09 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

YÖK’ün miadı doldu

MAZLUMDER Kütahya Şubesi, “Özgür üniversite zamanı gelmiştir. 28. yaşını dolduran Yüksek Öğretim Kurumunun (YÖK) miadı artık dolmuştur” açıklamasında bulundu. MAZLUMDER Kütahya Şubesi, 5. hafta başörtüsüne özgürlük eylemi basın açıklamasını Sevgi Yolunda yaptı.

ÜNİVERSİTEDE HER KESİM VAR OLABİLMELİ

MAZLUMDER Kocaeli Şubesinin de destek verdiği eylemde basın açıklamasını okuyan Kütahya Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Esra Efe, “1982 anayasasıyla birlikte, madını dolduran YÖK de tedavülden kalkmalıdır. Artık toplumun her kesimi üniversitelerde özgürce var olabilmelidir” dedi.

MAZLUMDER Kütahya Şubesi, “Özgür üniversite zamanı gelmiştir. 28. yaşını dolduran Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) miadı artık dolmuştur” açıklamasında bulundu. MAZLUMDER Kütahya Şubesi, 5.hafta başörtüsüne özgürlük eylemi basın açıklamasını önceki gün Sevgi Yolu’nda yaptı. MAZLUMDER Kocaeli Şubesi de katılarak destek verdiği eylemde açıklama yapan MAZLUMDER Yönetim kurulu üyesi Esra Efe, Türkiye tarihi için kilit roller üstlenmiş YÖK’un kuruluşunun 28. yılının idrak edildiğini ifade ederek, “Bu kurum ülkemize bir 12 Eylül ara rejim armağanıdır ve üniversitelerimizin var olan özerkliklerini ve bilimsel özgürlüklerini kısıtlamak ve üniversiteleri, arzulanan resmi ideolojik kalıplar içerisine hapsetmek amacıyla kurulmuştur.12 Eylül darbesinin ürünü olan YÖK, 1402’likler diye adlandırılan kurbanlarının uğradığı haksızlıklar yıllar boyu tam telafi etmemiş, 28 Şubat post-modern darbesinin kararlarının uygulanmasında da gönüllü olarak öncü bir rol üstlenmiştir” dedi. YÖK’ün, bundan tam 28 yıl önce 6 Kasım 1981’de kurulduğunu hatırlatan Efe açıklamasına şöyle devam etti: “12 Eylül darbesinin ürünlerinden olan YÖK’ün kurulmasıyla üniversitelerin, asıl işlevlerinden kopma pahasına da olsa denetim altına alınması ve akademik özgürlüklerin kısıtlanması amaçlanmıştır. Bu nedenle de özgür ve özerk üniversiteyi yok etmek için kurulan YÖK, cuntanın atadığı Danışma Meclisi de devre dışı bırakılarak bizzat beş kişilik Millî Güvenlik Konseyi tarafından Anayasal güvenceye alınmıştır. Kurulduğundan beri YÖK, kendisini kuran iradenin mantığına çok uygun biçimde hep militarist ve baskıcı yöntemlerle bu amacına ulaşmaya çalışmıştır. Ülkemizde eğitim, ne yazık ki yıllardan beri, tek tip birey oluşturmak için kullanılan bir ideolojik beyin yıkama aracı olarak algılanmakta ve kullanılmaktadır. Bu nedenle YÖK de, akademik ve bilimsel işlevlerini bir yana bırakarak, sürekli olarak gündelik siyasî çekişmelerin içinde yer alan militan bir unsura dönüşmüştür. Üstlendiği misyonun gereği olarak YÖK, sadece bilim insanlarının önünü kesmekle tatmin olmamış; üniversite öğrencilerinin taleplerine de hep baskı ve yasaklarla karşılık vermiştir. Bu yüzdendir ki, öğrencilerin örgütlenme özgürlüğünün kısıtlanmasına karşı çıkanlar da, yönetime katılmak isteyenler de, harçlara, kantin veya yemek uygulamalarına tepki gösterenler de, başörtülü okumak isteyenler de, Kürtçe seçmeli ders almak isteyenler de hemen soruşturmaya uğramış ve okullarından atılmışlardır.”

Yıllardan beri kendisine yüklenen bu misyonu yerine getiren YÖK’ün, yapısal olarak keyfiliklerin uygulanmasına müsait olduğunu ve ülke gençliğinin istikbalinin görev alanların inisiyatiflerine bağlı olduğuna dikkat çeken Efe, “Görevlerini anti demokratik ve tek tipçi birey yetiştirmeye odaklı görevlileri tasviye ederek sorunlarımızı kökten çözemeyiz. Sorunlarımızı ancak üniversitelerin özgür ve özerk olmasını sağlayarak çözebiliriz. 28. yaşını dolduran YÖK’ün miadı artık dolmuştur. Ve 82 anayasasıyla birlikte tedavülden kalkmalıdır. Artık toplumun her kesimi üniversitelerde özgürce var olabilmelidir” diye konuştu. Kütahya / Yeni Asya

09.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  DİREKTİF 2000 YILINDA VERİLMİŞ

  PKK’nın silâh bırakması, Türk ırkçılığı için felâkettir

  Demokratik açılım, Meclis gündeminde tartışılacak

  YÖK’ün miadı doldu

  Modernleşme suçu arttırıyor

  23 kişi öldü, 250 bini iyileşti

  İslâm âleminin gözü Obama’da

  En büyük derdimiz, fakirlik

  “Gereğini yap” baskısı zor durumda bırakıyor

  Açılım, terörün kaynağını kurutmalı

  GDO’lu ürünlere boykot çağrısı

  Devlet Bahçeli yeniden genel başkan seçildi

  Terör olmasaydı fakir insan kalmazdı

  İzmir’de bir öğretmene “Albay Çiçek” incelemesi

  DP’de ilk GİK toplantısı bugün

  Dünyanın en zekisi belli oldu

  Köln camiinin temeli atıldı

  Alman vatandaştan geri dönüşüm robotu

  Sigara arttıkça kanser de artıyor

  Kurbanlık hilelerine karşı dikkatli olun

  Öğretmenlerin maaşı harcamalarını karşılamıyor

  Üsküdar’daki camiler ilâçlandı

  Enerjide dışa bağımlıyız

  KİT’ler, gelirini 5’e katlayacak

  ‘Umut yolcuları’ yolda kaldı

  Deniz Kuvvetleri’ne hava yastıklı araçlar alınıyor

  Ekonomi küreselleşiyor, ama politika hâlâ ulusal

  İşçi taşıyan kamyonet devrildi: 3 ölü, 30 yaralı

  Avrupa’nın da Türkiye’ye ihtiyacı var

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.