17 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Sağlık

Aşıdan sonra parasetamol, aşının etkisini azaltabilir

YAPILAN bir araştırma, çocuklarda aşı yapıldıktan sonra ateşe karşı tedbir olarak etken maddesi parasetamol olan ilâçlar verilmesinin aşının etkisini azaltabileceğini ortaya koydu. 450 çocukla yapılan araştırmayla aşıdan sonraki ilk 24 saatte verilen parasetamollerin gerçekten ateşi düşürdüğü belirlendi, ancak Çek araştırmacıları, ağrı kesici ve ateş düşürücülerin aşının etkisini önemli ölçüde azalttığını belirlendi.

Araştırma ekibinin başı Profesör Roman Prymula, parasetamolün bazen aileler tarafından önleyici ilaç olarak kullanıldığını, ancak aşı olan çocukların dahil edildiği araştırmanın, bu uygulamanın yararından çok zararı olabileceğini ortaya koyduğunu söyledi. Araştırmaya katılan, grip, difteri, tetanos, hepatit B, çocuk felci ve rotavirüs aşısı yapılan çocukların yarısına 24 saat içinde 3 doz parasetamol verilirken, diğer yarısına ilâç verilmedi. İlâç verilen çocukların yüzde 42’sinin ateşi 38 derecenin üstüne çıkarken, verilmeyenlerin yüzde 66’sında ateş görüldü. Ancak bu çocuklarda aşının etkisi incelendiğinde, parasetamol verilen çocuklardaki antikor seviyesinin düşük olduğu tesbit edildi.

Araştırmacılar, bu tesbitin sebeplerinden birinin, parasetamolün, aşının bağışıklık hücrelerinin tepkisine etkisi olması olabileceği görüşünü bildirdi.

Profesör Prymula, Lancet dergisinde yayımlanan makalede, bağışıklık sistemiyle ilgili bu bulguların klinik olarak uygunluğunun bilinmediğini, daha ileri araştırmalara gerek olduğunu vurguladı.

17.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Yeşil alanda dinlenmek depresyona iyi geliyor

  Aşıdan sonra parasetamol, aşının etkisini azaltabilir

  Kadınlar, 40 yaş sonrasına dikkat etmeli

  Ege Üniversitesi, Çocuk Hastanesinde problem yok

  “Sigarayı sen de bırakabilirsin”

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.