11 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Mutluluğun kaynağı, Kur’ân ve sünnet ışığında evlilik yapmaktır

GAZETEMİZ yazarlarından Ali Ferşadoğlu, Gölcük Çağrı Vakfı konferans salonunda ‘Mutlu Evlilik, Mutlu Aile’ adlı bir seminer verdi.

Ferşadoğlu, katılımcılara mutlu bir evlilik yapmanın ve ailede mutlu olmanın yollarını anlattı. Herkesin huzurlu bir aile hayatı sürmeyi hayal ettiğini belirten Ferşadoğlu, “Mutluluk, Kur’ân ve sünnet ışığında evlilik yapmaktır. İnsan, bir nev'i cennet hayatı olan aileden başka bir yerde gerçek anlamda mutlu olamaz. Bediüzzaman eserlerinde temsilât-ı Kur’âniye sırrıyla bir çok sosyal problemin yanında ailede mutlu olmanın anahtarını da göstermiştir. Sorunları teşhis etmekle kalmamış, tedâvi edip nasıl yaşamamız gerektiğini öğretmiştir” diye konuştu.

Ailenin en eski ve mukaddes müessese olduğunun altını çizen Ferşadoğlu, bireyler için de daha sağlam bir sığınak yerinin olmadığını kaydetti. Ferşadoğlu, yuva kurma ile ilgili çok sayıda âyet ve hadis olduğunu hatırlatarak, “Allah için sevmek, evlenmek nasıl olur? O’nun emirlerine uyup, nehyettiklerinden sakınmalıyız. Meşrû olmayan bir hayatın ise temeli sağlam olmaz, toplumu çökertir. Serbest hayat toplumu tarumar eder, hasta eder. Avrupadaki ailelerin dağılması ve yaşanan toplumsal çöküntü bunun göstergesidir” dedi.

EVLENİLECEK KİŞİDEKİ ÖZELLİKLER

Ferşadoğlu, “Cahil, yalancı, ahmak, karamsar ve ümitsiz kişilerle evlenmeyin. Çünkü ümitsiz insanlar hayatta başarılı olamazlar. Ümidini kaybeden herşeyini kaybetmiştir” dedi. Yazar, korkak, fasık, günahkâr, bencil ve egoist kişilerle evlenilmemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Kindar değil dindar kişilerle evlenin. Riyakâr, merak duygusunu yanlış yerlerde kullanan, cimri, kibirli, malı mülküyle övünen, inatçı, müsrif, sihir ve büyüye inanan, müfteri, hilebaz ve kumarbaz insanlarla da evlenilmemeli.” Ferşadoğlu, evlenebilecek kişinin özelliklerini sayarken, “faziletli, fedakâr, hayalı, iffetli, hoşgörülü, sabırlı, hak ve sorumluluklarını bilen, mütevazi, iyiliksever, cömert, inançlı ve imanlı birini seçin” ifadelerini kullandı. Herkeste olumsuz duygular olabileceğinin altını çizen Ferşadoğlu, bunları karakter, huy ve hayat felsefesi haline getirmeyen kişilerle evlenilmesi gerektiğini kaydetti. “Saydıklarım gibi yüzde 100 olumlu duyguları olan birini bulmak mümkün değil. Bu oran yüzde 60-70 olabilir. Yüzde 51 iyi huylara sahip kişiyle de evlenilebilir” dedi.

RİSÂLE-İ NUR VE AİLE

Yazar, günümüzde ailede mutlu bir hayatın yaşanabilmesi için neler yapılması gerektiğini şöyle özetledi: “Duygularımızı terbiye etmeliyiz. Sevgi ve şefkat gibi duygularımızı doğru yönde doğru oranda yönlendirmeliyiz. Eşlerin birbirine tatlı dilli olması gerekir. Erkek de kadın da birbirini hayat arkadaşı ve sonsuz eşi olarak görmeli. Zamanı iyi kullanmalı, ailede okumaya da vakit ayırmalıyız. Bir de ‘eşitlik’ deniyor. Lezzet, huzur ve güzellik farklılıktadır. Eşitlikte değil. Anne, baba ve çocuk ne biyolojik olarak ne de üstlendikleri rol açısından eşit olamaz. Bu yüzden medyada sık sık gündeme getirilen eşitlik konusuna fazla kulak asmayalım” dedi. Ferşadoğlu, sohbet havasında geçen ve kısa fıkra ve nüktelerle süslediği konuşmasının ardından, soruları cevapladı. Yazar, Risâle-i Nur’un insanı Kur’ân’la başbaşa bıraktığını, hayatın ve yaratılışın gayesini öğrettiğini belirterek, “Onun için Risâle-i Nur okunan bir aile ortamı ile hiç Risâlelerin girmediği bir ailedeki ortam arasında kıyaslanamayacak kadar fark vardır” diyerek sözlerini noktaladı.

11.02.2010


 

İznik çinisi Türk kültürünün simgesi

İZNİK Çini Vakfı Başkanı Prof. Dr. Işıl Akbaygil, İznik çinisinin günümüzde Türk kültürünün simgesi haline geldiğini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi ziyaret eden İznik Çini Vakfı Başkanı Prof. Dr. Işıl Akbaygil, vakfın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Fransa’da 2009 yılının ikinci yarısında başlayıp, 2010 yılı Mart ayına kadar devam edecek olan, Türkiye’nin dinamik ve zengin kültür mirasının tanıtıldığı Türk yılı faaliyetlerine katıldıklarını anlatan Akbaygil, “İznik çinisini tanıtmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi. Bu konuda uluslar arası çapta faaliyetleri hayata geçirdiklerini dile getiren Akbaygil, “İznik çinisi dünyada Türk kültürünün ve İslâm san'atının bir sembolü haline geldi. Geleneksel öğelerin yanı sıra çağdaş ve modern çizgiler de günümüzde uygulanabilir özellik taşıyor” diye konuştu. Kerim Akbaygil, Başkan Altepe’ye çini bir tablo armağan etti.

11.02.2010


 

Tarihî konak kütüphane oldu

BURSA’DA tarihî mirası ayağa kaldırarak işlevsellik kazandırma çalışmaları kapsamında restore edilen Şehbenderler Konağı, kütüphane olarak hizmete açıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, açıklamasında, şehrin en önemli kültürel ziynetlerinden olan Şehbenderler Konağı Kütüphanesi’nin Bursa için önemli bir sivil mimarlık örneği olduğunu söyledi. Şehbender kelimesinin ‘dış temsilci ve konsolos’ anlamına geldiğini söyleyen Başkan Altepe, 1989 yılına kadar Feriha Şehbenderler ve 2003 yılına kadar da ailenin yardımcısı Ayşe Hikmet Kılınç tarafından kullanılan konağın, daha sonra Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından değerlendirildiğini ve Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek, asırlık Şehbenderler Konağı’nın aslına uygun olarak yenilendiğini kaydetti.

11.02.2010


 

Şam’da Türk resim sergisine yoğun ilgi

TÜRKİYE’NİN Şam Büyükelçiliği ile Suriye Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü organizasyonu ile gerçekleştirilen resim sergisi yoğun ilgi gördü.

Türkiye’den Feride Binicioğlu, Uğur Mine Tamay ve Figen Batı’nın yanı sıra Suriye’nin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Abdullah El Derdari’nin eşi Rim Akad El Derdari’nin de tablolarının yer aldığı serginin açılışı önceki akşam yapıldı. Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon’un açılışını yaptığı karma resim sergisinde, yağlı boya çalışmaları ile soyut resimlerin yanı sıra soyut mekanlarda gerçek figüratif öğeleri yansıtan çalışmalar bulunuyor. 14 adet tablonun yer aldığı sergi Türk ve Suriyeli san'at severlerin büyük ilgisini gördü. Davetliler resimleri tek tek inceleyerek tablolar hakkında ressamlardan bilgi aldı. Büyükelçisi Ömer Önhon, Arap Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen resim sergisinin açılışında yaptığı açıklamada, “Bu tür kültürel faaliyetler mevcut olan iki ülke ortak kültürünü derinleştirmesi anlamında önemli katkıları olacaktır” dedi. Ressam Uğur Mine Tamay ise Suriye Kültür Bakanlığı’nın dâvetiyle sergiye 3 eserle katıldığını ifade ederek, gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tamay, “Türkiye ile Suriye arasında son dönem gelişen ilişkilere paralel olarak bu tür kültürel faaliyetler ilişkileri güçlendirmesi açısından büyük önem taşıyor. Kültürel olarak iki toplumun yakınlaşmasına bizim de ressam olarak katkı sunmamız beni ayrıca sevindiriyor” diye konuştu. Şam Arap Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen resim sergisi 28 Şubat tarihine kadar açık tutulacak.

11.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl