12 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Vuslat’a doğru...

Mevlânâ’nın 736. Vuslat Yıl Dönümü faaliyetleri kapsamında 7-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek sema programları için 18 bin 100 kişinin rezervasyon yaptırdığı belirtildi.

Konya’da 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek Mevlânâ’nın 736. Vuslat Yıl Dönümü faaliyetleri için hazırlıklar devam ediyor. Geçen yıl 17 günde toplam 23 sema programının düzenlendiği Mevlânâ’yı anma törenlerinde bu yıl 11 günde 15 sema programı olacak. Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çıpan, aylar öncesinden rezervasyon almaya başladıklarını, törenler boyunca düzenlenecek 15 sema programı için bugüne kadar 18 bin 100 kişinin rezervasyon yaptırdığını bildirdi.

15 SEMA PROGRAMININ 5’İ DOLDU

Çıpan, Mevlânâ Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek 15 sema programından 5’inin bütün biletlerinin rezerve edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

‘’Bu yıl etkinlikler geçen yıldan farklı olarak 11 gün sürecek. Etkinlikler süresince 15 sema programı gerçekleştirilecek. Sema programları için rezervasyonlar devam ediyor. Şeb-i Arus’da yani 17 Aralık gecesi için her yıl olduğu gibi bu yıl da oldukça yoğun talep aldık. Şeb-i Arus Gecesi için tüm biletler rezerve edildi. Ayrıca 12 ile 13 Aralık gündüz ve akşam düzenlenecek sema programlarının biletleri de tükenmiş durumda. 2 bin 600 kişi kapasiteli sema alanımızda gerçekleştirilecek. 15 sema programını bu yıl yaklaşık 45-50 bin kişinin izlemesini bekliyoruz.’’ 7-17 Aralık tarihleri arasında 12, 13, 16 ve 17 Aralık’ta gündüzleri sema programı olacağını, diğer günlerde sadece gece sema programlarının düzenleneceğini belirten Çıpan, programların Şeb-i Arus Gecesi 19.00’da diğer günler akşam seanslarının 20.00’de gündüz seanslarının ise 14.00’da başlayacağını söyledi. BİLETLERE YÜZDE 50 ZAM ÖTE YANDAN 736. Vuslat Yıl Dönümü faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilecek sema programları bu yıl yüzde 50 zamlı izlenecek. Geçen yıl 10 liraya izlenebilen sema programlarının giriş ücretleri bu yıl 15 lira olarak belirlendi. Şeb-i Arus olan 17 Aralık gecesi için ise fiyat geçen yılki gibi 50 lira olacak.

12.11.2009


 

İlk devlet kütüphanesi 125 yaşında, ama...

DÖNEMİN padişahı 2. Abdülhamit’in özel bütçesinden ayrılan kaynakla Beyazıt Camisi’nin imaret kısmındaki ahırda ‘’millî kütüphane’’ olarak kurulan Beyazıt Devlet Kütüphanesinin 125. yaşı törenle kutlanacak.

Kütüphanenin Müdür Vekili Süheyla Şentürk, Osmanlı döneminde kütüphanelerin daha çok vakıflar, padişah veya eşleri tarafından kurulduğunu belirterek, 1880’li yıllarda vakıfların elindeki kitapların dağıldığını gören yetkililerin, kitapları bir araya toplamak için kütüphane kurmaya karar verdiğini anlattı. Kuruluşu ile yakından ilgilenen Sultan 2. Abdülhamit’in kütüphaneye özel bütçesinden para aktardığını kaydeden Şentürk, ‘’millî kütüphane’’ olarak düşünülen Beyazıt Devlet Kütüphanesinin devlet eliyle kurulan ilk kütüphane olduğunu söyledi. Bina olarak Beyazıt Camisi’nin imaret kısmındaki ahırın seçildiğini ifade eden Şentürk, ‘’Ahır onarıma başlanıldığında epey konuşmalar oluyor. ‘Ahırdan da kütüphane olur mu?’ diye. Onarıma 1882 yılında başlanıyor ve kütüphane 1884 yılında açılıyor’’ diye konuştu.

Hiç kitabı bulunmayan kütüphanenin raflarına, açılışa gelenlerin getirdiği ‘’Naima tarihlerinin’’ konulduğunu belirten Şentürk, şu bilgileri aktardı:

‘’Kütüphane, saray mobilyası olan kadife koltuklar, cilâlı masalar ve dolaplarla donatılmış. Bunu görenler hemen bağış yapmaya başlamış. Kütüphanenin üçüncü yılında kitap sayısı 4 bine ulaşmış. Ondan sonra da giderek kitap sayısı artmış. Bugün kütüphanede 600 bine yakın kitap var. Bunların 11 bin 120’si el yazması eserler, 27 bin 357’si harf inkılabı öncesi matbu, 70 bini yabancı dilde kitaplar, diğerleri de Türkçe kitaplar. Çok değerli el yazması kitaplarımız var. Bunlardan bazıları, 1850-1854 yılları arasında hazırlanan ve Osmanlı zamanında derlenen ilk yazma eserlerin toplu kataloğu olan ‘Al-Asar al-Aliyye fi Hazain-al-Kütüb al-Osmaniyye’, 893 yılında yazılan ve Türkiye’de Kur’ân-ı Kerimlerin haricinde en eski yazma kitap olarak bilinen ‘Kitab al-Ma’şür min al-lügat’, serlevha, cetveller ve tezhiplerle süslü bir eser olan 1556 tarihli ‘Abu’l-Fath al-Tabrizi’, Suudi Muhammed Amir Hasan’ın 1581 yılında yazdığı tezhipli ve minyatürlü ‘Kitab-ı İklim-i Cedid’ adlı coğrafya kitabının dünyadaki beş nüshasından biri, Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın 1756 tarihli ‘Marifetname’ adlı eseri, Mevlânâ Celâleddin Rumî’nin 1609 tarihli ‘Mesnevî’ adlı eseri.’’

Beyazıt Devlet Kütüphanesi Müdür Vekili Süheyla Şentürk, şöyle devam etti: ‘’Böylece modern sistemle döşenmiş ve modern imkânların sahip olduğu bir kütüphane olduk. Sonra pek yenilenemedik. Kütüphanenin bilgisayar sisteminin çökmesi ve ardından 1999 yılında meydana gelen Marmara depremi, okuyucu sayısını azalttı, okuyucuyu kütüphaneden kopardı. Depremden önce kütüphane önünde kuyruklar oluşurdu. Okuyucu sayısı, kaliteli imkanlar sunulduğu zaman artar. Şu anda okuyucu sayısı amaçladığımız kadar değil. Kütüphanenin yılda okuyucu sayısı 40-50 bin değil, 500 bin olmalı. Umarım 2010 yılı kütüphanemize uğur getirecek. Bizim okuyucumuzu İslâm Araştırmaları Merkezi (İSAM) çekti. Çünkü okuyucu oraya gidince sıcak çayını içebiliyor, yemeğini yiyor.’’

12.11.2009


 

Kartallı çocuklar, oyuncak müzesini gezdi

KARTAL Belediyesi Çocuk Gelişim Merkezi, Göztepe Sunay Akın Oyuncak Müzesi’ne dün bir gezi düzenledi.

Beş ve altı yaş çocuklarının, aileleri ile birlikte katıldığı gezi oldukça eğlenceli ve eğitici geçti. Çocukların hayal dünyasını zenginleştirmek, farklı kültürlerden oyuncakları bir arada görmelerini sağlamak ve geçmiş dönemlerdeki oyuncaklar hakkında bilgi sahibi olmalarına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen gezide; aileler de, kimileri tanıdık çocukluk dostlarıyla karşılaştılar. Sunay Akın Oyuncak Müzesi’nde yurt içinden ve yurt dışından yaklaşık dört bin adet oyuncak sergileniyor. 1817 yılına ait Fransa’da yapılan bir oyuncak keman, 1820 yılında Amerika’da yapılan bir bebek, 1860 yılına ait misketler, Almanya’da yapılan yüz yaşında teneke oyuncaklar ve porselen bebekler müzenin en eski eserleri arasında… Beş katlı müzenin her bir bölümünde herkesin hayallerin kahramanları ve çocukluk dostları, ziyaretçilerini kendi dünyalarının içine çekecek biçimde sergileniyor.

12.11.2009


 

Ümraniye’de, meslek kursları sezona başladı

ÜMRANİYE Belediyesi Meslek Edindirme Kursları, Başkan Hasan Can’ın katıldığı törenle yeni sezonunu açtı.

Başkan Can, ‘binlerce kursiyerimizi meslek sahibi yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz’ dedi. Ümraniye Belediyesi, Kütüphane Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Meslek Edindirme Kursları, düzenlenen bir törenle 2009-2010 sezonunu açtı. Başkanı Hasan Can, Meslek Edindirme Kursları’nın devasa bir okula dönüştüğünü, belediye olarak kursların faaliyetleri konusunda hiçbir fedakârlıktan kaçınmadıklarının altını çizen Başkan Can, ‘Ümraniye Belediyesi olarak, vatandaşlarımıza hayatın her alanında hizmet ulaştırmanın gayreti içerisindeyiz. Klâsik belediyecilik hizmetlerinde olduğu gibi, kültürel ve sosyal hizmetlerde de büyük başarılara imza attık. Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren Meslek Edindirme Kurslarımızda, 25 farklı branşta eğitimler verdik. Kurslarımızdan bugüne kadar 15.847 hanım kardeşimiz mezun olarak, sertifika almaya hak kazandı. Bu rakam bizim için bir gurur kaynağıdır” dedi.

12.11.2009


 

4 bin kişilik halk oyunu ekibi Guinness’e hazırlanıyor

KONYA Selçuk Üniversitesi (SÜ) Halk Oyunları Topluluğu, 4 bin kişilik bir ekiple Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hazırlanıyor.

Binlerce öğrenciden oluşan ekip, çalışmalarını Mayıs ayına kadar tamamlamayı hedefliyor. SÜ kampusunda bulunan 75. yıl spor salonunda çalışmalarını sürdüren topluluk, bin 500 kayıtlı dansçısıyla Türkiye’nin en büyük üniversite dans grubu olma özelliğini de taşıyor. Yeni dönem çalışmalarının yanı sıra Guinness’e hazırlandıklarını açıklayan Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu Sorumlusu Kadir Ersan Bilgin, dünya rekoru için kararlı olduklarını bildirdi. Guinness’e hangi yöreye ait oyunla gireceklerini henüz netleştirmediklerini aktaran Bilgin, topluluğun bu yıl Trabzon, İzmir, Gaziantep, Kafkas, Akşehir, Mardin, Ankara ve Çankırı yöresi oyunlarını çalıştığını ifade etti. Özellikle öğrencilerden çok ciddî talep geldiğini dile getiren Kadir Ersan Bilgin, “Topluluğumuza her yıl ortalama bin 500’e yakın öğrenci katılıyor. Bu yıl 3 bin civarında bir katılım daha olacak. Çalışmalarımızı her hafta sonu 6 saat olmak üzere sekiz aylık bir periyotta sürdürü-yoruz. Rekor denemesine Karadeniz bölgesinin meşhur oyunu kolbastının olması yönünde talep var ama henüz netleşmedi” dedi.

12.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.