20 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Organik tarım göçü durdurdu

DOĞU Anadolu Bölgesi’nde organik tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte köyden şehre göçte azalma başladı. Bölge çiftçisinin cebine gelecek yıl organik tarımdan en az 20 milyon TL girecek.

Merkezi Erzurum’da bulunan ve Türkiye’nin en büyük kırsal kalkınma programını temsil eden Doğu Anadolu Tarımsal Üreciler Birliği (DATÜB), organik tarımda bölge çiftçisinin umudu oldu. Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Ardahan, Muş, Yusufeli (Artvin), Iğdır, Bingöl ve Bayburt’ta DATÜB üyesi 3 bin çiftçi, 200 bin dekar alanda organik tarım yapmaya başladı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’ndan 12 ayrı proje için 3 milyon TL hibe alan DATÜB, gerçekleştirdiği yatırımlar ile bölge çiftçisinin organik buğday, mercimek, fasulye, süt ve arpasını değerlendirmeye başladı. DATÜB, kurduğu organik un fabrikası aracılığı ile de ürettiği unu yurtiçi ve yurtdışına satarak önemli gelir elde etti. Emekli edebiyat öğretmeni Nazmi Ilıcalı, Erzurum ve bölge illerindeki 650 çiftçiyi bir araya getirerek DATÜB’ü kurdu. Organik tarım üzerine çiftçilere eğitim, seminerler veren Ilıcalı, 12 ilde 3 bin ortaklı DATÜB ile Türkiye’nin en büyük organik tarım üretecisi konumuna geldi. Organik tarım sayesinde bölge köylerinden şehre göçün durduğunu belirten Ilıcalı, tarımsal üretimin her geçen gün artmasının ve yeni yeni ortakların birliğe katıldığı söylüyor. 2 yıl öncesine kadar köylerden göçün yaşandığını anlatan Ilıcalı, organik tarımın yaygınlaşması ve ürünün para etmesiyle birlikte en az 3 bin çiftçinin köyünde, toprağında kalarak millî üretime katkıda bulunduğuna dikkat çekti. Organik tarımın bölgede tuttuğunu ifade eden Ilıcalı, “Organik tarımla birlikte çiftçinin cebine para girmeye başladı. Bu sene çiftçi organik tarımdan 15 milyon TL kazandı. Gelecek yıl içerisinde en az 20 milyon TL organik tarım üreticisinin cebine girecek. Bu da çiftçinin kazanmasına, ekonominin canlanmasına ve çiftçinin toprağını terk etmek yerine toprağına sahip çıkıp onu işlemesine neden olacak” diye konuştu. Ilıcalı, gelecek yıl içerisinde kuracakları laboratuvarlarda organik tohum üreteceklerini ve bu sayede organik tarım yapılan arazi miktarının en az yüzde 40 artış göstermesini beklediklerini de sözlerine ekledi. Iğdır İl Tarım Müdür Yardımcısı Aysel Ağayar da, ildeki tarımsal üretimin organik yapıldığını ve sertifikalı ürün için son yıllarda başvuru sayısında artış yaşandığını kaydetti. Ağrı İl Tarım Müdür Yardımcısı Zeki Çelik ise destek ücretleri dolayısıyla organik tarım üretiminde ve ekili alan sayısında önceki yıllara göre patlama yaşandığını vurguladı. Ardahan İl Tarım Müdürü Fevzi Karakoç ise merkeze bağlı 4 köyde İstanbul Halk Ekmek Fabrikası için organik buğday üretildiğini dile getirdi.

Organik Pazar Kartal’da bugün açılıyor

İSTANBUL Anadolu yakasının % 100 Ekolojik Pazar’ı, bugün Kartal Belediyesi ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği işbirliğiyle açılıyor. Bugün saat 11:00’de düzenlenecek programla açılacak Kartal % 100 Ekolojik Pazar’da ekolojik sertifikalı meyve sebzelerin yanı sıra geniş bir mamul ürün yelpazesi bulunacak. 200 adet stant kurulacak olan Kartal ekolojik pazarda sertifikalı pamuk, makarna, ekmek, bakliyat, temizlik malzemeleri, şampuan ve tekstil ürünleri çeşitlerden sadece birkaçı. Kartal ekolojik pazarı, Anadolu yakası için sadece sağlıklı bir alış veriş alanı değil, sürdürülebilir hayat için bir çekim merkezi olarak tasarlanıyor. Pazar alanına kurulu, içinde ısıtma ve soğutma sistemleri bulunan çadırda bütün yıl boyunca ekolojiyle ilgili sohbetler, sürdürülebilir hayat atölyeleri, san'at faaliyetleri, konserler gerçekleşecek.

20.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Katsayı kaosu büyüyor

  YÖK'ÜN DÜZENLEMESİ GERÇEK ÇÖZÜM DEĞİL

  "Serbest dolaşım" yoksa "Ankara Anlaşması" var

  Türkiye-Suriye 3. demiryolu sınır kapısı açılıyor

  Kumkapı'daki balık hali Gürpınar'a taşınacak

  Gül’den Peres’in davetine ‘evet’

  Esnafın zararı tanzim edilmeli

  Çare Meclıste

  Konuşmaktan değil, terörden korkun

  Davutoğlu:Türkiye’nin ekseni Anadolu toprakları

  Dışişleri: Asurî anıtı talihsiz bir gelişme

  Gazze konvoyu Gaziantep’te

  Kudüs Çadırı’na büyük ilgi

  3 emniyet müdürü gözaltına alındı

  Sabih Kanadoğlu: Çağırırlarsa gideceğiz

  Tokat’taki operasyonlar sürüyor

  Bulanık’taki olaylı gösteriye 7 tutuklama

  Türkiye, kar ve yağmura teslim

  1001 hatim okuyorlar

  Organik tarım göçü durdurdu

  Barajlar geçen yıla göre daha dolu

  Sağlık Bakanlığı 6 bin sözleşmeli personel alacak

  Bükköy’de acının sessizliği

  Diyanet, Web sayfasında Muharrem ayına yer verdi

  Köln’de minare yasağına red

  İmam-ı Gazali’nin mezarı bulundu

  Çölde bile tarım yapılacak!

  “Dünya, bu salgını daha önce görmüştü”

  Bebeğini havaya attı, tutamadı

  Öğrenciler, sanal şirket kurup kazanıyorlar

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl