28 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

KARARIN KABUL EDİLEBİLİR YANI YOK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay’ın aldığı kararı değerlendirirken şöyle dedi: “Bu karar tamamıyla ideolojik bir karardır. Dolayısıyla böyle bir ideolojik kararı anlamakta zorlanıyoruz. Bunun kabul edilir hiçbir yanı yok. Siyasî iktidar olarak, yargı karşısında yapılması gerekenleri aramızda bayramdan sonra değerlendireceğiz.’’

EĞİTİM SİSTEMİ FELÇ OLACAK

Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan da yaptığı açıklamada, Danıştay’ın kararıyla eğitim sisteminin felç olacağını söyledi. Bostan şöyle devam etti: “Danıştay’ın bu menfi kararı Anayasa’nın temel hak ve özgürlüklerini düzenleyen maddelerine aykırı olduğu gibi önceden aynı daire tarafından verilmiş kararlara da aykırıdır.”

KARARDA MİLLET İRADESİ YOK

Danıştay’ın kararını protesto eden ÖNDER, Özgür-Der ve Mazlumder’in de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşu üyeleri, TBMM’ye mektup gönderdiler. Mektubun içeriğiyle ilgili bilgi veren Rıdvan Kaya, ‘’Bu kararın hiçbir yerinde millet veya iradesi yoktur. Bu nedenle TBMM’nin bu hukuksuzluğa ‘dur’ demesini talep ediyoruz’’ dedi.

Fatıh’te çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye grup, YÖK’ün katsayı farkını kaldıran kararının durdurulmasını protesto amacıyla yürüyüş düzenleyerek, TBMM’ye mektup gönderdi. İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER), ÖZGÜR-DER ve MAZLUM-DER’in de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşu üyeleri, Fatih’teki PTT önünde toplandı. ÖZGÜR-DER Genel Başkanı Rıdvan Kaya da gazetecilere, mektubun içeriğiyle ilgili bilgi vererek, ‘’alınan bu kararla, özellikle imam hatip liselerine 28 Şubat’tan beri uygulanan tasfiye sürecinin devam ettirilmek istendiğinin anlaşıldığını’’ söyledi. Kaya, şöyle devam etti: ‘’Millet iradesine karşı verilen kararın başına ‘millet adına’ yazarak büyük bir çelişkiye de imza atılmış olunmaktadır. Bu kararın hiçbir yerinde millet veya iradesi yoktur. Aksine halkın iradesiyle savaş halinde olan zihniyet vardır. Bizler, egemenliği adımıza kullanma iddiasını taşıyan, ancak kararlarında, halkın değerlerini taşımayıp aksine aleyhine faaliyet yaratan bir yargının böylesine keyfi ve hukuka aykırı olduğuna inandığımız kararlarını tanımıyoruz. Bu nedenle TBMM’nin bu hukuksuzluğa ‘dur’ demesini ve 28 Şubat’tan bugüne kadar devam eden katsayı zulmünü ortadan bütünüyle kaldıracak yasal ve anayasal değişikliklerin bir an önce gerçekleştirilmesini talep ediyoruz.’’ Kaya’nın mektubu TBMM’ye göndermesinin ardından gruptakiler, kortej oluşturarak sloganlar eşliğinde İstanbul Üniversitesinin Beyazıt’taki yerleşkesine kadar yürüdü. Grup adına yapılan basın açıklamasında da ‘’Danıştayın kararının hiçbir hukuki dayanağı olmadığı’’ belirtildi.

STK’lar: Yargı güvenilirliği

tartışma konusu olacak

ARALARINDA MAZLUMDER’in de bulunduğu 18 sivil toplum kuruluşu ve sendika, tartışmalı kararı Danıştay önünde yapılan basın açıklamayla protesto etti. MAZLUMDER Ankara Şube yöneticisi Soner Kartal STK’lar adına okuduğu basın açıklamasında; YÖK’ün, üniversiteye giriş sınavında katsayı uygulamasının kaldırılmasını iptal eden Danıştay 8. Dairesi’nin buna benzer başka bir davada “katsayı belirleme ve sınav sistemini değiştirme kararının YÖK’te” olduğuna hükmettiğini, ancak bu kez geçmişte verdiği kararları yalanlamak pahasına meslek okulu öğrencilerinin geleceklerini karartacak bir karara imza attığını söyledi. Kartal, “İdari yargının geçmiş kararlarını yalanlamak pahasına verdiği bu karar, yargının güvenilirliğini tartışma konusu yapmaktadır. Türkiye’de yargı bağımsızlığının önündeki en büyük engel yargıcılardır ve Türkiye’de yargının en büyük sorunu yargı bağımsızlığı değil, yargının tarafsızlığıdır. İdeolojik/siyasi çıkarları için, meslek liselilerin çok küçük bir oranını teşkil eden imam hatiplileri engellemek için onbinlerce meslek liselisini cezalandırmaktan çekinmeyen bu kararı toplumsal vicdana havale ediyoruz” dedi. İstanbul / aa

28.11.2009


 

Milyonlar hacı olmanın mutluluğunu yaşıyor

DÜNYANIN birçok ülkesinden kutsal topraklara gelen milyonlarca Müslüman, Arafat Vakfesi’nin ardından hacı olmanın mutluluğunu yaşadı. Arafat’ta Vakfe’ye durarak hacı olan Müslümanlar, önceki akşam saatlerinde Arafat’tan ayrılarak Müzdelife’ye geçti. Burada akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kılan hacılar, duâlarını ettikten sonra şeytana atacakları taşları topladı. Şeytan taşladıktan sonra ‘’şükür tavafı’’ için Kabe’ye geçen hacılar, burada da tavaflarını ve saylarını yaparak hacı olma sürecini tamamladı. Şükür kurbanlarının kesilmesiyle ihramdan çıkan hacılar, oldukça yoğun geçen iki günün ardından istirahate çekildi.

Dünyanın birçok ülkesinden kutsal topraklara gelen milyonlarca Müslüman, Arafat Vakfesi’nin ardından hacı olmanın mutluluğunu yaşadı. Arafat’ta Vakfe’ye durarak hacı olan Müslümanlar, önceki akşam saatlerinde Arafat’tan ayrılarak Müzdelife’ye geçti. Burada akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kılan hacılar, duâlarını ettikten sonra şeytana atacakları taşları topladı. Buradan toplu halde Mina’ya doğru hareket eden hacılar, Mina’daki çadırların yanından Cemarat’a giden yolda adeta sel olup aktı. Hacılar, Cemarat’a ulaştıktan sonra Müzdelife’den topladıkları taşlarla ilk gün için taşlanması gereken ‘büyük şeytan’ı taşladı. ‘Büyük şeytan’a 7 taş atan hacılar, bugün ve devamındaki iki gün de büyük, orta ve küçük şeytana 7’şer taş daha atacak. Şeytan taşladıktan sonra ‘’şükür tavafı’’ için Kabe’ye geçen hacılar, burada da tavaflarını ve saylarını yaparak hacı olma sürecini tamamladı. Şükür kurbanlarının kesilmesiyle ihramdan çıkan hacılar, oldukça yoğun geçen iki günün ardından istirahate çekildi. Mekke / aa

28.11.2009


 

Acemi kasaplar hastanelik oldu

Yurdun dört bir yanında kurban kesmeye çalışan bazı acemi kasaplar hastanelik oldu. Kayseri’de kurbanlık hayvanları keserken yaralanan 97 kişi, hastanelerde tedavi altına alındı. Şanlıurfa’da ise kesime götürüldüğü sırada sahibinin elinden kurtulan ve uyuşturucu iğnelerle etkisiz hale getirilmeye çalışılan boğa, bir kasabı yaraladıktan sonra yakalanabildi.

Yurdun dört bir yanında kurban kesmeye çalışan bazı acemi kasaplar hastanelik oldu. Kayseri’de kurbanlık hayvanları keserken yaralanan 97 kişi, hastanelerde tedavi altına alındı. Alınan bilgiye göre, bayram namazının ardından kurban keserken yaralanan çok sayıda kişi Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Erciyes Üniversitesi gelmeye başladı. Genellikle kurbanlık tosun ve ineklerin yere yatırılması sırasında yaralananlar ile kesim ve deri yüzme sırasında bileğini, kolunu, elini kesen acemi kasapların tedavileri yapılıyor. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Erciyes Üriversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kesi ve kırık sebebiyle toplam 97 acemi kasap getirildiği bildirildi. Öte yandan Şanlıurfa’da kesime götürüldüğü sırada sahibinin elinden kurtulan ve uyuşturucu iğnelerle etkisiz hale getirilmeye çalışılan boğa, bir kasabı yaraladıktan sonra yakalanabildi. Kayseri / aa

28.11.2009


 

Liderler bayram namazındaydı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bayram namazını Kocatepe Camisi’nde kılarken, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Merkez Camisi’nde kıldı. Başbakan Erdoğan, bayram namazı için Eyüp Sultan Camii’ne gitti. CHP Genel Başkanı Baykal, bayram namazını Ümitköy Azmi Beğen Camisi’nde iki torunu ile kıldı. MHP Genel Başkanı Bahçeli, bayram namazı için Gazi Merkez Camii’ni seçti . Liderler bayram namazı sonrası cami çıkışında vatandaşlarla bayramlaştılar..

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve parti liderleri bayram namazlarını kıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, bayram namazını Ankara Kocatepe Camisi’nde kıldı. Namazın ardından camide vatandaşlarla bayramlaşan Cumhurbaşkanı Gül, bütün vatandaşların bayramını kutladığını belirterek, ‘’Bayram demek sevinç, mutluluk, dayanışma demek. Bayram günleri hepimizin kendimizi bir kez daha dinlememiz, gözden geçirmemiz, muhasebe yapmamız gereken günlerdir. İnanıyorum ki bu bayramlar bütün vatandaşlarımıza güzel günler getirecektir’’ diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve oğlu Ahmet Mücahit Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ankara Valisi Kemal Önal da bayram namazını Kocatepe Camisi’nde kıldı.

ŞAHİN NAMAZINI ANTALYA’DA KILDI

TBMM Başkanı Şahin, bayram namazını Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Merkez Camisi’nde kıldı. Camiye gelişinde Kaymakam Salih Işık ve Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya tarafından karşılanan Şahin, cami çıkışında vatandaşlarla ve kendisini bekleyen gazetecilerle bayramlaştı. Şahin, çocuklara hediye paketleri ve bayram harçlığı verdi.TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’Toplumsal birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştirelim. Bayram deyince gönül dünyamdan bu düşünceler geçiyor’’ dedi. TBMM Başkanı Şahin daha sonra Kumluca Belediyesine geçti.

BAŞBAKAN ERDOĞAN EYÜP’TE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazını Eyüp Sultan Camisi’nde kıldı. Eyüp Sultan Camisi’ne, Kısıklı Mahallesi’ndeki konutundan gelen ve bayram namazından önce sabah namazını da bu camide kılan Erdoğan, daha sonra cami avlusundaki Eyüp Sultan Türbesi’ni ziyaret etti. Ardından cami cemaati ve çevredeki vatandaşlarla bayramlaşan Erdoğan, gazetecilerin de bayramını kutladı. Başbakan Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bayram namazını Eyüp Sultan Camisi’nde kıldı.

BAYKAL TORUNLARIYLA GELDİ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bayram namazını torunlarıyla birlikte kıldı. Bayram namazını Ümitköy Azmi Beğen Camisi’nde torunları Ali Can ve Mehmet ile birlikte kılan Baykal, namazın ardından cami çıkışında vatandaşlarla ve kendisini bekleyen gazeteciler ile bayramlaştı. Baykal’ın namaz kıldığı camide, vaazı eski Diyanet İşleri Başkanlarından Lütfü Doğan verdi.

BAHÇELİ TÜRKEŞ’İN MEZARINDA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise bayram namazını Gazi Merkez Camisi’nde kıldı. Bahçeli, namazın ardından camiden ayrılırken, bazı vatandaşlarla bayramlaştı. Devlet Bahçeli, daha sonra eski MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in mezarını ziyaret etti. Ankara / aa

28.11.2009


 

Gerçek ve kalıcı demokrasi

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Çetin, “Hükümetin bayram kutlamalarını samimi bulmuyoruz. Sahte kutlamalar istemiyoruz. Herkes için gerçek ve kalıcı demokrasi istiyoruz’’ dedi.

Gerçek ve kalıcı demokrasi istiyoruz

TÜKETİCİ Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısının 103 bin 94 kişiye ulaştığını, benzin fiyatlarının 3,5 liraya yaklaştığını, doğal gaza yüzde 70 oranında zam geleceğini, açlık sınırının 760 lira, yoksulluk sınırının 2 bin 500 lira olduğu bir ortamda asgari ücretin 550 lira olduğunu ve Tarım Bakanlığı’nın GDO’lu ürünleri tamamen serbest bıraktığını ifade etti. Bu olumsuz şartların sebebinin hükümet olduğunu savunan Çetin, ‘’Hükümetin bayram kutlamalarını samimi bulmuyoruz. Sahte kutlamalar istemiyoruz. Herkes için gerçek ve kalıcı demokrasi istiyoruz’’ dedi.

28.11.2009


 

Türkiye bu engelleri aşar

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış “Hiçbir ülkenin müzakerelere başvurmasından sonra 45 yıl geçtiği görülmemiştir. Ama Türkiye sabırlıdır, bu engelleri de aşacaktır” şeklinde konuştu.

Egemen Bağış: Türkiye de

müzakereleri bitirecektir

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Müzakerelere başlamış her ülke gibi Türkiye de müzakereleri bitirecektir’’ dedi.

Türkiye-AB Troykası Bakanlar Toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında Türkiye-AB ilişkileri tartışıldı. Bağış, bir soru üzerine şunları kaydetti: ‘’Bildiğiniz gibi Türkiye’nin 11 faslı açıldı, diğerlerini de açma çalışmalarını yürütmekteyiz. Ancak bazı siyasi sebepler ve bazı ülkelerin kendi tercihleri nedeniyle 17 faslı açamıyoruz. Neredeyse fasıllarımızın yarısından fazlasını müzakere edemeyecek duruma bırakılmış olmamız haksızlıktır. Hiçbir ülkenin müzakerelere başvurmasından sonra 45 yıl geçtiği görülmemiştir. Ama Türkiye sabırlıdır, bu engelleri de aşacaktır. Müzakerelere başlamış her ülke gibi Türkiye de müzakereleri bitirecektir.’’ İstanbul / aa

28.11.2009


 

Benzin vergisi bütçenin ilâcı

Akaryakıt ve doğal gaz ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi’nin, devletin en önemli gelir kalemlerinden biri olduğu belirtiliyor. Devletin kasasına, son 4 yılda 91 milyar lira ÖTV geliri girmiş olacak.

AkaryakIt ve doğal gaz ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), devletin en önemli gelir kalemlerinden biri durumunda. Petrol ve doğal gaz ürünlerinden devletin kasasına, bu yılki gerçekleşme beklentisiyle son 4 yılda 91 milyar 224 milyon 685 bin lira ÖTV geliri girmiş olacak. 2009’da 8 aylık gerçekleşmeye göre 24 milyar 333 milyon 344 bin liralık ÖTV geliri tahmin eden devlet, 2010’da mahalli idare payları dahil, 30 milyar 695 milyon 331 bin lira gelir hedefliyor. Bu tutar 2009 yılı ile kıyaslandığında yüzde 26,15 oranında bir artışa karşılık geliyor. Petrol ve doğal gaz ürünlerinden 2006 yılında 20,7 milyar lira, 2007 yılında 22,2 milyar lira, 2008 yılında 23,9 milyar lira gelir elde edilmişti. Bu da devletin söz konusu kalemden elde ettiği gelirin her yıl katlanarak arttığını ve 2006’daki 20 milyar liralar seviyesinden 2010 yılı itibariyle 30 milyar liralar seviyesine çıkılacağını ortaya koyuyor. Ankara / aa

28.11.2009


 

2010’DA 117 GÜN TATİL YAPACAĞIZ

KAMU çalışanları, gelecek yıl 248 gün çalışacak, 117 gün tatil yapacak. Alınan bilgilere göre, 2010’da yeni yıl tatili, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda birer gün, Ramazan Bayramı’nda 3,5, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda 1,5 ve Kurban Bayramı’nda da 4,5 gün resmi tatil olacak.

16 Kasım Salı ile 20 Kasım Cumartesi günleri arasında gerçekleşecek Kurban Bayramı’nın Arife günü olan 15 Kasım Pazartesi günü tümüyle idari tatil ilan edilirse bayram tatili, hafta sonlarıyla birlikte 9 gün olacak. Böylece kamu görevlileri, sadece 17 gün çalışarak en az mesaiyi Kasımda harcamış olacak.

23 GÜN RESMİ TATİL

Gelecek yıl, yeni yıl, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, Ramazan Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Kurban Bayramı tatili ile kamu çalışanlarının resmi tatil gün sayısı 13’e ulaşacak. Cuma gününe denk geldiği için hafta sonuyla birleşen yeni yıl ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tatilleri 3’er gün, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili ise 3,5 güne çıkacak. İlk günü perşembeye rastlayan Ramazan Bayramı tatili, arife günü ve hafta sonu ile birleşince 4,5 gün sürecek. Öte yandan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı çarşamba, 30 Ağustos Zafer Bayramı ise pazartesiye rastladığı için hafta sonu tatilleriyle birleşmiyor. Resmi tatil olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ise cumartesiye denk geliyor. 2010’da hafta sonları dışında fazladan tatil bulunmayan Mart, Haziran, Temmuz ve Aralık en çok çalışılacak aylar olacak.

Buna karşın gelecek yıl tatil özlemi duyanlar Kasım ayını adeta iple çekecekler. Kamu çalışanları, gelecek yıl 9 güne uzaması durumunda Kurban Bayramı tatilinin yaşanacağı Kasımda sadece 17 gün çalışacak.

Kamu çalışanı, 2010 yılında 248 günü çalışarak, 117 günü dinlenerek geçirecek. 30 günlük yıllık yasal izin kullanıldığı var sayıldığında dinlenme süresi 147 güne çıkacak.

28.11.2009


 

Üniversiteler engelsiz olacak

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, engelli öğrencilerin fizikî, mimarî, eğitim ihtiyaçlarını ve bunlarla ilgili planlamaları yaparak üniversitelerle sıkı bir diyalog içinde olmayı hedeflediklerini belirterek, ‘’2012’ye kadar tüm çalışmalarımızı bitirip artık tüm üniversiteler engelsiz üniversite hüviyetine kavuşmuş olsun diyoruz’’ dedi.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Özürlü Öğrenciler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Eriş, yaptığı açıklamada, 2006 yılında Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği’nin çıkarıldığını anımsatarak, Özürlü Öğrenciler Komisyonu’nun da bu yönetmeliğe göre kurulduğunu anlattı. Komisyonu çok önemsediğini vurgulayan Eriş, üniversitelerin temsilcileriyle, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan yetkililerle engelsiz üniversite için ilk büyük toplantılarını yakın bir zamanda yaptıklarını söyledi.

Üniversitelere ‘’Engelsiz Üniversite Birimi’’nin kurulması için yazı gönderdiklerini belirten Eriş, Ankara, Anadolu, Gazi, Boğaziçi gibi üniversitelerde bu birimin kurulduğunu ve ileri düzeyde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Üniversitelerin fakülte ve bölümler itibariyle özürlü öğrencilerin dağılımını derlediklerini anlatan Eriş, ‘’Örneğin, Anadolu Üniversitesi’nde 127, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 290, Fırat Üniversitesi’nde 19, Gazi Üniversitesi’nde 59 engelli öğrenci var. Şu ana kadar elde edilen verilere göre, üniversitelerde toplam 3 bin 287 engelli öğrenci bulunuyor’’ diye konuştu. Ankara / aa Engelli öğrencisi az olan üniversiteler arasında Kafkas (1), Çankaya (1), Düzce (1), Ahi Evran (2), Bingöl (2) Galatasaray (1) Harran (5), Iğdır (3) üniversitelerinin bulunduğunu belirten Eriş, ‘’Şu anki verilere göre en çok engelli öğrencinin olduğu üniversiteler arasında ise Pamukkale (763), Ege (617) üniversiteleri geliyor’’ dedi. ÖSYM’den de 2006 yılından 2009 yılına kadar ÖSYS’ye başvuran engelli adayların sayılarını istediklerini belirten Eriş, 2006 yılında toplam bin 266, 2007 yılında bin 246, 2008 yılında bin 371 ve 2009 yılında ise bin 583 engelli öğrencinin sınava girdiğini belirtti.

28.11.2009


 

Dünya Aile Zirvesi Türkiye’de toplanacak

AİLE kurumu ile ailenin temel taşı kadının konu alınacağı ‘’Dünya Aile Zirvesi 5’’, 4-7 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Devlet Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın katılımıyla gerçekleştirilecek zirvede, İspanya’dan Kolombiya’ya, Belçika’dan Angola’ya kadar yaklaşık 105 ülkeden kadın, aile ve sosyal işlerden sorumlu bakanlar, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile akademisyenler de bulunacak. ‘’Güncel küresel ve ulusal eğilimler ile engellerin, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesi üzerindeki etkisinin aile kurumu için önemi’’ temasından yola çıkılan zirvenin başlığı, ‘’Dengedeki Aileler: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi’’ olarak belirlendi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, zirvenin Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın moderatörlüğünde gerçekleşeceği de bilidirildi. İstanbul / aa

28.11.2009


 

Kocaeli’nde silâhlı kutlama

KOCAELİ'NDE bayram sabahı havaya ateş edilmesi geleneği devam ediyor. Yetkililerin tüm uyarılarına rağmen, vatandaşlar evlerinin önünde balkonlarda havaya ateş etmeye devam etti. Silâh sesleri ile uyanan vatandaşlar, telefona sarılarak ihbarlarda bulundu. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü belli bölgelere polis yerleştirdi. Yıllardır gelenek haline gelen havaya ateş etme olayı 3 saat boyunca devam etti. Çocuklar silâh sesleri altında şeker toplamaya çıktı. Kocaeli / aa

28.11.2009


 

Kamu-Sen: Eğitim sistemi felç olacak

Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, Danıştayın, YÖK’ün, üniversiteye giriş sınavında katsayı uygulamasının kaldırılması yönündeki tartışmalı kararıyla eğitim sisteminin felç olacağını belirtti. Yüz binlerce gencin üniversite okuma hakkının gasp edildiğini vurgulayan Bostan, şunları kaydetti: “Danıştay’ın bu menfi kararı Anayasa’nın temel hak ve özgürlüklerini düzenleyen maddelerine aykırı olduğu gibi önceden aynı daire tarafından verilmiş kararlara da aykırıdır. Hukuk gereği ve mahkeme kararlarındaki bağlayıcılık Danıştay’ın bu kararı ile çiğnenmiştir. Danıştay’ın Meslek Liseleri için farklı katsayı uygulamasını ortadan kaldıran diğer liselerle eşitleyen girişimine hayır oyu veren üyeleri hukuk adamlığıyla bağdaştırmak imkânsız gibi gözükmektedir. Katsayıyı İmam Hatip Liselerine getirip dayamak yanlıştır. Meslek Lisesi mezunlarının mağduriyeti unutulmaktadır. Meslek Lisesinin Elektrik Bölümünden mezun olmuş bir öğrenci Elektrik Mühendisliğine, Bilgisayar Bölümü mezunu Bilgisayar Mühendisliğine giremiyor ise eğitimde büyük bir eşitsizlik söz konusudur. Danıştay’ın bu hususu atlaması adalete ve hukuka vurulmuş bir darbedir.”

TOKAD: Kemalist

statüko direniyor

nDANIŞTAY’IN katsayı adaletsizliğinin devamına karar vermesi Tokat Yer altı Çarşısı üzerinde düzenlenen eylemde protesto edildi. Eylemde TOKAD adına dernek mensubu ve Özgür Eğitim-Sen İl Temsilcisi Beytullah Önce basın açıklamasını okudu. Açıklamada “Türkiye, darbe ve cunta karanlığından kurtulmak için çabalarken, birinci vazifesi halka hayatı zehir etmek olan Kemalist statükonun direnişini sürdürdüğünü görüyoruz. Danıştay’ın kararı, bu çelişkinin tipik bir örneğidir. Darbe yancısı İstanbul Barosu başkanlığıyla yasakçı zihniyet ele ele vermiş, bir bayram sevincini daha hepimizin kursağında bırakmıştır. Kendi kararlarıyla dahi çelişen mahkeme, bu kararıyla adaleti ve hukuku, darbeci hegemonyaya kurban etmiştir” denildi.

28.11.2009


 

Kabul edilebilir yanı yok

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay’ın, YÖK’ün, üniversiteye giriş sınavında katsayı uygulamasının kaldırılması yönündeki kararının yürütmesini durdurması ile ilgili ‘’Bu karar tamamıyla ideolojik bir karardır. Dolayısıyla böyle bir ideolojik kararı anlamakta zorlanıyoruz. Bunun kabul edilir hiçbir yanı yok’’ dedi. Başbakan Erdoğan, bayram namazını kıldığı Eyüp Sultan Camisi’nden ayrılırken gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Danıştayın, YÖK’ün katsayı uygulamasını kaldıran kararının yürütmesini durdurduğunu hatırlatarak, bu konudaki görüşlerini sorması üzerine Erdoğan, konuyla ilgili YÖK’ün ve ilgili kişilerin gerekli açıklamaları yaptığını söyledi. Aldığı bu kararın, Danıştayın kendi içinde ne kadar çelişkili olduğunu gösterdiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: ‘’Bu konuda yetkili mercinin YÖK olduğunu söyleyen Danıştayın, aynı yıl içerisinde tamamen o aldığı kararı nakseden bir karar alması hiçbir şeyle izah edilemez. Bu karar tamamıyla ideolojik bir karardır. Dolayısıyla böyle bir ideolojik kararı anlamakta ben şahsen zorlanıyorum. Bunun kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Yargı organıdır, kararını almıştır ama inanıyorum ki muhatabı olan YÖK de bununla ilgili itirazını yapacaktır, tavrını belirleyecektir. Biz de bu ülkede mağdurların haklarını arama noktasında olan bir iktidar olarak, bir siyasî iktidar olarak, yargı karşısında yapılması gerekenleri aramızda bayramdan sonra değerlendireceğiz.’’ İstanbul / aa

28.11.2009


 

Tokat'ta otobüs dereye devrildi: 46 yaralı

Tokat’In Turhal ilçesinde yolcu otobüsünün bir dereye devrilmesi sonucu 46 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, Adıyaman’dan Rize’ye yolcu taşıyan Kenan Karadağ yönetimindeki 34 DR 6125 plakalı otobüs, Tokat-Turhal kara yolunda sisin etkili olduğu Turhal ilçe girişi yakınlarındaki Çaylı Deresi’ne devrildi. Derenin içerisine düşen otobüse su dolmaya başladı. Muavin Cebrail Fırat ile araçtaki bazı kişiler derede yan yatan otobüsün camlarını kırarak yolcuları otobüsten çıkarmaya çalıştı. Kaza yerinden geçen vatandaşlar ve olay yerine gelen ekiplerce otobüsten çıkarılan yaralı yolcular ambulanslarla Turhal Kazova Devlet Hastanesi, Turhal Devlet Hastanesi ve Tokat Devlet Hastanesine kaldırıldı. Tokat / aa

28.11.2009


 

YÖK, itiraz edecek

YÖK, Danıştayın, YÖK’ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurmasıyla ilgili yapılan açıklamada, ‘’Başkanlığımız karara itiraz edecektir. İtirazı takiben Danıştay kararına göre, ÖSS sisteminde daha önceden hazırladığı alternatif çözümlerden birisini kullanacaktır’’ denildi. YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada, ‘’Danıştay 8. Dairesinin aldığı ve basına yansıyan Yüksek Öğretim Kurulunun 21.07.2009 gün ve 1266 sayılı kararının bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kararın kamuoyunda endişelere yol açtığı görülmüştür’’ ifadelerine yer verildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: ‘’Yükseköğretim Kuruluna resmi yollardan ulaşan karara ilişkin Başkanlığımızın şu ana kadar herhangi bir tasarrufu olmamıştır. Karara itiraz için Başkanlığımıza tanınan süre, bayramın son gününü takip eden 1 Aralık 2009 Salı günü son bulmaktadır. Başkanlığımız karara itiraz edecektir. İtirazı takiben Danıştay tarafından alınacak karara göre Başkanlığımız ÖSS sisteminde daha önceden hazırladığı alternatif çözümlerden birisini kullanacaktır. Sonunda verilecek karar, önümüzdeki yıl ÖSS sınavına girecek 1 milyonu aşkın öğrencimizin herhangi bir zarar görmesini engelleyecek bir karar olacaktır. Bu nedenle sınava girecek öğrencilerimizin ve ailelerinin paniğe kapılmamaları, başka hiçbir şey düşünmeden çalışmalarına devam etmeleri ve Yükseköğretim Kurulunun alacağı, onların her biri için en iyisini yapmaya yönelik kararını beklemeleri uygun olacaktır. Bu vesileyle bütün öğrencilerimizin ve ailelerinin Kurban Bayramlarını kutlar, esenlikler dileriz.’’ Ankara / aa

28.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl