03 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik


03.11.2009


Güvenlik Kodları ve Çalışma Mantıkları (Kaptcha’lar)

Kaptcha, web sitesine üye olmak istediğimizde veya bir mail sistemine girişte gördüğümüz okunması zor alanlardır. Bu tanımla kaptcha ile ne demek istediğimizi belirttik.

Daha teknik bir tanım yapacak olursak kaptcha karşıdaki kullanıcının insan mı, bilgisayar mı olduğunu ayırt etmeye yarayan bir programdır. Kaptcha İngilizce bir kısaltmadır (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) ve genellikle teknik literatürde Türkçe olarak ‘Güvenlik kodu, doğrulama testi’ şeklinde çevrilmektedir. Kaptcha’nın resmi sitesinde ‘Bunları muhtemelen web onaylama sayfalarının sonunda renkli resimlerle ve eğri büğrü yazılarla görürsünüz’ denilmektedir. Captcha’lar spam üreten programlardan ve ‘bot’ lardan korunmak için geliştirilmiştir. Çoğu zaman bizim dahi doğru okumakta zorlandığımız bu eğri büğrü yazıları spam üreten programlar okuyamamakta ve böylece web sayfaları spamlardan ve botlardan korunmuş olmaktadır. Yine Captcha’nın resmi web sayfasında ‘Hiçbir bilgisayar programı eğri büğrü yazıları insanların okuyabildikleri gibi okuyamaz böylece botlar Captcha ile korunan web sayfalarına giremezler’ denilmektedir.

Her insanın kendi Captcha’sını geliştirmesi mümkündür, ama tavsiye edilen denenmiş ve hazır sistemleri kullanmaktır.

Kaptcha’lar hackerlar ve bilgisayar sistem güvenliği ile ilgilenenleri karşı karşıya getirdi. Bu durumda kaptchalar zorlaştırılıyor, iyice kargacık burgacık diyeceğimiz karışık metinler geliyor önümüze. Hacker’ların yapay zekâ uygulamaları ile captcha’ları aşmalarından kaynaklanıyor bu durum.(Geçtiğimiz aylarda yahoo, gmail ve Hotmail’in kullanmış oldukları captcha sistemlerinin ‘aşıldığı’ yer aldı basında.) Sonuçta kullanıcı sıkılıyor bu eğik bükük yazılardan. Bir de 3-5 defada dahi giremezseniz çileden çıkmanız işten bile değil.

Captcha’larI nasIl kullanacağIz?

Mevcut durumda iki tür kullanım var. Biri web geliştiriciler için lazım olan captcha kodlarıdır.Birinci kısmı geçiyorum ve mail kullanan herkesi ilgilendiren 2. kısmı anlatıyorum: Captcha’nın sağlamış olduğu ve maillerimizi spamlardan koruma sağlayacak ‘MailHide’ yöntemi. Bu yöntem için yapmanız gereken ‘http://mailhide.recaptcha.net/’ adresinden mail adresinizi girmek ve ‘Protect it:Onu koru’ butonuna tıklamak. Bundan sonra sistem bizim için gerekli olan kodu üretiyor. Bir sisteme mail adresimizi girmek yerine sistemin bizim için ürettiği kodu kopyalıyoruz. Böylece girdiğimiz yerde mail adresi ‘[email protected]’ şeklinde değil ‘[email protected]’ şeklinde gözüküyor. Bu durumda mailimizi otamatik spam üreten programlar kullanamıyor. Mail adresimizin tamamını öğrenmek isteyen ‘…’ nokta şeklinde belirtilen linke tıklıyor ve sistem ona da ‘güvenlik doğrulaması’ yaptırıyor. Güvenlik kodu doğu girilmişse mail adresimizin tamamı gözüküyor.

Sistemi denemek için herhangi bir mail adresi giriniz ve butona çıktıktan sonra size sunulan kodu kopyalayıp ‘Not defterine yapıştırınız’ ardından kaydederken ‘.html’ şeklinde kaydedip çalıştırırsanız sistemin çalışabilirliğini test etmiş olursunuz. Böylece spam göndericiler sizin gerçek mail adresinizi görmemiş olur ve siz de spamlardan korunmuş olursunuz.

03.11.2009


Blender3d Temel Objeler

Temel objeleri sahnemize eklemek için "Space (uzun tul)" a basıp " ass-mesh" i seçiyoruz

BLENDER'DA TEMEL OBJELER İLE ÇALIŞMA

3d’de kullanılan temel objelere geometri dersinden birçoğumuz aşinayız. Bunlar genelde küp, silindir, koni, küre, daire gibi cisimlerdir. Bunun dışında çoğu 3d programının kendine has bir modeli vardır. Örneğin 3d max programında bu çaydanlıkdır. Blender da ise komik bir maymunumuz vardır.

Modelleme yapmak için temel objeleri sıkça kulanırız. Örneğin kübik bir obje mesela bilgisayar monitörü modelliyceksek, hemen bir küp ekleyip modelleriz. Bir vazo yapıcaksak silindirle başlarız.. Bunun gibi modelleme yaparken temel objelerle başlarız.

MODELLEME - EDİT MODU

Objeyi seçip “Tab” tuşuna basıldığında seçilen objenin “düzenleme modu” yani “modelleme modu” açılır. Objenin tüm nokta,çizgi ve yüzeylerini görebiliriz. Tekrar “Tab”a bastığımızda kapanır. Modelleme modunda objemizin istediğimiz yerini değiştirebilir ve birçok modelleme yöntemiyle istediğimiz şekle çevirebiliriz. Modelleme modunda başka bir obje seçemezsiniz, sadece objeniz üzerinde işlem yapılabilir, bu yüzden tekrar “Tab”a basıp çıkmayı unutmayın.

Modelleme modunda Nokta (vertex), Çizgi (edge) ve Yüzey (Face) seçimi vardır. Yani modellerken nokta, kenar yada yüzeyinde değişiklik ve ekleme yaparız. Bu 3 seçim arasında “CTRL + TAB” kısayolu ile geçiş yapabiliriz. Şimdi “edit” modunda çalışan önemli birkaç modelleme aracından bahsedelim:

Extrude, modellemede en çok kullanıcağımız araç. Objemizin yüzey ve kenarlarında çıkıntılar oluştururuz..”E” tuşu ile çalışır.

Subdivide : Seçilen, en az iki kenar arasını 2’ye bölerek çizgi oluşturur. “W” tuşu ile açılan menüden erişilir.

Subdivide Multi : İstenilen sayıda bölerek çizgiler oluşturur..Erişim “W” özel menüden.

Bevel : Kenar yumuşatmaya yarar. İstediğimiz nokta, kenar ve yüzeylerini ayırarak yumuşaklık verir. Erişim “W” özel menüden. Dersin devamını, dersimizle ilgili video dersleri “muhabbetfedaileri.com” ”3d tasarım ve animasyon” başlığından takib edebilir ve sorularınızı sorabilirsiniz…

03.11.2009


PROGRAM TANITIMI

Hazırlayan: www.gezginler.net PİCASA

Google’ın Picasa’sını kullanarak bilgisayarınızdaki resimleri birkaç saniye içerisinde bulup, resimlerinizin tadını çıkarabilirsiniz. Resimlerinizin her zaman düzenli kalmasını sağlayan, ücretsiz olarak yükleyebileceğiniz bir yazılım.

Picasa ve Picasa Web Albümleri’ni birlikte kullanarak bilgisayarınızdaki fotoğrafları organize edebilir, düzenleyebilir ve hızlı ve kolay adımlarla web’e yükleyebilirsiniz. Fotoğraflarınızı klasörler ve albümler halinde düzenleyin ve Picasa’nın güçlü düzenleme araçlarını kullanarak kusurları düzeltin. Daha sonra, Picasa Web Albümleri’ni kullanarak düzelttiğiniz bu fotoğrafları aileniz, arkadaşlarınız ve tüm dünyayla çevrimiçi paylaşın.

Picasa’yı ilk kez başlattığınızda, sabit sürücünüzdeki klasörleri tarar ve Picasa Fotoğraf Kitaplığı’nda tespit edilen fotoğrafları görüntüler. Bu şekilde, farklı klasörlerdeki fotoğrafları kullanarak özel albümler oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz albümlerle birlikte bu klasörler, fotoğraflarınızın Picasa içindeki organizasyonunu belirler. Ayrıca, Kitaplık’taki görsellerin üzerindeki simgeler, hangi fotoğrafların yüklendiğini, favori olarak işaretlendiğini, coğrafi etiketlendiğini vb. kolaylıkla görmenizi sağlar. Picasa ile birlikte resimlerinizi e-postayla gönderebilir, evde basabilir, hediye CD’leri hazırlayabilir ve hatta resimleri kendi blog’unuza asabilirsiniz.

Picasa, sık karşılaşılan sorunları düzelmenize ve fotoğraflarınızda benzersiz efektler oluşturmanıza yardımcı olan düzenleme araçları sunmaktadır. Düzenlemek istediğiniz fotoğrafı çift tıklayın ve soldaki üç düzenleme sekmesinden birini kullanın.

‘Temel Düzeltmeler’ sekmesi: Fotoğraflarınıza temel düzeltmeler uygular. Düzeltmeler, kırmızı gözün giderilmesinden fotoğrafı kesmeye, renk ve kontrast için tek tıklamayla gerçekleştirilen düzeltmeler uygulamaya kadar değişiklik gösterir.

‘İnce ayarlar’ sekmesi: Kontrastı düzeltmek ve renk atmasını gidermek için bu gelişmiş düzenleme özelliklerini kullanın. Fotoğraflarınıza boyut eklemek ve karanlık fotoğrafları düzeltmek amacıyla ışık ekleyerek ön planı aydınlatmak için gölge ve vurgulamaları ayarlayın.

‘Efektler’ sekmesi: Fotoğraflarınızı önemli ölçüde değiştirebilecek 12 efekt arasından seçim yapın. Efektler siyah - beyaz renklendirme ve keskinleştirmeden daha gelişmiş fotoğraf filtrelerinin uygulanmasına kadar değişiklik göstermektedir.

Picasa şu dosya türlerini desteklemektedir:

Fotoğraflar: .JPEG, .TIF, .TIFF, .BMP, .GIF, .PSD (Photoshop), .PNG, .TGA ve seçilen RAW biçimleri.

Filmler: Picasa’da genel kayıttan oynatma için: .avi, .asf, .mov, .wmv, .mpg, .mp4, .m2t, .mts, .mmv, .m2ts ve 3gp; Movie Maker’da kullanmak için: .avi, .asf, .wmv, .mpg, .m2t, .mmv ve .m2ts

Ses (slayt gösterileri ve Movie Maker için): wma ve .mp3

Üretici Sitesi: http://picasa.google.com/

03.11.2009


BUNLARI UNUTMAYIN!

nGazetemizde çıkan dizi yazıları www.yeniasya.com.tr adresinden ‘Dizi’ menüsünden takip edebileceğinizi…

nhttp://captcha.net/ adresinden ‘güvenlik kodları’ ile ilgili geniş bilgilere ulaşabileceğinizi…

nGazetemizin yazarlarına ait yazıların www.sentezhaber.com adresinden okuyabileceğinizi…

nBizim Radyo’da Pazertesi ve Salı günleri yayınlanan hediyeli ‘Yarışmacı’ programını www.bizimradyo.fm adresinden dinleyebileceğinizi…

nhttp://windows8center.com adresinden Windows 8 ile alakalı videolara, ekran görüntülerine ve haberlere ulaşabileceğinizi…

03.11.2009


Windows 8 ne zaman?

Windows7’ye yeni uyum sağlamaya başlamışken Windows8’in sesleri de kulaklarımıza gelmeye başladı.

http://windows8center.com/ adresinde yapılan ankette Window 8’in 2011’in son çeyreğinde çıkacak görüşü ağır basıyor. Elbette bu tarihi biraz geçecek olsa da kendinizi Windows 7 ile sabitlemeyin, ilerleme devam ediyor…

03.11.2009


BİLİŞİM SÖZLÜĞÜ

Etkileşimlilik: Kullanıcının bir programlar etkileşerek programın akışına müdahale edebilmesi

Etkileşimli Bilgisayar Grafiği: Kullanıcının belirli görsel araçlarla diyalog sağlayabildiği ve böylece grafik nesnelerin boyunu, rengini ve özelliklerini değiştirebildiği bilgisayar grafiği.

Etkileşimli yardım: Bilgisayarda saklı olup etkileşimli bir şekilde erişilebilecek yardım bilgileri.

03.11.2009


Windows’un 7 günahı

Microsoft’un yeni işletim sistemi olan Windows 7 de dâhil olmak üzere, Vista, XP ve daha önceki diğer tüm sürümleri, yazılım patenti gibi bir probleme sahip.

Kullanıcıların Windows yazılımı üzerinde değişiklik yapmalarına, paylaşmalarına ya da iç kısımda nasıl çalıştığını anlamalarına müsaade etmiyor.

Gerçek şu ki Windows 7 patentlidir demek; Windows anlaşmalar, patentler ve telif hakları sayesinde, kullanıcıları üzerindeki kontrolünün kanuni olduğunu iddia edebiliyor demektir. Microsoft da bu gücünü, bilgisayar kullanıcıları üzerinde kötü yönde kullanıyor. Özgür Yazılım Vakfı da bu nedenle, başlattığı yeni kampanyada, Microsoft tarafından yapılan 7 kötü davranışı listelemiş:

1. Eğitimle Etkileme: Bugün, bilgisayarla eğitim gören çocuklardan çoğuna bir tek şirketin ürününü kullanmaları öğretiliyor: Microsoft yazılımı. Microsoft, eğitim bölümlerini yanına çekebilmek için lobicilik ve pazarlamaya büyük paralar harcamaktadır. Eğitim, bir şirketin kendi tekelini aşılama yolu değil, bilgisayarların gücünü kullanarak özgürlük aşılama anlamında olmalıdır.

2. Mahremiyete Tecavüz: Microsoft, Windows Genuine Advantage (Windows Orijinal Ürün Avantajı) gibi isimlendirilen yazılımlar kullanarak kullanıcı sabit disklerinin içeriklerini kontrol edebilmektedir. Lisans anlaşmaları, kullanıcıların Windows’u bu tür sorunlara karşı uyarılara bakarak kabul etmelerini talep etmektedir ki Microsoft, bunu uyarısız yapmanın doğru olduğunu iddia etmektedir.

3. Tekel Davranışı: Neredeyse her bilgisayar Windows önyüklemeli olarak satışa sunulmaktadır, üstelik başka seçenek bırakılmadan. Microsoft donanım satıcılarına, kullanıcılar aksini isteseler dahi, Windows’a bağımlı ürünler satmaları konusunda baskı yapıyor. Hatta diğer işletim sistemlerine imkân verse dahi Windows’u birincil olarak kullanmalarına zorluyor.

4. Bağımlılık: Microsoft, düzenli bir şekilde eski Windows ve MS Office sürümlerine desteği sonlandırarak kullanıcıları güncel sürümlere yükseltmeye ve donanımlarını yenilemeye zorluyor. Birçok insana göre bu zorlama, yeni Windows sürümünün gereksiz donanım ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için çalışan bilgisayarlarını çöpe atmak anlamına geliyor.

5. Standartları Kötüye Kullanmak: Microsoft, belge biçimlerinde özgür standartlar kullanılmasını engellemeye çalışıyor. Çünkü OpenDocument biçimi gibi özgür standartlar, patent yoluyla kullanıcılar üzerinde oluşturdukları kontrolünü tehdit etmektedir.

6. Dijital Kısıtlama Yönetimini Güçlendirme (DRM): Windows Media Player için büyük medya şirketleriyle gizli anlaşmalar yapıyor ve sadece Microsoft ürünleri üzerinde kopyalama ve oynatmaya izin veren kısıtlama getirmeye çalışıyorlar. Örneğin, NBC’nin isteğiyle, insanların televizyon gösterilerini kaydetmek kanuni hakları olduğu halde Windows kullanıcılarını engelleyebilmektedir.

7. Kullanıcı Güvenliğini Tehdit: Windows’un güvenlik açığı, virüs yayılımını engelleyememek ve kullanıcıların bilgisayarlarına kötü amaçlı olarak uzaktan ulaşılabilmesi ile ilgili uzun ve kötü bir tarihi var. Yazılım kapalı olduğu için tüm kullanıcılar Microsoft’un bu problemi çözüp çözmemesine bağımlı. Oysa Microsoft, kullanıcılarının değil kendi güvenliğiyle ilgileniyor.

03.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.