01 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İsrail ile takas pazarlığı

İSRAİL ile Hamas arasında dolaylı tutuklu teatisine ilişkin olarak yürütülen görüşmeler kapsamında, bir anlaşmaya ulaşılması halinde İsrail’in, 2,5 yıl önce kaçırılan askeri Gilad Şalit’in geri dönmesi karşılığında muhtemelen 980 Filistinli tutukluyu serbest bırakacağı açıklandı.

Tutuklu teatisi görüşmelerine ilişkin haberlerde sansür uygulanması ve kamuoyuna İsrail tarafından bilgi verilmemesi üzerine, Almagor Terör Kurbanları Derneği ile bazı aileler tarafından Adalet Yüksek Mahkemesi’ne yapılan başvuruya cevap veren İsrail kamu savcılığı, bir anlaşmanın parçası olarak, isimleri Hamas tarafından iletilen 450 Filistinli tutuklunun prensipte serbest bırakılmasının öngörüldüğünü bildirdi. Kamu Savcılığı ayrıca, İsrail tarafından seçilecek 530 Filistinli tutuklunun da Filistinlilere jest olarak bırakılacağını bildirdi, ancak “bırakılması öngörülen tutukluların isimleriyle ilgili listenin ve bu konudaki ilkelerin henüz oluşturulmadığını” da kaydetti.

Savcılığın açıklamasında, ancak anlaşmanın sonlandırılmasından sonra takasa konu olacak tutukluların isimlerinin yayımlanacağı vurgulandı. Dernek ve aileler, yürütülen tutuklu teatisinde öngörülen kriterleri ve serbest bırakılacakların isimlerinin açıklanması talebinde bulunmuşlardı.

Askerî savcılık, tarafların yabancı arabulucuya, müzakerelerin ayrıntılarının gizli kalacağı konusunda söz verdiklerini, bunun da arabulucunun taraflar arasında etkili müzakereler yapabilmesine imkân vermek amacını taşıdığını kaydetti. Haberlerle ilgili yayın yasağı konusuna da değinilen açıklamada, kaçırılan askerin geri dönüşüne zarar verebilecek herhangi bir bilginin medyada yayımlanmasına askerî sansürün yasak koymaya yetkili olduğu ifade edildi. Sansür kurumunun ayrıca, Şalit karşılığı ödenecek bedelin yükselmesine sebep olabilecek ve devletin güvenliğine zarar verebilecek haberleri yasaklama yetkisinin bulunduğu kaydedildi.

2007 Haziran ayında kaçırılan İsrailli asker Gilat Şalit, o günden bu yana Gazze Şeridi’nde tutuluyor. İsrail ile Hamas arasında, Almanya ve Mısır’ın arabuluculuğunda yürütülen dolaylı müzakerelerin Kurban Bayramı’ndan önce Hamas tarafından sunulan listedeki bazı isimler dolayısıyla kilitlendiği bildirilmişti.

Ancak görüşmelerin yarından sonra yeniden işlerlik kazanması bekleniyor.

Filistinli bir kaynak, El Cezire televizyonuna Alman arabulucunun İsrail’in nihaî teklifine cevabını almak için Hamas liderleriyle görüşeceğini de bildirdi. Aynı kaynak, müzakerelerin Gazze’de sonuçlandırılacağını da belirtti.

Aynı kaynağa göre, son görüşmelerde asıl engel, muhtemel bir anlaşmanın Hamas’ı kuvvetlendirerek Batı Şeria’da El Fetih’in Filistin Yönetimi’ne zarar vereceğini düşünen Amerika oldu. Filistinli kaynak, bu sebeple ABD’nin anlaşmanın ertelenmesini ve değiştirilmesini istediğini ifade etti. Tel Aviv / aa

01.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail ile takas pazarlığı

  İran, 10 yeni nükleer tesis inşa edecek

  İngiltere ve ABD’den İran’a nükleer tepkisi

  Karamanlis’in koltuğuna Samaras oturdu

  Honduras’ta seçimin galibi toprak ağası

  Eski gerilla lideri devlet başkanı seçildi

  El Maktum’a hakaret eden Sunday Times dağıtılmadı

  Hac mevsimi salgın olmadan atlatıldı

  Bangladeş’de, onlarca kişi hâlâ kayıp

  Tony Blair, kendisinin uyarıldığını inkâr etti

  Askerî üs yakınında 4 polis öldürüldü

  Rusya-Azerbaycan trenine bombalı saldırı

  Gordon Brown: Pakistan daha fazlasını yapmalı!

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl