19 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Ahmedinejad ve Nasrallah İsrail tehditlerini görüştü

İRAN'IN resmî haber ajansı IRNA, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın, Lübnan ve bölgedeki son gelişmeler konusunda Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile telefon görüşmesi yaptığını duyurdu.

Ahmedinejad, görüşmede İsrail’in son dönemlerde Lübnan, Filistin, Suriye ve İran’a yönelik askerî saldırı tehditleri konusunda Nasrallah ile görüş alış verişinde bulundu.

İsrail’in saldırı tehditlerine Nasrallah’ın verdiği cevabı, ‘’çok güçlü, cesur ve münasip’’ olarak değerlendiren Ahmedinejad, ‘’Siyonistler, direniş hareketinden, Lübnan ve bölge halkından aşırı derecede korkuyor. Onlar, Lübnan ve Gazze’deki (33 ve 22 gün savaşları) yenilgilerini telâfi etme peşindeler. Onur ve varlıklarının tehlikede olduğunu hissediyorlar, ama bu işe (saldırı) cüret de edemiyorlar. Çünkü işin sonundan korkuyorlar’’ diye konuştu.

Ahmedinejad şunları söyledi: ‘’Hazırlık öyle bir safhada olmalı ki, siyonist İsrail, geçmişteki hatasını tekrar etmek isterse, işi bir kerelik olsun ve bölge ebedi olarak onun şerrinden kurtulsun. Bu alanda İran halkı, Lübnan ve bölge halklarının yanındadır.’’

Nasrallah da direniş hareketi Hizbullah ve Lübnan’ın ‘’çok iyi durumda’’ olduğunu belirtti ve ‘’Siyonist rejimin tehditleri karşısında hiçbir korku söz konusu değil. Siyonistlerin plan ve tehditleri bir sonuç vermeyecek’’ dedi.

19.02.2010


 

Üçlü mekanizma başarılı oldu mu?

ABD Barış Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda konuşan ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Chris Hill, Türkiye’nin Irak’ta olumlu yönde çok aktif rol aldığını ifade etti.

Türkiye-Irak ilişkileri ve Türkiye’nin bu ülkeye katkılarına dair bir soruya, Türkçe “teşekkür ederim” diyerek başlayan Hill, “Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik en yakın işbirliği yaptığım kişilerden biri.

Birlikte çok çalışıyoruz ve Irak ile iyi ilişkiler konusunda ortak diplomatik ve stratejik hedefleri paylaşıyoruz” cevabını verdi.

“Irak’taki seçim yasası konusunda çok zor anların yaşandığı dönemlerde Murat Bey ve ben, yasanın çıkabilmesini sağlamak için birlikte çalışıyorduk” ifadesini kullanan Hill, “Büyükelçi Özçelik ile birlikte, çeşitli kaygıları bulunan, Türkmen, Sünniler dahil her kesimden Iraklı siyasetçilerle temas kurmada da çok güzel çalışma yürüttüklerini” söyledi.

GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ GELİŞTİ

Irak’taki ABD Kuvvetlerinin Komutanı Ray Odierno’nun birkaç hafta önce Ankara’yı ziyaret ederek, PKK teröristlerinin sınır ötesi faaliyetlerinin getirdiği zorluklar konusunda Türk muhataplarıyla görüşmeler yaptığını hatırlatan Hill, Irak’ın kuzeyindeki bazı güvenlik meseleleriyle ilgili olarak Türkiye, ABD ve Irak olarak üçlü mekanizmada birlikte çalıştıklarına dikkati çekti. Hill, “Bu mekanizma yoluyla sadece, bazı PKK unsurlarının Türkiye’ye yönelttiği tehdidin azaltılmasında başarılı olmakla kalmadık, en önemlisi, Türkiye ile Irak arasında bu konularda bir güvenlik işbirliği gelişti. Bence bu, Türkiye’ye, Türkiye’nin çıkarlarına ve açıkçası Irak’a kalıcı kazançlar sağlayacak bir şey” dedi.

KERKÜK MESELESİ

Hill, Kerkük meselesine dair bir soru üzerine de, “Türkiye’nin, bu konuda müzakere edilmiş bir çözüme ihtiyaç olduğu yönündeki görüşümüzü paylaştığını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Konuyla ilgili geçen yılki BM raporunda çözüm tekliflerinin dile getirildiğini hatırlatan Hill, “önceden bir çözümle ortaya çıkmak yerine, çözümü sağlayacak bir sürecin desteklenmesinin” taşıdığı önemi dile getirdi.

Hill, “Kerkük meselesinin nasıl çözüleceğini tabiî ki bilemem. Ancak şunu söyleyebilirim; bu meselenin Kerkük bölgesindeki tarafların konsensüsünü alan ve taraflarca kabul edilebilir bulunan, barışçıl biçimde çözümü için çok uğraşıyoruz ve gelecek aylarda da bu konu üzerinde sıkı çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Irak’ta seçimlerin ardından yeni hükümetin kurulmasının aylar sürebileceğini de ifade eden Hill, ABD’nin Ağustos sonuna kadar bu ülkedeki bütün muharip askerlerini çekmeye kararlı olduğunu bildirdi.

19.02.2010


 

Putin, Rus ordusunu modernleştiriyor

RUSYA'NIN NATO’nun genişlemesi ve füze kalkanının birinci tehdit olarak tanımladığı askerî doktrini kabulün adından orduda modernizasyon programı için düğmeye basıldı.

Yapısal değişikliklerle birlikte ordunun sahip olduğu silâhların da modernizasyonu gündemde. Rusya Başbakanı Vladimir Putin 2020 yılına kadar yüzde 70’lik modernizasyon hedefi belirledi.

Hükümet toplantısında ordunun modernizasyon programını ele alan Putin, “Ordunun 2015’e kadar modern silâhlarla donatılma kapasitesi yüzde 30’a, 2020’de de yüzde 70’e ulaşmalı. Bunun için gerekli malî desteğin hazırlanması gerekiyor” dedi.

Gereksiz harcamalara asla müsaade edilmemesi gerektiğini kaydeden Putin, “Burada bir takvim belirlenmesi gerekiyor. Ne şekilde Kara ve Deniz Kuvvetleri’nde bu modernizasyon programını işleteceğiz. Nükleer caydırıcılık, uzay ve hava savunma sistemlerinin modernizasyonuna vurgu yapmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Beşinci nesil savaş uçaklarını 2015’e kadar üretimini programlayan Moskova, Fransa’dan 600750 milyon dolarlık dev Mistralclass dev uçak gemisini satın alacak. Rusya, İsrail’den de insansız uçak alımı yapmayı planlıyor.

19.02.2010


 

Pakistan’da yine çığ felâketi: 50’den fazla ölü

Pakistan’ın kuzeybatısındaki Kohistan bölgesinde birbirine yakın 3 köye çığ düşmesi sonucu 51 kişi vefat etti.

Polis, Kohistan bölgesinde şiddetli kar yağışı sonucu yaşanan çığ felâketinde ölenlerin sayısının 51 olduğunu, çığdan etkilenen 3 köyde kar altındaki kişilerin kurtarılması amacıyla merkezi yönetimden helikopter istendiği açıkladı. Daha önce yapılan açıklamada 20 kadar kişinin çığ altında bulunduğu bildirilmişti.

19.02.2010


 

Çin’de 6.9’luk deprem

Çin, Rusya ve Kuzey Kore sınırında Richter ölçeğine göre 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi.

Çin’in resmî Xinhua ajansına göre, deprem yerel saatle sabah 09.13’te meydana gelirken, uzmanlar yerin 562 kilometre altından oluşan depremin yüzeyde herhangi bir hasara sebep olmayacağını belirtiyor. Rus İnterfax ajansı, depremin merkezinin Vladivostok’un 110 kilometre güneybatısında olduğunu ve yerin 562 metre altında oluştuğunu duyurdu. ABD Yer Araştırmaları Kurumu da depremin büyüklüğünü 6.7 olarak açıkladı. Xinhua depremin, deprem merkezine yakın Çin’in kuzeybatısındaki Jilin eyaletinde az hissedildiğini bildirdi.

19.02.2010


 

Irak sınırlarına kameralı kontrol

Irak hükümeti, teröristlerin Irak’a giriş ve çıkışlarını önlemek için sınırları kameralarla kontrol edeceğini açıkladı.

Irak İçişleri Bakanı Cevad El Bolani, teröristlerin Irak’a giriş ve çıkışlarını önlemek için bir sürü tedbir aldıklarını ve bu tedbirler sayesinde teröristlerin sınırdan sızmasında yaklaşık yüzde 80 oranında azalma kaydedildiğini belirtti.

Bolani, teröristlerin sınırdan sızmasını tamamen önlemek için kara sınırlarına kamera yerleştireceklerini söyledi. Irak-Suriye sınırına yerleştirilecek kameralarla ilgili gözetleme merkezinin temel atma törenine katılan Bolani, bu proje sayesinde yıllardır ihmal edilen Irak sınırlarının artık geçilmez olacağını kaydetti.

19.02.2010


 

“Mabhuh suikastında İsrail parmağı var”

DUBAİ emniyet müdürü, Dubai’de geçen ay Hamas liderinin öldürülmesinde İsrail’in rolü olduğundan yüzde 99 emin olduğunu açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin The National gazetesine açıklama yapan Dubai emniyet müdürü Dahi Halfan Tamim, “Soruşturmamız, Mossad’ın (Mahmud) El Mabhuh cinayetinde rolü olduğunu ortaya koyuyor. Mossad, yüzde 100 olmasa da yüzde 99 cinayetin arkasında” dedi. Emniyet müdürünün açıklamasıyla ilgili haber, gazetenin internet sitesinde yer aldı. Dubai polisi, Pazartesi günü Hamas liderlerinden Mahmud El Mabhuh suikastının zanlıları arasında 6 İngiliz ile 3 İrlandalının bulunduğu toplam 11 Avrupalının ismini ve kimlik bilgilerini açıklamış, ayrıca zanlılar hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Hamas liderlerinden Mahmud el Mabhuh, 20 Ocakta Dubai’de öldürülmüştü. Suikast şüphelilerinin küçük gruplar halinde Dubai’ye geldikleri ve suikasttan sonra 24 saat içinde ülkeyi terk ettikleri açıklanmıştı.

19.02.2010


 

Ermeniler, Azerbaycan sınırında ateşkes ihlâli yaptı

AZERBAYCAN'IN Ermeni işgali altındaki toprakları üzerinde bulunan cephe hattında Ermenilerin ateşkes ihlâli sonucu Azerbaycanlı bir askerin yaralandığı bildirildi.

Yerel televizyon kanalı ANS’nin haberine göre, Azerbaycan’ın Goranboy bölgesinin Tapgaragoyunlu köyü yakınlarındaki mevzilere ateş açılması sonucu bir Azeri askeri yaralandı. Bu arada, Azerbaycan’dan Türkmenistan’a giden ‘’Karabağ’’ adlı yük gemisinde görev yapan bir mürettebat üyesinin denize düşerek kaybolduğu bildirildi. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığından yapılan açıklamada, olayın 17 Şubatta meydana geldiği, kayıp kişinin bulunması amacıyla bir helikopter ve iki geminin olay yerine gönderildiği belirtildi.

19.02.2010


 

Kenyalı bakan, başbakanı yumrukladı

KONYA'DA yolsuzluk yaptığı tesbit edilince Başbakan Raila Odinga tarafından açığa alınan Tarım Bakanı William Ruto, başbakanı yumrukladı.

Politik kriz, Tarım Bakanlığı’nda yapılan soruşturmalar sonucu 2008’de yardıma muhtaç 10 milyon Kenyalı için ayrılan mısırın bakanlık çalışanlarınca yurtdışında satılarak elde edilen 26 milyon doların zimmete geçirildiğinin tesbiti üzerine patlak verdi. Yolsuzluğun ortaya çıkması üzerine Tarım Bakanı Ruto görevden alındı. Başbakan Raila Odinga tarafından açığa alınan Ruto, bir tartışma sonucu Başbakan’ı yumrukladı. 2007’de büyük şiddet olaylarının yaşandığı tartışmalı bir seçimle başa gelen Kenya Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki, açığa alınan bakanı birkaç saat sonra tekrar görevine atayınca Kenya’da hükümet krizi iyice derinleşti. Seçimlerde Başbakan’ın müttefiki olan Tarım Bakanı’nın davranışı koalisyon hükümetinin sonu olarak değerlendiriliyor.

19.02.2010


 

Arnavutluk’ta camiler restore edilecek

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) desteğinde, Arnavutluk’ta kültür anıtlarının korunması ve restorasyonuna ilişkin bir işbirliği protokolü imzalandı.

TİKA tarafından finanse edilecek projede yer alacak kültür anıtları, Arnavutluk’un Restorasyon Ulusal Konseyi tarafından belirlenecek. Proje kapsamında tarihî anıt niteliği taşıyan çok sayıda caminin restore edileceği bildirildi. İşbirliği protokolü, Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Hasan Aşan, Arnavutluk Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Ferdinand Caferay ve Arnavutluk Müslüman Topluluğu Başkanı Selim Muça tarafından imzalandı.

19.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl