11 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Rus generaller: NATO Afgan savaşını böyle kazanamaz

Sovyet Kızıl Ordusunun Afganistan’da yenilerek geri çekilişinin 21. yılı dolayısıyla konuşan ve şu anda İnguş Cumhuriyeti başkanı olan eski General Ruslan Aşuyev, “Batının Afganistan’a asker göndermesinin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen hiçbir ilerleme olmadı” dedi. General Mahmut Garayev de “Amerika ve NATO’nun Afganistan'da başarılı olması imkânsız” derken, eski general Viktor Ermakov ise, NATO’nun tüm taktiğini değiştirmesini önererek, “NATO’nun saygınlık kazanması için savaşa harcanan para ülkeye yatırım olarak harcanmalı; yollar, camiler, okullar inşa edilmeli” dedi.

NATO'ya Afganistan ikazı

SOVYETLER Birliği Döneminde Afganistan`da çarpışmalara katılmış Generaller, Sovyetlerin Afganistan’dan çekilişinin 21. Yıl dönümü dolaysıyla bir değerlendirme yaptılar. Bu görüş ve değerlendirmeleri Rus haber Ajansı Rianovasti yayınladı. Açıklamalardan bazı notlar. Kızıl Ordunun Hindikuş dağlarında Afgan mücahitlerle yaptığı savaşta ordunun en önemli kişilerinden biri olan Rus Generali Mahmut Garayev, kendi tecrübelerinden anlatarak, “Amerika ve NATO`un başarılı olması imkânsızdır. Yeni bir taktik geliştirmeleri gerekir” dedi. Afganistan gazisi ve daha sonra İnguş Cumhuriyeti başkanı olan General Ruslan Aşuyev`de aynı görüşü paylaşarak, “Batının Afganistan`a asker göndermesinden 9 yıl geçmesine rağmen hiç bir ilerleme olmadı” diye konuştu. Hatta NATO Askerleri için durumun Kızıl Orduya göre çok daha vahim olduğunu kaydeden Aşuyev şunları söyledi: “Mücahitler çok daha aydın ve hoş görülüydürler. Talibanlar ile ortak nokta bulmak söz konusu değil. Ayrıca o dönem intihar saldırıları yoktu. Amerikalıların bütün Afganistan halkına karşı savaşıyor. Napolyon bile İspanyollara karşı kazanamadı. Orduların anlaması gerekir ki bir ülke halkına karşı yapılan savaşlar kazanılamaz.”

General, NATO ve ABD’nin politikasını değiştirerek ülkeyi yeniden inşa etmesini, halka para ve insani yardım yapılması tavsiye ediyor. 2009 Yılının Aralık ayı sonunda aynı konuyu Londra`da yapılan Afganistan konferansında, Afgan Dışişleri Bakanı Rangin Dadfar'da eleştirerek aynı konuları dile getirmişti. Sovyet Ordusunda Afganistan`da savaşan başka bir General Viktor Ermakov’da NATO`nun tüm taktiğini değiştirmesini önererek, “NATO`un saygınlık kazanması için savaşa harcanan parayı ülkeye yatırım olarak harcanması gerekiyor. Yollar, Camiler, okullar kurulmalıdır” dedi.

Amerika Başkanı Obama, bu yaz Afganistan`a 71 bin askere, ek kuvvet olarak 30 bin asker daha gönderecek. NATO 2011 yılının yaz aylarında Afganistan`dan çekilmeyi planlıyor. Aşuyav ise Kızıl Ordununda yalnız beş yıl kalmak amacıyla Afganistan`a girdiğini ancak 10 yıl sonra çıkabildiğini dile getirdi. General Mahmut Garayev “NATO Afganistan'a girmeden bizimle danışmalıydı” diyor. Bundan 21 yıl önce Sovyetler 13 bin askerini yitirerek çekilmişlerdi. Ölen sivillerin bir milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

11.02.2010


 

1500 kişi kar altında kaldı

Afganistan’ın başşehri Kabil’in kuzeyinde meydana gelen çığ felâketinde, 157 kişi öldü, 70’den fazla kişi yaralandı, 1500 kişi kar altında kaldı.

Afgan yetkililer, yoğun kar yağışının ardından, Kabil’i Mezar-ı Şerif şehrine bağlayan ve rakımı 3800 metre olan Salang Geçidinde yaşanan çığ düşmelerinin ardından arama-kurtarma ekiplerinin onlarca kişiyi kar altından çıkardığını, ancak çığ tehlikesinin devam etmesinin faaliyetleri yavaşlattığını açıkladı. Savunma bakanlığına göre dev boyutlardaki çığ 3.5 kilometrelik yolu kapladı. O sırada yaya olarak veya araçlarla geçitten geçmeye çalışan ve sayıları binlerle ifade edilen Afganlar, çığ altında mahsur kaldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, arama-kurtarma faaliyetlerine destek vermek için çok sayıda ambulans ve buldozerin yanı sıra 4 helikopter ve 100 Afgan askerinin de böl-geye sevk edildiği belirtildi. Felâkette, askerler, polisler ve yerel halkın da katıldğı kurtarma çalışmalarıyla yüzlerce kişi de kurtarıldı. İçişleri Bakanlığı da askeri helikopterlerin, bölgede kar yüzünden kapanan yollarda mahsur kalanlara havadan gıda yardımı yaptığını açıkladı.

11.02.2010


 

Yağmaladıkları market üzerlerine çöktü

PORT-AU-PRİNCE - Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’in en büyük süpermarketlerinden olan ve 12 Ocak’taki 7,0 büyüklüğündeki depremde ağır hasar gören Carribean Market, önceki akşam üzeri içindekilerle birlikte yıkıldı.

Bölgedeki hasarlı binaların yıkımından sorumlu yetkililer, depremde birçok katı yıkılan dev marketin içinde yağma için bulunan 5 ila 8 kişinin üzerine çöktüğünü belirtti. Hasarlı binanın çökmesinin ardından BM’nin uluslar arası yardım ekipleri bir kişiyi enkaz altından sağ çıkarmayı başardı. Bu arada, Dünya Sağlık Örgütü, bazı hastalara tıbbî malzemenin parayla satıldığı haberleri üzerin Haiti’deki özel klinik ve sivil toplum kuruluşlarına ücretsiz ilâç ve sağlık malzemesi sağlamayı kesme kararı aldı. Güney Amerika ülkelerinin yöneticileri de Haiti’ye sağlanacak yardım için görüşmek üzere Ekvador’un başşehri Quito’da Haiti Devlet Başkanı Rene Preval ile biraraya geldi. Öte yandan ülkede hala mu'cize kurtuluşlar gerçekleşiyor. 28 yaşındaki bir kişi, 27 gün yaşadığı enkaz altından kurtarıldı.

11.02.2010


 

Yeni Zelanda PKK'yı terör listesine aldı

YENİ Zelanda, aralarında terör örgütü PKK’nın da bulunduğu 4 örgütü terör örgütleri listesine aldı. Listede terör örgütü PKK’nın yanı sıra İspanya’nın Bask bölgesinin bağımsızlığı için savaşan ETA, Kolombiya Devrimci Silâhlı Güçleri (FARC) ve Somali’de faaliyet gösteren aşırı dinci Eşşebab örgütünün bulunduğu belirtildi.

Yeni Zelanda Başbakanı John Key, bu örgütleri terör listesine almanın, ülkesinin uluslar arası terörle mücadele kampanyasına bağlılığını yansıttığını bildirdi. Key, yaptığı açıklamada, “Bu 4 örgütün, sivillerin ve siyasî liderlerin öldürülmesi de dahil çeşitli terör faaliyetlerinde bulunduğunu kaydetti. Yeni Zelanda yasalarına göre, listeye alınan örgütlerin ülkedeki hesapları dondurulabilecek ve bu örgütlere yardım sağlayanlar suç işlemiş sayılacak.

11.02.2010


 

NY'de okullara kar tatili

ABD’DE kış etkisini iyice hissettirirken dün New York’ta kar fırtınası beklentisi dolayısıyla okullar tatil edildi.

New York Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamada, şehirde sabah saatlerinde başlayacağı tahmin edilen tipinin özellikle okul çıkışında etkili olacağı, bu yüzden devlet okullarının tatil edildiği bildirildi. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg de şehirde 30 santimetreyi geçeceği sanılan kar kalınlığının trafiği aksatacağını belirterek, New Yorklulardan özel araçları yerine metroyu kullanmalarını istedi. New York ve New Jersey’de bazı hava yolu şirketlerinin seferlerini dün için iptal ettiği de bildirildi.

11.02.2010


 

Romanya'dan Rusya'ya füze kalkanı güvencesi

GEÇEN hafta ülkesine Amerikan füze kalkanı unsurlarının yerleştirileceğini duyuran Romanya, Rusya’nın Montrö hatırlatmasına, ‘füze kalkanının sadece Romanya topraklarıyla sınırlı kalacağı güvencesi’ ile karşılık verdi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Romanya’nın sadece önleyici füzelerin (interceptors) konuşlanmasına dahil olacağı, diğer ülkelerde olduğu gibi radar yerleştirilmesinin söz konusu olmadığı vurgulandı. Rusya’nın endişelerini gidermeyi amaçlayan açıklamada, füze kalkanının Romanya topraklarıyla sınırlı olduğu, Amerika ile varılan mutabakatın, Karadeniz’deki Romanya ya da başka bir ülkeye ait gemilere füze önleyici roketlerin yerleştirilmesini içermediği ifade edildi. Romanya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, ‘Karadeniz’den transit geçecek gemilerin ağırlığı ve bölgede kalış süresi, 1936 yılında imzalanan Montrö anlaşmasıyla belirlenmiştir’ hatırlatması yapıldı.

11.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl