20 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

İmam-ı Gazali’nin mezarı bulundu

İRAN'DA Müslümanlar için ‘Kimya-ı Saadet’ ve ‘İhya-ı Ulumuddin’ gibi büyük eserleri kaleme alan âlim İmam-ı Gazali’nin mezar yeri bulundu.

Moğol istilâsıyla yerle bir edilen Horasan eyaletindeki Tus şehrinin geçmişine ait kalıntı ve belgeleri inceleyen Tarihî ve Kültürel Miraslar Kurumu araştırmacıları, Gazali’nin mezar yeri olarak tesbit ettikleri yerleşim dışı bir noktada kazı çalışması başlattı. İmam-ı Gazali ile ilgili Türkiye’deki uzman isimlerden İstanbul İl Müftüsü Mustafa Çağrıcı, mezar yerinin daha önceden bilindiğini söyledi.

İranlı Turizm Rehberi Hassan Ruzrak, İmam-ı Gazali’nin mezar yerine ilişkin İran’da iki rivayet bulunduğunu belirterek, bugüne kadar en güçlü ihtimalin bahçesindeki taş kitabede ‘’İmam-ı Muhammed Gazali’’ yazan Haruniye Medresesi civarı olduğuna işaret etti. Ancak yapılan detaylı araştırmaların Gazali’nin mezar yeri olarak Tabira adlı başka bir bölgeyi gösterdiğine işaret eden Ruzrak, ‘’Halk zaten daha önce söz konusu bölgenin civarında bir yere, ‘İmam-ı Gazali’nin kabri burada’ diye zaman zaman duâ etmeye geliyordu. Ancak nokta olarak tam belli değildi. Şimdi mezar bulundu ve kazı çalışması yapılıyor’’ dedi.

İlk kez Cihan Haber Ajansı’nın görüntülediği İmam-ı Gazali’nin kabrinin bulunduğu bölgede işçiler, toprak altından çok sayıda tuğla parçası çıkardı. Toprak altındaki türbe alanını daire şeklinde kazan görevliler, açığa çıkarılan tuğla duvarların göçmemesi için bazı yerlerini betonla kapladı. İranlı yetkililer, Gazali’nin türbesini ortaya çıkardıktan sonra çevre düzenlemesini de yaparak inanç turizmine kazandırmayı hedefliyor.

Öte yandan, İmam-ı Gazali ile ilgili Türkiye’deki uzman isimlerden İstanbul İl Müftüsü Mustafa Çağrıcı, mezar yerinin daha önceden bilindiğini söyledi. Ancak İranlı yetkililerin bu mezarı bakımsız bıraktığını ifade eden Çağrıcı, İmam Gazali’nin mezarı ile Firdevsi’nin mezarına yakın olduğunu anlattı. Çağrıcı, “Firdevsi için muhteşem bir abide diktiler, ama İmam-ı Gazali’nin mezarı bakımsız bırakılmıştı. Bu mezarın yeri çok eskiden biliniyordu ancak İran bu mezarla ilgilenmemişti.” açıklamasını yaptı.

YÜZLERCE İSLÂMÎ ESER YAZDI

BUGÜN bir kısmı İran toprakları içinde kalmış Horasan’ın Tus şehrinde miladî 1058 doğan İmam-ı Gazali, 53 yıllık hayatında ‘Kimya-ı Saadet’ ve ‘İhya-ı Ulumuddin’ başta 500’ün üzerinde eser kaleme aldı. Ehli sünnet alimi olan Gazali ömrü boyunca ilimle uğraşıp delil niteliğinde eserler verdiği için ‘’Hüccet-ül İslâm’ diye de tanındı. Zamanındaki devlet adamlarından büyük övgüler almış olan Gazali, miladî 1111 yılında vefat etti.

İRAN, MEZARIN YERİNİ BİLİYORDU,

İLGİLENMEDİ

İmamı Gazali ile ilgili Türkiye’deki uzman isimlerden İstanbul İl Müftüsü Mustafa Çağrıcı, mezar yerinin daha önceden bilindiğini söyledi. Çağrıcı, İmam Gazali’nin mezarı ile Firdevsi’nin mezarına yakın olduğunu ancak “Firdevsi için muhteşem bir abide diktiler, ama İmamı Gazali’nin mezarı bakımsız bırakılmıştı. Bu mezarın yeri çok eskiden biliniyordu, ancak İran bu mezarla ilgilenmemişti” şeklinde konuştu.

20.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Katsayı kaosu büyüyor

  YÖK'ÜN DÜZENLEMESİ GERÇEK ÇÖZÜM DEĞİL

  "Serbest dolaşım" yoksa "Ankara Anlaşması" var

  Türkiye-Suriye 3. demiryolu sınır kapısı açılıyor

  Kumkapı'daki balık hali Gürpınar'a taşınacak

  Gül’den Peres’in davetine ‘evet’

  Esnafın zararı tanzim edilmeli

  Çare Meclıste

  Konuşmaktan değil, terörden korkun

  Davutoğlu:Türkiye’nin ekseni Anadolu toprakları

  Dışişleri: Asurî anıtı talihsiz bir gelişme

  Gazze konvoyu Gaziantep’te

  Kudüs Çadırı’na büyük ilgi

  3 emniyet müdürü gözaltına alındı

  Sabih Kanadoğlu: Çağırırlarsa gideceğiz

  Tokat’taki operasyonlar sürüyor

  Bulanık’taki olaylı gösteriye 7 tutuklama

  Türkiye, kar ve yağmura teslim

  1001 hatim okuyorlar

  Organik tarım göçü durdurdu

  Barajlar geçen yıla göre daha dolu

  Sağlık Bakanlığı 6 bin sözleşmeli personel alacak

  Bükköy’de acının sessizliği

  Diyanet, Web sayfasında Muharrem ayına yer verdi

  Köln’de minare yasağına red

  İmam-ı Gazali’nin mezarı bulundu

  Çölde bile tarım yapılacak!

  “Dünya, bu salgını daha önce görmüştü”

  Bebeğini havaya attı, tutamadı

  Öğrenciler, sanal şirket kurup kazanıyorlar

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl