19 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

TÜRKİYE’NİN ÇOK BÜYÜK STRATEJİK ÖNEMİ VAR

Alman radyosu Deutschlandfunk’a açıklama yapan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, ‘’Türkiye’nin çok büyük stratejik önemi var. Ben bütün bölgenin güvenliğinden söz ediyorum. Türkiye’nin Batılı devletler topluluğunda sağlam bir yer edinmek yerine başka bir yol tutması halinde neler olacağını düşünmek gerek. Bu bizler için çok çok büyük bir risktir, almasak iyi olur’’ ifadesini kullandı.

MÜSLÜMAN DÜNYA İLE İLİŞKİLER İÇİN ÜYELİK ŞART

‘’Türkiye’nin AB’ye üye olması bizim için çok büyük bir avantaj. Bu, Batılı demokrasilerle 21. yüzyıl Müslüman dünyası arasındaki ilişkileri sorunsuz yola koymamıza yardım eder’’ diyen Verheugen, “Türklerin zaten imtiyazlı bir ortaklığı bulunuyor. Diğerlerinden (ülkelerden) çok daha fazla AB’nin içinde. Bundan daha fazla Türkiye’ye sahip olmadığı ne verilebileceğini bilmiyorum, bunun dışında bir tek üyelik kalıyor’’ ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, AB’nin Türkiye’ye Türkiye’nin AB’ye olduğundan daha çok ihtiyacı olduğunu söyledi. Alman radyosu Deutschlandfunk’ta yayımlanmak üzere demeç veren Verheugen, ‘’Bizim Türkiye’ye Türkiye’nin AB’ye olduğundan daha çok ihtiyacımız var’’ ifadesini kullandı. Konuşma metninde Verheugen, ‘’Türkiye’nin çok büyük stratejik önemi var. Ben bütün bölgenin güvenliğinden söz ediyorum. Türkiye’nin Batılı devletler topluluğunda sağlam bir yer edinmek yerine başka bir yol tutması halinde neler olacağını düşünmek gerek. Bu bizler için çok çok büyük bir risktir, almasak iyi olur’’ ifadesini kullandı. ‘’Türkiye’nin AB’ye üye olması bizim için çok büyük bir avantaj, bu, Batılı demokrasilerle 21. yüzyıl Müslüman dünyası arasındaki ilişkileri sorunsuz yola koymamıza yardım eder’’ diyen Verheugen, ‘’Buna karşın, sadece AB için stratejik öneme sahip diye Türkiye’ye AB üyeliği şartlarında hafifletme, indirim olmaz’’ görüşünü savundu. Berlin /aa

19.10.2009


 

Ana muhalefet de MGK’ya katılmalı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Milli Güvenlik Kuruluna (MGK) ana muhalefet partisi de iştirak edecek şekilde değişiklikler yapılsa bunun çok faydalı olacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, TRT 1’de Çankaya Köşkü’nden canlı olarak yayımlanan “Politik Açılım” programında gazetecilerin sorularını cevapladı. Gül, bir soru üzerine ana muhalefet partisi başkanı dışındaki muhalefet liderleriyle bir araya geldiğini belirterek, “Ama ben tek tek parti başkanlarını bir kaç sefer dâvet edip onlarla çok geniş ve detaylı konuştum. Bugün tartışılan iki konuyu da bundan 3-4 ay önce, bunlar bugünün konuları değil, Sayın Baykal, Sayın Bahçeli ve Sayın Türk, hepsini dâvet ettim. Bu konu bugünün değil, biz 6 aydır çok sıcak bir şekilde yaşıyoruz. Hepsiyle çok geniş şekilde, kamuoyunun bildiklerinin daha ötesine gidecek şekilde her şeyi paylaştım, her şeyi kendileriyle konuştum. Neler düşündüğümüzü, benim neler düşündüğümü...” dedi.

“Bir ihtiyaç oluşursa tekrar görüşebilir misiniz?” sorusuna Gül, “Olmaz mı, şüphesiz ki tekrar görüşebilirim. Bu aslında benim bir noktada vazifem de... “ cevabını verdi. Bir aksama olmazsa Başbakan ve diğer devlet yetkilileriyle düzenli görüştüğünü hatırlatan Gül, şöyle devam etti: “Aslında MGK’ya ana muhalefet partisi de iştirak edecek şekilde değişiklikler yapılmış olsa, bunun çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Çünkü buralarda günlük meseleler olmuyor, hükümet zaten günlük meseleleri götürüyor. Ama Türkiye’nin çok önemli meseleleri buralarda tartışıldığı için bilgilenme konusunda, tam bilgi sahibi olarak konuşmaları konusunda önemli olduğu kanaatindeyim. Ama o, kanun, Anayasa meselesi ayrı bir konu.” Gazetecilerin, “Her MGK sonrasında ana muhalefet başkanıyla görüşebilirsiniz” sözleri üzerine Gül, “Ben bunu düşünüyorum ve bu dâveti yapacağım. Zaten böyle bir kararım da var” diye konuştu.

19.10.2009


 

Prof. Dr. Ünsal Oskay vefat etti

İletişim ve sosyal bilimci Prof. Dr. Ünsal Oskay, vefat etti. Oskay, 2008’de beyin damarlarında geçici pıhtı oluşumu teşhisiyle kaldırıldığı hastanede bir süre tedavi görmüştü.

İletİşİm ve sosyal bilimci Prof. Dr. Ünsal Oskay, vefat etti. İstanbul’daki evinde 70 yaşında vefat eden Oskay, 2008’de beyin damarlarında geçici pıhtı oluşumu teşhisiyle kaldırıldığı hastanede bir süre tedavi görmüştü. Şanlıurfa’da 1939 yılında doğan Ünsal Oskay, üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı. ABD’de 1967-1968 yıllarında iletişim üzerine yüksek lisans-konuk öğrenci olarak eğitim alan Oskay, 1970’li yıllarda Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda başlayan akademik hayatı sonrasında doçentlik tezi olarak ‘’19. Yüzyıldan Günümüze Kitle İletişimin Kültürel İşlevleri’’ adlı çalışmasını yayımladı. Varlık, Agos, Gergedan ve Milliyet Sanat gibi çok sayıda bilim ve sanat kaynaklı dergilerde makale ve incelemeleri yayımlanan Oskay, Frankfurt Okulu’nun popüler kültür konusundaki çalışmalarının Türkiye’de tanınmasına yazıları ve çevirileriyle büyük katkıda bulundu. Siyaset bilim, iletişim teorileri, sosyoloji, estetik ve sosyal teori konularında çok sayıda eserin Türkçe’ye çevrilmesini sağlayan Oskay, 1980’li yıllardan itibaren İstanbul ve Marmara Basın Yayın Yüksek Okullarında dersler verdi. 1990’lı yıllarda Marmara İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölüm Başkanlığı ve 2000-2002 arasında İletişim Fakültesi Dekanlığı yapan Oskay, 2002 yılında Marmara Üniversitesi’nden emekliye ayrıldı. İstanbul / aa

19.10.2009


 

Motorine, 6 kuruş zam

KIrsal motorin ve motorinin perakende satış fiyatı 6 kuruş arttırıldı. Kırsal motorinin perakende satış fiyatı 2,57 liradan 2,63 liraya, motorinin litre fiyatı ise 2,70 liradan 2,76 liraya yükseltildi. Akaryakıt ürünlerinin perakende satış fiyatları, dağıtım firmalarına ve şehirlere göre çok küçük tutarda farklılık gösterebiliyor. Ankara / aa

19.10.2009


 

Bütçe maratonu için start verildi

Bütçe Tasarısı, Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilâtı ve Hazine Müsteşarlığı bürokratları tarafından son şeklinin verilmesinin ardından, Meclis Başkanlığı’na verildi.

2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı, Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlığı bürokratları tarafından son şeklinin verilmesinin ardından, Meclis Başkanlığı’na verildi. Tasarıya göre, bütçe giderleri 286 milyar 928 milyon lira, bütçe gelirleri 236 milyar 794 milyon lira, vergi gelirleri 193 milyar 324 milyon lira, bütçe açığının da 50 milyar 134 milyon lira olması öngörülüyor. 2010 yılı bütçesinde, GSYH büyüklüğünün 1 trilyon 29 milyar lira, büyüme hızı oranı yüzde 3,5, TÜFE yıl sonu oranı yüzde 5,3, ihracat 108 milyar dolar, ithalat 153 milyar dolar olarak hedefleniyor. Meclisin yaklaşık iki ay sürecek bütçe maratonu, aralık ayında Genel Kuruldaki görüşmelerin ardından tamamlanacak. Ankara / aa

19.10.2009


 

Öztürk, görevine başladı

Erzurum Valiliğine atanan Sebahattin Öztürk, görevine başladı. Erzurum Valisi Sami Bulut’un Merkez Valiliğine alınmasının ardından Niğde Valiliğinden Erzurum’a atanan Öztürk, şehre geldi. Öztürk için Valilik binası önünde karşılama töreni düzenlendi. Törende daire amirleriyle tek tek tokalaştıktan sonra tören mangasını selâmlayan Vali Öztürk, ardından makamına geçti. Vali Öztürk, burada gazetecilerde yaptığı açıklamada, Erzurum gibi köklü tarihi olan bir kültür şehrine Vali olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Erzurum / aa

19.10.2009


 

Avrasya Maratonu’nda intihar

Bu yıl 31.’si yapılan Avrasya Maratonu’nda bir kişi kendisini Boğaziçi Köprüsü’nden atarak intihar etti. Saat 10 sularında üzerindeki giyeceklerin bir kısmını çıkartan şahıs, kendisini Boğaziçi Köprüsü’nden attı.

31. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu'nu yağışlı havaya rağmen büyük bir ilgi gördü. Toplam 1 milyon dolar ödülün dağıtılacağı yarış Boğaziçi Köprüsü'nden başlayıp Sultanahmet'te sona erdi. Yerli ve yabancı 7 bin atletin katıldığı organizasyona 150'ye yakın yerli ve yabancı gazeteci takip etti. 31. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu'nu erkeklerde Etiyopyalı Kasime Adilo Roba kazandı. Sultanahmet Meydanı'nda sona eren yarışta Roba 2.12.14'lük derecesiyle ilk sırayı alırken, ikinciliği 2.12.54'lük derecesiyle Katarlı Faisal Bader Shebto, üçüncü sırayı ise 2.13.32 ile Kenyalı Joseph Kahugu elde etti. Maratonu bayanlarda Etiyopyalı Bizunesh Urgesa kazandı. Sultanahmet Meydanı'nda sona eren yarışta Urgesa 2.32.45'lik derecesiyle ilk sırayı alırken, ikinciliği 2.34.54'lük derecesiyle aynı ülkeden Ashu Kasim, üçüncü sırayı ise 2.37.04 ile Rus Svetlana Semova elde etti.

15 KİLOMETRELİK KOŞU

Avrasya Maratonu organizasyonu içinde yapılan 15 kilometrelik koşuda erkeklerde Etiyopyalı Henok Teseaye Heyi, bayanlarda ize Azerbaycan'dan Mare İbrahimova birinci oldu. Maraton ile birlikte start verilen ve Sultanahmet Meydanı'nda sona eren yarışta erkeklerde Etiyopyalı Heyi 45.18'lik derecesiyle ilk sırayı alırken, aynı dereceyi elde eden Azerbaycan'dan Tilahun Aliyev ikinci, 45.19'luk derecesiyle Etiyopyalı Debebe Woldsenbet ise üçüncü sırayı aldı. Erkeklerde Türk atletlerden Murat Ertaş, 46.13'lük derecesiyle 8, Abdülkadir Türk ise 46.26 ile 10. olabildi. Bayanlarda ise Azeri İbrahimova 50.56'lık derecesiyle birinci olurken, aynı ülkeden Layes Abdullayeva 51.11 ile ikinci, Etiyopyalı Etenesh Diro ise 51.21'lik derecesiyle üçüncü sırayı elde etti. Bayanlarda Türk sporculardan Binnaz Uslu 54.43 ile 7., Esra Güllü 57.33 ile 8., Yasemin Erdoğan ise 1.01.42 ile 10. oldu. Maratonda genel klasmanda 11. olan Bekir Karayel, 2:23:17 ile en iyi dereceye sahip Türk sporcu oldu. Genel klasmanda 12. olan Abdil Ceylan, 2:24:08 ile Türk sporcular klasmanında 2. olurken, yarışı 14. sırada tamamlayan Mehmet Çağlayan ise 2:26:57 ile üçüncü sırayı elde etti.

Maraton birbirinden renkli görüntülere sahne oldu

31. Avrasya Maratonu'nu başarıyla tamamlayan koşucular birbirinden renkli görüntüler ortaya koydu. Sultanahmet'teki maratonun finiş noktasına ulaşan yarışmacılar büyük sevinç yaşadı. Finişe ilk olarak maratonun 15 kilometre koşusunu tamamlayan yarışmacılar ulaştı. 15 kilometrelik koşuyu yabancı atletler önde tamamladı. Türk atletler süre olarak bir hayli gerilerde kaldı. Yarışmayı tamamlayan atletlere su, yağmurluk, muz, çikolata, meyve suyu ve madalyalarından oluşan çantalar hediye edildi. Finiş noktasında bazı yarışçılar fenalaşırken, sedyeyle ilk yardım çadırlarına taşındı. Yarışmayı tamamlayan atletlere, kurulan çadırlarda masaj hizmeti verildi.

TAKLA ATARAK FİNİŞE GİRDİ

15 kilometre koşusunu tamamlayan 62 yaşındaki Binali Çiçek, finişe taklalarla girdi. Yaşına rağmen hiç yorulmadığı gözlenen ve "Bıraksalar yüz takla daha atarım" diyen Çiçek, gençlere taş çıkarttı. Genç yarışmacılardan bazılar sedyeyle çadırlara taşınırken, Binali Çiçek yarış sonunda da gayet hareketliydi. "Ben her sene 42 kilometre koşuyordum" diyen Çiçek, 15 kilometre koşusuna katıldığını basın mensuplarından öğrenmiş oldu. Hiç yorulmadığını belirten Çiçek, "Varsa kendine güvenen Kenyalı gelsin yarışalım" diyerek yabancı atletlere meydan okudu. Her sene maratona katıldığını vurgulayan Çiçek, bundan sonra da yarışmaya devam edeceğini söyledi. 70 yaşındaki bir ihtiyar delikanlı da, maratona katılarak gençlere örnek olmak istediğini söyledi. Her sene yarıştığını belirten 70'lik delikanlı, "Gençler sigaradan uyuşturucudan uzak dursun ve spor yapsın. Umarım beni görenler örnek alır." diye konuştu.

FİNİŞİ SEDYEDE GÖRDÜ

42 kilometrelik maratonda ipi yine siyahi atletler göğüsledi. Bitim noktasına ulaşan siyahi atletlerden biri yere yığılınca sedyeyle çadıra taşındı. Kenyalı başka bir atlet ise mücadele azmiyle herkese örnek oldu. Finişe ulaşmasına 100 metre kala yere düşen atlet, daha sonra tekrar ayağa kalktı. Düşe kalka ilerlemeye çalışan ve bitim noktasındaki vatandaşlardan büyük alkış alan atlet, son denemesinde yerde kaldı. Atletin bitime ulaşamayacağını anlayan yetkililer, sedyeyle yanına koştu. Sedyeye alınan ve finişi bu şekilde gören Kenyalı atlete ilk yardım çadırında müdahale edildi. Avrasya Maratonu'nda tekerlekli sandalyeyle yarışan engelli Ömer Cantay, 7. kez birinci oldu. Engellilerin evlerine hapis olmamasını isteyen Cantay, "Aileler engelli çocuklarını desteklesinler. Onlar her şeyi başarabilir. Yeter ki azmetsinler" dedi.

19.10.2009


 

Zararsız, YÖK üyesi oldu

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, boş bulunan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliklerine, YÖK Üyesi Prof. Dr. Yekta Saraç ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Emin Zararsız’ın seçimini onayladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül’ün, boş bulunan YÖK üyeliklerine, YÖK Üyesi Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın Bakanlar Kurulunca yeniden yapılan seçimi ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. M. Emin Zararsız’ın seçimini onayladığı bildirildi. Ankara / aa

19.10.2009


 

AB UYUM YASASINA RAĞMEN BÜROKRASİ DİRENİYOR

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, AB Uyum Yasaları kapsamında 2004 yılı Nisan ayında yürürlüğe giren Bilgi Edinme Yasası’nı uygulamada, ‘’bürokrasinin ciddi şekilde ayak sürüdüğünü’’ ifade etti.

Kaya, yaptığı açıklamada, AB Uyum Yasaları çerçevesinde çıkarılan Bilgi Edinme Yasası’nın 2004 yılı Nisan ayında yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Kaya, yürürlüğe girdiği dönemde iyi işleyen bu yasaya göre, bütün kamu kurumları ve meslek odaları gibi yarı kamu kurumu niteliğindeki kurumların, kişiye istediği bilgiyi 15 gün içinde vermesi gerektiğini belirtti. Bu yasanın, ‘’devlete cevap vermeme hakkı’’ tanıyan dilekçeyle ilgili yasal düzenlemenin şartlarını tümüyle ortadan kaldırdığını vurgulayan Kaya, ‘’Söz konusu yasa ve buna bağlı yönetmelikler, her kurumun internet sitesinde ‘bilgi edinme’ e-posta kutucuğu bulunmasını emrediyor. Bir kişi, bir kurumla ilgili örneğin, çok kolay ulaşılabilen istatistiki bir bilgiyi e-postayla bile istediğinde, 15 gün içinde bu talebin yerine getirilmesi gerekiyor’’ dedi.

Ancak son dönemde, Tüketiciler Birliği olarak yaptıkları bilgi toplama çalışmalarında bile Bilgi Edinme Yasası’ndan çoğu kez yararlanamamaya başladıklarını ifade eden Kaya, şunları kaydetti: ‘’15 gün içinde, rahatlıkla verilebilecek durumda olan bir bilgiyi, talep eden kişiye iletmeyen kurum sorumlusu, suç işlemiş kabul ediliyor. Bu durum, iadeli-taahhütlü mektupla, dilekçe halinde Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na bildirilirse, bu kurul, bilgiyi ‘amirin izni yok ya da özel bilgi veremiyoruz’ gibi bahanelerle vermeyen kuruma yazı yazıyor. Bilginin istendiği kurumun görevlisi ya da görevlileri bu uyarıya rağmen kişinin istediği bilgiyi vermemekte ısrar ederse, vatandaş, söz konusu görevli ya da görevliler hakkında suç duyurusunda bulunabiliyor. Böylece bu bilgiyi vermeyen yani işini yapmayan görevli, ‘siciline işleme maaştan kesme’ çeşitli cezalar alabiliyor. Bu konuda bizim başvurumuz üzerine ceza alan memurlar oldu.’’

‘’Bilgi Edinme Yasası’nı uygulamada bürokrasi ciddi şekilde ayak sürüyor’’ diyen Kaya, ‘’çok yorulmamak, emek harcamamak’’ için geçersiz mazeretlerle kişilerin talebinin ya geçiştirildiğini ya da anlamamazlıktan gelindiğini, böyle durumlarla son bir ay içinde çok sık karşılaşmaya başladıklarını belirtti.

BİLGİ EDİNME HAKKI,

GERÇEK ANLAMDA ÖZGÜRLÜKTÜR

‘’Vatandaşımız hakkını aramalı, yoksa bu yasa uygulanabilir olmaktan çıkacak’’ diyen Nazım Kaya, ‘’Halkımız uyanık olmalı, bu çok önemli bilgi edinme hakkının takipçisi olmalı. Bilgi Edinme Hakkı, gerçek anlamda özgürlüktür. Örneğin belediyeye ya da ilgili kamu kuruluşuna, ‘depremden sonra kaç kişi bina kontrolü yaptırmak için sizi aradı, kaç kişiye yanıt verdiniz’ gibi sorular sorup bilgi isteyebilirsiniz. 15 gün içinde cevap vermek zorundalar’’ dedi.

Kaya, Valilik görevlilerin illerde zaman zaman ‘’10 binlerce kişiyi bilgi edindirme hakkından yararlandırdık’’ şeklinde açıklamalar yaptığını, ancak bunların çoğunun, ‘’geçiştirme cevaplardan’’ ibaret olduğunu savunarak, artık Türkiye’de vatandaşın hakkını arayacak Tüketiciler Birliği gibi güçlü sivil toplum örgütleri olduğunu, görevi sadece vatandaşa hizmet etmek olan kurumların işlerini layıkıyla yapıp yanmadıklarının sonuna kadar takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi. Konya / aa

19.10.2009


 

Partilerin kasası dolacak

SİYASÎ Partiler, 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinden 92 milyon 486 bin lira devlet yardımı alacak. Yeni yılda yapılacak aktarma ile birlikte AKP, CHP ve MHP’ye son 3 yılda verilen Hazine yardımı da, 367 milyon 721 bin liraya ulaşacak. Maliye Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, TBMM Başkanlığına sunulan 2010 Merkezi Yönetim Bütçesi, Siyasî Partilerin kasasını da dolduracak. Siyasî Partiler Kanunu uyarınca genel seçimlerde barajı aşarak, Hazine yardımına hak kazanan AKP, CHP ve MHP’ye 2010 yılı Genel Bütçe Gelirleri esas alınarak 92 milyon 486 bin lira devlet desteği sağlanacak. Partilerin 2007 seçiminde aldıkları oy miktarına göre hesaplanan Hazine yardımının 52 milyon 712 bin lirasını AKP alacak. Bütçeden CHP’ye 23 milyon 625 bin lira, MHP’ye de 16 milyon 149 bin lira verilecek. Maliye Bakanlığı, Siyasi Partilere Hazine Yardımını Bütçenin yürürlüğe girmesinden itibaren 10 gün içinde ödeyecek. Bu çerçevede, 92 milyon 486 bin lira, 1-10 Ocak tarihleri arasında Siyasi Partilerin hesaplarına yatırılacak. Bu arada 2010 Merkezi Yönetim Bütçesinden alacakları payla birlikte AKP, CHP ve MHP’ye son 3 yılda yapılan devlet yardımı 367 milyon 721 bin liraya ulaşacak. Ankara / aa

19.10.2009


 

Türkiye'nin büyüme oranı revize edildi

KÜRESEL krizden toparlanma süreciyle birlikte, bazı uluslararası kuruluşlar, Türkiye’nin gelecek yıla ilişkin ekonomik büyümesini yukarı yönlü revize etmeye başladı. Türkiye’nin ekonomik büyümesini ilk pozitif yönlü revize eden uluslararası kuruluş, “Avrupa Bankası” olarak da bilinen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası oldu. Alınan bilgiye göre, Avrupa’nın “Dünya Bankası” olarak da bilinen Avrupa Bankası, daha önce Mayıs ayında yüzde 1 olarak tahmin ettiği Türkiye’nin 2010 yılı ekonomik büyümesini yüzde 3’e çıkardı. Avrupa Bankası, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu ve Güney Avrupa bölgesinde, ekonomilerin, bu yıl küçüleceğini, ancak, toparlanmanın gelecek yıldan itibaren kendisini hissettireceğini belirtti. Avrupa Bankası, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 6 oranında küçüleceğini, yine de bu daralma oranının, bölge ülkeleri ortalamasının altında olacağını vurguladı. Avrupa Bankası’na göre, Güney Doğu Avrupa ülkeleri bu yıl, ortalama yüzde 6,2 oranında küçülürken, Doğu Avrupa ülkelerindeki ortalama daralma yüzde 8,7 olacak. Avrupa Bankası, Türkiye’nin, 2010 yılından itibaren bölgesinin en hızlı büyüyen ülkesi olacak. Bankanın tahminlerine göre, Türkiye, yeni revize edilen yüzde 3’lük ortalama büyüme oranıyla, yüzde 0,7 olarak belirtilen bölge ortalamasına göre yaklaşık dört buçuk katlık bir büyüme gösterecek. Londra-Ankara / aa

19.10.2009


 

ÖTV ve KDV indirimi sürdürülmel

i

ADANA Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş, stratejik sektörlerde ÖTV ve KDV indiriminin sürdürülmesi gerektiğini bildirdi. Özgümüş, yazılı açıklamasında, TÜİK tarafından yüzde 12,8 olarak açıklanan Temmuz ayı işsizlik oranının beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini, işsizliğin sorun olma özelliğini sürdürürken, sosyal yönden de sıkıntı olmaya başladığını belirtti. Sanayideki durumun en önemli göstergesinin, kullanılan elektrik oranı olduğunu belirten Özgümüş, Temmuz ayında yüzde 10 artan sanayide elektrik kullanımının, Ağustosta yüzde 3, Eylülde ise yüzde 8 azaldığını kaydetti. Dış talepte gelişme olmadığını, kısa vadede iç talebin canlandırılması gerektiğini vurgulayan Özgümüş, ‘’Otomotivden sonra stratejik başka sektörlerde 3, 5 ve 6 aylık KDV ve ÖTV indirimine gidilerek, ayakta durmaları ve ekonomiye katkı yapmaları sağlanmalıdır’’ dedi. Özgümüş, Türkiye’de son 10-15 yıl içerisinde ciddî sanayi yatırımı olmadığını belirterek ‘’Orta ve uzun vadeli sanayi stratejisine ihtiyaç duyulmakta. Sanayi ve ihracata yönelik kalkınma modeline geçilmesi zorunlu. Türkiye ithalatla ve turizm döneminde turizmle kalkınacak bir ülke değil’’ ifadelerini kullandı. Adana / aa

19.10.2009


 

2010’da en fazla yatırımı TCDD yapacak

KAMU İktisadi Teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları 2010 yılında 7,3 milyar lira yatırım gerçekleştirecek. Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıklarının, 2010 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Tespiti Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. 2010 yılında en fazla yatırımı 2 milyar 557 milyon lira ile TCDD yapacak. TCDD’yi 1 milyar 100 milyon lira ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 935 milyon liralık yatırımlarla Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ) izleyecek.

Karara göre 2010 yılında Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) 74,8 milyon lira, ETİ Maden İşletmeleri 165 milyon lira, Türkiye Taş Kömürü Kurumu 47 milyon lira, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu 99 milyon lira, Türkiye Elektrik İletim AŞ. 550 milyon lira, Türkiye Elektrik Tivaret ve Taahhüt A.Ş (TETAŞ) 2,1 milyon lira, Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. (TEMSAN) 1 milyon, BOTAŞ 450 milyon lira, Toprak Mahsulleri Ofisi 25,1 milyon lira, Devlet Hava Meydanları İşletmesi 350 milyon lira yatırım yapması öngörülüyor. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) 550 milyon lira, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş, 14,9 milyon lira, Tütün, Tütün mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş ise 6 milyon lira yatırım gerçekleştirecek. Gelecek yıl görev zararı olarak bütçeden TMO’ya 1 milyar 369,4 milyon lira, TKİ’ye 462,4 milyon lira, TCDD’ye 347,2 milyon lira, TTK’ya da 6,8 milyon lira olmak üzere toplam 2 milyar 185,9 milyon liranın kurumlara transfer edilmesi öngörülüyor.

TCDD’ye ayrıca sermaye olarak 2 milyar 187,2 milyon lira tutarında bütçeden transfer edilecek. Böylece sermaye ile birlikte KİT’ler ve bağlı ortaklıklar ile sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait olan kuruluşlara 2010 yılında bütçeden yapılacak transferlerin toplamı 5 milyar 745,2 milyon lirayı bulacak. Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait olan kuruluşlar 2010 yılında toplam 7 milyar 292 milyon 896 bin lira yatırım gerçekleştirecek.

19.10.2009


 

TRT, sınavla 180 personel alacak

TÜRKİYE Radyo-Televizyon Kurumu (TRT), sınavla 180 yeni personel alacak. TRT’nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 26 Ekimde başlayacak başvurular, 9 Kasımda sona erecek. Sınava, kurumumun merkez ve taşra teşkilâtında istihdam edilmek üzere, 28-29 Haziran 2008 tarihinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girmiş olanlar başvurabilecek. Belirtilen genel ve özel şartları taşıyan adaylar, başvuru işlemlerini TRT’nin internet adresi ‘’www.trt.net.tr’’ üzerinden yapacak. Şahsen veya diğer yollarla yapılanlar ile kurumun 27 Ekim 2008-02 Kasım 2008 tarihleri arasındaki sınavında başarısız olanların başvuruları dikkate alınmayacak. Sınavla, 10 Stajyer Spiker, 40 Stajyer Muhabir, 60 prodüksiyon hizmetleri ağırlıklı çalışmak üzere Yapım ve Yayın Görevlisi, 15 kurgu ağırlıklı çalışacak Yapım ve Yayın Görevlisi, 15 ses ağırlıklı görev yapacak Yapım ve Yayın Görevlisi, 20 ışık ağırlıklı iş yapacak Yapım ve Yayın Görevlisi ve 20 resim seçici ağırlıklı görevde bulunacak Yapım ve Yayın Görevlisi kadrolarına personel alınacak. Başvurulara ilişkin ayrıntılı bilgiye TRT’nin ‘’www.trt.net.tr’’ internet adresinden ulaşılabilecek. Ankara / aa

19.10.2009


 

Meclis’te gündem “protokol”

MECLİS, bu hafta yoğun bir gündemle çalışacak. Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulması ve ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin protokoller, bu haftanın önemli gündem maddelerinden birini oluşturacak. TBMM Genel Kurulu, haftaya denetim konularıyla başlayacak. Genel Kurulda, yarın sözlü soruların yanı sıra madencilikle ilgili araştırma önergeleri birleştirilerek görüşülecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerle ilgili olarak 21 Ekim Çarşamba günü Genel Kurula bilgi verecek. Davutoğlu’nun Hükümet adına yapacağı konuşmanın ardından, gruplar da konuyla ilgili görüşlerini ifade edecek. ‘’Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulmasına Dair Protokol’’ ile ‘’Türkiye Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti Arasında İlişkilerin Geliştirilmesine Dair Protokol’’, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan tarafından 10 Ekim Pazar günü İsviçre’nin Zürih şehrinde imzalanmıştı. Genel Kurulda, daha sonra görüşmeleri yarım kalan Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’na geçilecek. TBMM Genel Kurulu, yarın 15.00-20.00, 21 Ekim Çarşamba ve 22 Ekim Perşembe günleri ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

KOMİSYON, KAYSERİ VALİSİ’Nİ DİNLEYECEK

MİLLETVEKİLİ seçimlerinin 5 yıl yerine 4 yılda bir yapılması konusunda Anayasada 2007 yılında yapılan değişikliğe uyum amacıyla Milletvekili Seçimi Kanununda da aynı yönde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifi, 21 Ekim Çarşamba günü TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülecek. BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin vefat ettiği helikopter kazası ve kurtarma çalışmalarını tüm yönleriyle araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, tatil sebebiyle ara verdiği çalışmalarına yeniden başlıyor. Komisyon, yarın yapacağı toplantıda, Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Niyazi Tanılır, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici ve Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir’i dinleyecek. Ankara / aa

19.10.2009


 

Nikon’dan, karanlıkta fotoğraf çeken makine

JAPON fotoğraf makinesi üreticisi Nikon, ISO değeri 102 bin 400’e varan yeni DSLR makinesi D3s’i tanıttı. D3s, dünya tanıtımıyla aynı gün Paris’te başlayan “Salon de la Photo” fuarında sergilenmeye başladı. Dijital fotoğraf teknolojisinde, özellikle gece oynanan futbol maçları ve diğer spor faaliyetlerinde spor fotoğrafçılarının karşılaştığı sıkıntılardan biri olan, “daha az ışıklı ortamlarda çekilen fotoğraflarda oluşan kumlanma” sorununa karşı Nikon, 102 bin 400 ISO değerini gibi bir imkânı kullanıma sunuyor. Firmanın en üst seviyedeki DSLR serisinin son versiyonu olan D3s’ün bu özelliği, tripod (3 ayak) kullanmadan ay ışığında bile fotoğraf çekmeyi mümkün kılıyor. D3’te standart olarak 6400’e kadar bulunan ISO değerine, D3s’te 8000, 10000 ve 12800 değerleri eklendi. Bu değer, ayrıca 3 kademe katlanarak, 102 bin 400 ISO değerine ulaşılabiliyor. D3s’in “selefi” olan D3’ten en büyük farklarından biri, “full” olmasa da 1280 x 720 piksellik yüksek çözünürlükte video çekebilmesi. İlk kez bir modeline Türkçe menü de koyan Nikon, D3s’e sensör temizleme ve sessiz konumda fotoğraf çekme özelliklerini ekledi. Ancak sessiz konumda sessizlik tamamen ortadan kalkmıyor, sadece motor yavaş döndüğü için ses azalıyor. Bu özelliği kullanmak için seri çekimi “unutmak” gerekiyor. D3s’te, Nikon’un D300s modelinde de bulunan sanal su terazisi yer alıyor. Piyasaya Kasım sonunda çıkacak Nikon D3s’in, Avrupa’da 4 bin 699 avro, ABD’de 5 bin 199,99 dolara satılacağı açıklandı. Paris / aa

19.10.2009


 

En fazla bilimsel yayın, sağlık alanında

ULUSLARARASI alanda bilimsel yayın sıralamasında, önceki yıla göre bir üst sıraya yükselen Türkiye’de en fazla bilimsel makale, sağlık alanında yayınlandı. Ülkelerin bilimsel yayınları konusunda önemli bir gösterge kabul edilen Institute for Scientific Information’un (ISI) TUBİTAK-ULAKBİM tarafından yayınlanan verilerine göre, son 12 yılda Türkiye adresli 156 bin 391 makale yayınlandı. 2007 yılında 21 bin 270 yayınla 19. olan Türkiye, 2008 yılında 26 bin 895 makaleyle 18. sıraya yükseldi. ISI Web of Science’da indekslenen Türkçe dergilerin sayısı Ekim ayı itibariyle 71’e ulaştı. Geçen yıl Türkiye adresli makalelerden en çok yayın yapılan dergi ise Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisi oldu. 338 makale bu dergiden adres gösterildi. Türkiye adresli en çok yayın yapılan ilk 10 bilim dalı arasında, elektrik elektronik mühendisliği bölümü bin 492 yayınla 1., cerrahi bilimler bin 383 yayınla 2., kalp ve kalp-damar hastalıkları bilim dalı ise bin 100 yayınla 3. sırada yer aldı. Ankara / aa

19.10.2009


 

Yetimler, İstanbul’da buluştu

ETİYOPYALI 10 yaşında bir çocuğun Kur’ân-ı Kerim okumasının ardından vakfın yetimlerle ilgili çalışmalarını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Vakıf Başkanı Bülent Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, geçen yıl düzenledikleri buluşmada bir yetimin Türkiye’den ayrılırken kendilerine, ‘’Türkiye’yi annem gibi buldum’’ dediğini belirterek, Türk halkının geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yetimleri bağrına bastığını söyledi. ‘’Eğer siz merhamet etmezseniz size de merhamet edilmez’’ diyen Yıldırım, yetimlerin o küçük bedenleriyle büyük yükler taşıdığını, bu anlamlı gecede kendilerinin değil çocukların onlara moral vereceğini kaydetti. Yıldırım, 3 yetimin ihtiyacını karşılayanın bütün günahlarının affedileceğine inanıldığını dile getirerek, ‘’Dünyada 143 milyon yetim çocuk var. 60 milyon çocuk ise her gün aç yatıyor. Yaptığınız israflarda bu çocukların gasp edilen hakları var. Her yıl dünyada 2.5 milyon çocuk kaçırılıp satılıyor ve bunların çoğu kız çocuğu. Doğu Türkistan’daki 100 bin kız çocuğu nerede?’’ diye konuştu. Dünyadaki bütün yetim çocuklardan sorumlu olduklarını, bu amaçla yola çıkarak bu buluşmayı hazırladıklarını anlatan Yıldırım, bütün sivil toplum kuruluşlarının bütçelerinin yüzde 20-30’unu yetimlere ayırması gerektiğini söyledi.

Yıldırım, buluşma gecesinin 120 televizyon kanalında ve 40 radyoda canlı yayınlandığını vurgulayarak, gecede yaşananların bütün dünyaya İngilizce, Arapça ve Türkçe olarak ulaştığını bildirdi. Savaşlar, işgaller, tabiî afetler veya fakirlik sebebiyle ailelerini kaybeden kimsesiz çocuklara sahip çıkmak için bir birim oluşturduklarını kaydeden Yıldırım, sponsor aile sistemiyle de Türkiye’den 15 bin ailenin, dünyanın farklı ülkelerindeki 15 bin yetime ayda 70’er lira gönderdiğini anlattı. Açılış konuşmasının ardından Kırgız çocuklar kendi dillerinde iki şarkı seslendirdi. Lübnan’da mülteci hayatı yaşayan Filistinli çocuklar, Filistin’de okula gidemeyen kardeşlerinin sorunlarını anlatan bir oyun sergiledi. Daha sonra Pakistan, Çeçenistan, Makedonya, Sudan’ın Darfur bölgesinden gelen çocuklar gösterilerini sundu. Almanya’dan gelen ‘’Ammar 114’’ adlı rap grubu, müzikleriyle gerek izleyicilerin gerekse misafir çocukların beğenisini topladı. Amerikalı san'atçı Tyson Amir müziğiyle, Ömer Karaoğlu da şarkılarıyla çocuklara moral verdi. Lübnan, Irak, Etiyopya, Sudan, Çeçenistan, Pakistan, Makedonya’dan gelen çocuklar, kendi dillerinin yanı sıra bir de Türkçe şarkı okudu. İstanbul’un tarihî ve tabiî güzelliklerini görme imkânı bulan çocuklar, İstanbul’un ardından Kayseri, Konya ve Diyarbakır’da da sunum yapacak.

“TÜRK HALKI ÇOK MİSAFİRPERVER’’

ÇEÇENİSTAN'DAN gelen 14 yaşındaki Ahmet, babasını 4 yaşındayken Çeçen-Rus savaşında kaybettiğini ifade ederek, babasının ölümünün ardından zor günler yaşadığını, zaman zaman Türkiye’deki yakınlarının yanına geldiğini söyledi. Türkiye’deki insanların çok misafirperver olduğunu anlatan Ahmet, ‘’Bu buluşma sayesinde dünyanın çeşitli ülkelerinden çocukları tanıma imkânım oldu. Onların danslarını izlemek ve müziklerini dinlemek hoş bir tecrübeydi’’ dedi. Makedonya’dan gelen 13 yaşındaki Mefarete ise babasını savaş sonrası yakalandığı hastalık sebebiyle kaybettiğini ifade etti. Türkiye’ye ilk kez geldiğini ve İstanbul’un tarihî güzelliklerinden çok etkilendiğini dile getiren Mefarete, en çok müzeleri beğendiğini kaydetti. Sudan’ın Darfur bölgesinden gelen 10 yaşındaki Samer Mehdi ise anne ve babasını sıtmadan kaybettiğini, ülkesinde sıtmanın çok can aldığını, çünkü sıtma aşısının kolay bulunamadığını söyledi. Mehdi, ‘’Türkiye’yi ve Türk halkını çok sevdim. Çok misafirperver bir halk. Buluşma gecesinde okuduğum ‘’Barış’’ adını taşıyan şiirimle vermek istediğim mesaj umarım yerine ulaşmıştır’’ diye konuştu. Pakistanlı 13 yaşındaki Moiz Tavana da babasını fakirlik ve bakımsızlık sonucu bir hastalık dolayısıyla kaybettiğini belirterek, Türk milletinin çok saygılı olduğunu, kendilerini çok iyi ağırladığını anlattı. Dünyada çok sayıda aç ve yetim çocuk olduğunu vurgulayan Tavana, ‘’Bizlere çaba harcayan herkese teşekkür ediyorum’’ dedi.

İstanbul / YENİ ASYA

19.10.2009


 

8200 yumurtayla yemek pişirildi

MACARİSTAN'IN Siofok şehrinde düzenlenen bir festivalde bir kazanda 8200 yumurta ile pişirilen yemekle bu alanda yeni bir Guinness rekoru kırıldı. Macaristan Yumurta Üreticileri Birliği tarafından düzenlenen festivalde, yumurtanın çok sağlıklı ve sanıldığı gibi şişmanlatan bir gıda olmadığını ispatlamak amacıyla 8200 yumurta kullanılarak yemek pişirildi. Macar yetkililer, yemek için 8200 yumurtanın yanı sıra 50 kilogram soğan, 150 kilogram kuskus kullandıklarını, kazandan 2500 porsiyon yemek çıktığını ve bu alanda yeni bir Guinness rekoru kırıldığını açıkladılar. Festivale katılanlar 2500 porsi-yon yumurta yemeğini bir saatte yedi. Budapeşte / aa

19.10.2009


 

DOMUZ GRİBİ TEDBİRLERİNE TAM NOT

Dünyada yaşanan domuz gribi salgınına karşı Sağlık Bakanlığı’nın aldığı tedbirler, Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) ‘’tam not’’ aldı. DSÖ Avrupa Bölgesi Danışmanı Mark Miller, pandemik A(H1N1) virüsüne karşı yürütülen çalışmalarla ilgili Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve diğer bakanlık yetkilileri ile görüş alış verişinde bulundu.

Türkiye’de domuz gribi salgınına karşı yürütülen çalışmalar ve alınan tedbirlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Miller, ‘’Türkiye’nin hazırladığı pandemi (salgın) planını nasıl buluyorsunuz?’’ sorusuna, ‘’Türkiye, pandemiye hazırlık açısından sistematik olarak oldukça yol almış durumda’’ cevabını verdi. Türkiye’nin, gerek aşının alımı gerekse diğer konularda viroloi, mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları uzmanlarından oluşan geniş bir uzmanlar ve akademisyenler grubuyla değerlendirmeler yaptığına işaret eden Miller, ‘’Bütününe baktığımızda mükemmel bir plan yönetimi olduğu görülüyor’’ dedi. Konuyla ilgili belirsiz birçok noktada karar alınabilmesi için geniş bir kadroyla doyurucu tartışmalar yapıldığını, toplumun bilgilendirilerek ihtiyaçların giderilmeye çalışıldığını kaydeden Miller, ‘’Ayrıca aşıların alımı ve dağıtımıyla ilgili finansal kararların verilmiş olması da önemli’’ diye konuştu. Türkiye’nin pandemi planı çerçevesinde uygulayacağı aşı programıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Miller, pandemi planı çerçevesinde belirli risk gruplarının aşılanarak hastalığın görülmesinin ve öldürücü sonuçlarının büyük ölçüde önlenmesiyle önemli bir toplum sağlığı müdahalesi yapılacağına dikkati çekti. Bütün bu karışıklık içerisinde böyle bir müdahale imkânının bulunmasının önemine işaret eden Miller, ‘’Yılda dünyada mevsimsel gripten 300-500 bin kişi bu hastalıktan etkilenerek ölüyor. Neticede bu hastalıktan toplumun büyük kesimlerinin etkilenmesi söz konusu olabiliyor. Bu sebeple aşıyla ilgili müdahaleler pandemi planının önemli parçasını oluşturuyor’’ ifadesini kullandı. Domuz gribi aşısıyla ilgili tartışmaların hatırlatılıp, bugüne kadar A(H1N1) aşısını hangi ülkelerin uyguladığının sorulması üzerine Miller, ‘’Aşı zaten dünyada son birkaç haftadır kullanıma sunulmuş durumda. Avrupa’da İsveç, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Romanya, İngiltere, Fransa ile ABD ve Avustralya’da aşılamaya başlandı. Türkiye de aşılamayı ilk başlatan ülkelerden birisi olacak’’ dedi.

OKULDAKİ VAK'A SAYISI 32’YE, ÜLKEDEKİ VAK'A SAYISI 524’E ULAŞTI

BİLKENT University Preparatory School (BUPS) İlköğretim Okulunda virüs tesbit edilen vak'a sayısı 32’ye ulaştı. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Ankara’da BUPS ilköğretim okulunda virüs tesbit edilen öğrencinin yakın temaslılarından alınan numuneler üzerinde yapılan inceleme sonucunda, bu öğrenci de dahil olmak üzere toplam 32 vak'a pozitif olarak tespit edildi. Bu vak'alardan 27’si öğrenci, 4’ü veli ve 1’i öğretmen. Böylece ülkedeki toplam vak'a sayısı da 524’e yükseldi. Bakanlık yetkilileri bütün vak'aların genel durumlarının iyi olduğunu, kontrol ve tedavilerinin evlerinde sürdürüldüğünü, temaslılarına ulaşıldığını ve sağlık kontrollerinin yapıldığını bildirdi.

19.10.2009


 

Kâğıthane’ye teknopark ve demiryolu yapılacak

KÂĞITHANE Belediyesinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle ortaklaşa yürüttüğü ve ‘’3D’’ olarak adlandırılan ‘’Demiryolu, deniz suyu ve dönüşüm projesi’’ kapsamında Kağıthane-Ağaçlı arasındaki mevcut demiryolu yeniden inşa edilecek, İstanbul Boğazı’ndan Kâğıthane Deresi’ne deniz suyu getirilecek ve sanayi tesisleri kaldırılarak 900 dönümlük alana Teknopark kurulacak. Projeler hakkında bilgi veren Kâğıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, ilçenin çok hızlı geliştiğini ve ‘’3D’’ olarak adlandırdıkları marka projelerle, çarpık yapılaşma sanayi tesisleriyle hatırlanan tarihî ilçeyi geleceğe hazırladıklarını söyledi. Bu projelerden bazılarının imalat aşamasına geçtiğini, İstanbul Boğazı’ndan 5 kilometre tünelle Ayazağa ve Kâğıthane Deresi üzerinden Haliç’e deniz suyu getirileceğini belirten Kılıç, tünel çalışmalarının İSKİ tarafından başlatıldığını ve 2010 yılının yaz aylarında bu projenin biteceğini bildirdi. Kılıç, ‘’Böylece deniz suyu hem yazın Kâğıthane’de canlı ve güzel bir deniz suyu olmasını sağlayacak hem de sirkülasyon oluşturup Haliç’in temizlenmesine önemli katkı sağlayacak’’ dedi. Kâğıthane-Ağaçlı arasındaki mevcut demiryolunun yeniden inşa edileceğini belirten Kılıç, demiryolunun içinden geçtiği 7 kilometrelik ormanlık alanın safari park olarak düzenlenerek turizme kazandırılacağını da kaydetti. Kılıç, 3D’nin bir diğer ayağını da dönüşüm çalışmalarının oluşturduğunu ifade ederek, ‘’Dönüşüm kapsamında sanayi tesisleri kaldırılarak 900 dönümlük alan üzerine teknopark kurulacak’’ diye konuştu. İstanbul / aa

19.10.2009


 

İNCİRLİK POLİSİ ÇOCUKLARI SEVİNDİRDİ

ADANA’DA, sorumluluk bölgesi jandarmadan Emniyet Müdürlüğüne geçen İncirlik beldesindeki karakol polisleri, kendi aralarında topladıkları paralarla, malzeme eksiği bulunan okul ve öğrencilerin ihtiyaçlarını karşıladılar. Bir süre önce jandarmadan görevi devralan İncirlik Polis Merkezi, yalnızca asayişi sağlamakla değil, bölgeyi sosyal alanda da geliştirmek için faaliyetlere başladı. 54 kişilik polis karakolunda, personel arasında toplanan paralarla alınan bilgisayar, masa, sandalye, oyuncak ve kırtasiye malzemeleri, Acıdere Mahallesi’nde bulunan Suluca İlköğretim Okulu’nda öğrencilere dağıtıldı. Birçok eksiği bulunan Suluca İlköğretim Okulu’nda, polislerin getirdiği malzemeler öğrencileri çok sevindirdi. Bilgisayar, masa ve sandalye gibi temel ihtiyaç malzemeleri okula bağışlanırken, ihtiyaç sahibi çocuklara da bol miktarda kırtasiye yardımı yapıldı. Adana / aa

19.10.2009


 

‘Termal su’ üniversitenin planını değiştirdi

DUMLUPINAR Üniversitesinin (DPÜ) Yerleşkesinde yapılan sondajlarda bulunan termal kaynak, eğitim kurumunun geleceği için ön gördüğü projeksiyonu, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi olma yolunda değiştirdi. DPÜ Rektörü Prof. Dr. Güner Önce, üniversitedeki sağlık tesislerine DPÜ Hastanesini kurarak başladıklarını söyledi. Kütahya-Tavşanlı kara yolunun 10. kilometresindeki Merkez Yerleşkede bulunan 130 yatak kapasitesine sahip hastanenin verimli şekilde çalıştığını belirten Prof. Dr. Önce, Tıp Fakültesi öğretimi vermeye bu yıl 26 öğrenci kabul ederek 6 uzman gözetiminde başladıklarını belirtti. Prof. Dr. Önce, “Sağlık yüksekokulu, tıp fakültesi, iki hastane, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkeziyle üniversitemiz sağlık ağırlıklı üniversite olacak” dedi. Kütahya / aa

19.10.2009


 

Kriz, cep telefonu satışlarını da vurdu

KÜRESEL krizin etkisiyle, bu yılın ilk yarısında Türkiye’de cep telefonu satışları operatör kampanya desteklerine rağmen yüzde 8 oranında düştü. GFK’nın 2009’un ilk yarısına dönük cep telefonu pazar araştırmasına göre, geçen yılın yılın ilk altı ayında son kullanıcıya ulaşan cep telefonu sayısı 5 milyon 463 bin adedi bulurken, bu yılın aynı döneminde söz konusu rakam 5 milyon 43 bine geriledi. Cirosal anlamda da pazar yüzde 30 daralarak, 557 milyon avro olarak gerçekleşti. Akıllı telefonlar olarak bilinen ‘’Smartphone’’lar da geçen seneye göre büyüme trendine geçti. Öte yandan yılın ilk yarısında, yapılan telefon satışlarının yüzde 15’i 3G uyumlularından oluştu. Bu telefonların satışı geçen seneye göre yüzde 15 artış gösterdi. Ankara / aa

19.10.2009


 

Geçici işe talep yok

ESKİŞEHİR Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğüne ‘’Toplum Yararına Çalışma Programı’’ kapsamında 225 kişinin 2-3 ay çalıştırılmak üzere alınacağı iş için seçmelere 113 kişi katıldı. Başvuruda bulunanlardan 39’u iş süresinin kısıtlı olması, asgari ücret ve yemek ihtiyacının karşılanmaması gibi gerekçelerle müracaatlarını geri çekti. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Eskişehir İl Müdür Vekili Hakkı Çiçek, Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğünde 60 gün için 110 kişilik kadro açıldığını, buna 73 kişinin başvurduğunu anlatan Çiçek, bunlardan 34’ünün çalışmayı kabul ettiğini 39’unun ise müracaatlarını geri çektiğini bildirdi. Çiçek, müracaattan vazgeçenlerin buna neden olarak ‘’iş süresinin kısıtlı olması, asgarî ücret verilmesi, yemek ve yol parasının karşılanmaması’’ gibi gerekçeleri öne sürdüklerini anlattı. Eskişehir / aa

19.10.2009


 

Türk Telekom’dan, ‘Video BiDünya’ servisi

TÜRK Telekom, görüntülü konuşma teknolojisi Videofon’u yeni servis ve uygulamalarıyla genişletiyor. Türk Telekom’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, yeni ‘’Video BiDünya’’ servisiyle, Videofon üzerinden televizyon kanallarını canlı olarak izlemek veya yol ve hava durumu hakkında bilgi almak mümkün oluyor. Videofon kullanıcılarına özel, görüntülü cevap sistemi üzerinden hizmet veren bilgi ve eğlence servisi ‘’Video BiDünya’’ya, 444 BDNY (2369)’u görüntülü arayarak erişilebiliyor. Vizyondaki filmlerin fragmanları ve salon bilgileri, hava ve yol durumu, en son finans bilgileri, görüntülü masallar, yemek tarifi gibi muhtevalara sahip olan ‘’Video BiDünya’’yı aramak, standart görüntülü görüşme tarifesinden ücretlendiriliyor. İstanbul / Yeni Asya

19.10.2009


 

42 yıl sonra, kardiyoloji uzmanı atandı

ŞANLIURFA’NIN Viranşehir ilçesinde 42 yıldır hizmet veren devlet hastanesine ilk kez kardiyoloji uzmanı atandı. Kardiyoloji uzmanı Dr. Ayşegül Sünbül, 4 ay önce İstanbul’dan mecburi hizmet uygulaması kapsamında atandığı görev yerinde hasta kabulüne başladığını, günde ortalama 70 hastayı muayene ettiğini belirtti. Viranşehir Devlet Hastanesinde daha önce kardiyoloji polikliniği bulunmadığını, bu sebeple hastaların Şanlıurfa ve Diyarbakır’daki hastanelere sevk edildiğini ifade eden Sünbül, artık acil durumlara bile müdahale edebilecek kapasitede olduklarını kaydetti. Viranşehir / aa

n

n

19.10.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu