK DİZİSİ”

  Aliyev: Ermenistan işgali sona ermeli

  İslâm karşıtı Wilders’e, rahat yok

  Goldstone raporu, BM'de onaylandı

  Fransa’da, camiye ırkçı saldırı

  İsviçre hükümeti minare yasağına karşı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.