06 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Paraguay’da darbe söylentisi komutanları koltuğundan etti

Geçen yıl yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Devlet Başkanı Fernando Lugo, darbe söylentilerini yalanlamasının ardından ordu komutanlarını görevden aldı. El Cezire’nin haberine göre, Paraguay Silâhlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinin başına yeni komutanlar atandığı belirtildi, ancak bu değişikliğin neden yapıldığı konusunda bilgi verilmedi.

Söylentisi bile yetti

El Cezİre’nİn internet sitesinde çıkan habere göre, Paraguay Silâhlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, kara, deniz ve hava kuvvetlerinin başına yeni komutanlar atandığı belirtildi, ancak bu değişikliğin neden yapıldığı konusunda bilgi verilmedi. Geçen yıl yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Lugo, komutanların görevden alınmasından bir gün önce de bir açıklama yaparak darbe söylentilerini yalanlamıştı.

Brezilya sınırı yakınlarında tank hareketliliği olduğu ve darbe tehdidi bulunduğu şeklindeki söylentileri reddeden Lugo, açıklamasında, “Silâhlı kuvvetler başkomutanı olarak sizi temin ederim ki darbe tehlikesi yok. Siyasî sınıflarca kullanılan ya da onlarla bağlantısı olan küçük askerî gruplar olabilir, ancak kurumsal olarak ordu, demokrasinin sağlamlaştırma sürecini tersine çevirme eğilimi göstermiyor” ifadesini kullandı.

Eski bir Katolik piskopos olan Lugo, geçen yıl sol koalisyonun oluşturduğu Yurtsever Değişim İttifakının adayı olarak girdiği devlet başkanlığı seçimlerini kazanmıştı. Lugo, devlet başkanlığına başladığında, 1954-1989 döneminde ülkede hakim olan General Alfredo Stroessner başkanlığındaki diktatörlük rejimini destekleyen Colorado Partisinin 61 yıllık kesintisiz yönetimine son vermişti. Diktatör Stroessner, Şubat 1989’da yine bir askerî darbeyle iktidardan uzaklaştırılmış, 2006’da Brezilya’da sürgünde ölmüştü. Lugo’nun yandaşlarının azınlıkta olduğu Kongrede, geçen hafta devlet başkanının sınıf savaşı çağrısı olarak yorumlanan açıklamaları sebebiyle azledilmesi talepleri dile getirilmişti. Lugo, bu iddiayı yalanlamış, ancak ülkedeki yoksullara yardım için daha fazla şey yapılması gerektiğini savunmuştu.

LATİN AMERİKA’DA DARBEYE KARŞI MÜCADELE

Fernando Lugo, “zenginler klimalı bürolarda rahat rahat otururken, sefaletle kuşatılan, güvenli içme suyuna ulaşamayan yoksullar, şanslılarsa günde yalnızca bir öğünle hayatta kalıyor” demişti. Darbe geleneğine karşı mücadele verilen Latin Amerika ülkelerinden Honduras’ta da Devlet Başkanı Manuel Zelaya, darbeyle iktidardan uzaklaştırılarak sürgüne gönderilmişti. Daha sonra ülkesine gizlice giren Zelaya, halen Brezilya Büyükelçiliğinde bulunuyor.

06.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Paraguay’da darbe söylentisi komutanları koltuğundan etti

  Sıkıntılı bir dönemdeyiz

  Gazze’ye kayıtsız kalınamaz

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.