18 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Milletlerin hayatında manevî mimarlara ihtiyaç var

BAĞCILAR Belediyesince organize edilen ‘’Uluslararası Hoca Ahmed Yesevi Sempozyumu’’, 20-21 Şubat tarihlerinde düzenlenecek.

İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansının da desteğiyle yapılacak sempozyumun tanıtımı amacıyla gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, son 5 yıldır Kazakistan’da ‘’Kültür Geceleri’’ düzenlediklerini, bugün böyle bir sempozyumun düzenlenmesinde son 5 yılda yaşadıkları tecrübelerin etkisi olduğunu, Astana ve Almatı’da kültür programları yaptıklarını, ilçede Ahmed Yesevi caddesi, okulu ve vakfı bulunduğunu kaydetti.

Hükümetin son zamanlarda Türk Cumhuriyetlerine çok büyük önem verdiğini, sempozyumun düzenlenmesinde bunun da etkisinin olduğunu kaydeden Çağırıcı, Yunus Emre’nin ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin Ahmed Yesevi’den etkilendiğini anlattı.

Lokman Çağırıcı, bu yıl Avrupa Kültür Başkenti ilân edilen İstanbul’da böyle bir faaliyetin yapılmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, sempozyumun açılışının TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Faruk Çelik, kapanışının ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapılacağını bildirdi. Çağırıcı, sempozyumda Ahmed Yesevi hakkında araştırma yapan uzman bilim adamlarınca sunumların yapılacağını ve sempozyum sırasında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan Hoca Ahmed Yesevi’nin ‘’Divan-ı Hikmet’’ adlı eserinin ücretsiz olarak dinleyicilere takdim edileceğini söyledi. Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul da, böyle bir faaliyetin Bağcılar’da yapılmasının sosyal sorumluluk anlayışının güzel bir örneği olduğunu anlattı. Ahmed Yesevi hakkında önemli araştırmalar yapan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Eraslan da, 12. yüzyılda Türkistan’da dünyaya gelen Yesevi’nin çok önemli bir ilim adamı olduğunu belirtti. Milletlerin hayatlarında manevî mimarlara da ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Prof. Dr. Eraslan, manevî mimarların sınırlarının olmayacağını kaydetti. Eraslan, bunlardan biri olan Yesevi’nin etkisinin Balkanlara kadar uzandığını, Yesevi’nin bir bölgenin insanı olmadığını ve çeşitli açılardan ele alınıp değerlendirilebileceğini ifade etti.

SEMPOZYUM

20-21 Şubat tarihlerinde düzenlenecek sempozyumda ‘’Hoca Ahmed Yesevi’nin hayatı, fikirleri’’, ‘’Divan-ı Hikmet kitabı’’, ‘’Orta Asya ve Balkanlar’da Ahmed Yesevi’nin etkileri’’, ‘’Dünden Bugüne Eserlerde Yesevilik’’ ve ‘’Yesevilik araştırmaları’’ konuları ele alınacak. Sempozyumun Danışma Kurulu’nda ise Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, AKP İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslâm Konferasına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Pof. Dr. Osman Horata, Arel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhammed Yelten, Fatih Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Fakültesi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmud Kaya, Prof. Dr. Cihan Okuyucu ve araştırmacı-yazar Dr. Hayati Bice bulunuyor.

18.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Milletlerin hayatında manevî mimarlara ihtiyaç var

  Çay ocağındaki kalem koleksiyonu

  Kitap okudular, ödüllerini aldılar

  New York’ta, Eyüp Sultan Kültür Merkezi hizmete giriyor

  Memur-Sen’den çizgilerle demokrasi vurgusu

  Adnan Büyükdeniz fotoğraflarıyla anılıyor

  ENKA’dan bahara sanat dolu ‘merhaba’

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl