20 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Demokrasi zenginliktir

DEVLET Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ‘’Birileri Türkiye’nin çağdaşlaşmasını, şeffaflaşmasını, demokratikleşmesini, AB standartlarında bir ülke olmasını istemiyor olabilirler.

Ama biz çok zorlukları sizlerle el ele vererek beraber göğüsledik ve üstesinden geldik. Türkiye bütün zorlukları aşabilecek güçtedir’’ dedi. Devlet Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış ile Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatçı Birlikleri tarafından Dış Ticaret Kompleksinde düzenlenen ‘’AB Sürecinde İhracatçılar Zirvesi’’ne katıldı. Burada konuşan Devlet Bakanı Egemen Bağış, bu dünyada fakir bir demokrasi olmadığını ifade ederek, gerçekten demokrasiyi benimsemiş, gerçekten hukuk devleti olmuş, ülkelerin ekonomilerinin de gelişmekte olduğunun görüldüğünü kaydetti. AB’nin 110 bin sayfalık müktesebatıyla belki fazla bürokratik bulunduğunu kaydeden Bağış, Ancak AB’nin her şeyin orta yolunun bulmuş olan bir değerler birliği olduğunu anlattı. Bağış, ‘’İşte o standartlara yükselebilmek için AB sürecinde Türkiye’nin hak ettiği noktaya gelebilmesi için bizim en yakın çalışmamız gereken kişiler sizlersiniz. Türkiye’nin gücünü artırabilmek için ihracata ağırlık vermemiz lâzım. İhracat bir vizyondur. İş adamları için olduğu kadar ülkeler için de bir vizyondur. Vizyonu olmayan girişimcinin ihracatı düşünmesi beklenemez. Vizyonu olmayan ülkelerin de ihracatı arttırma gibi bir hedefi olmaz’’ diye konuştu. Yapay gündemlerin çok da etkisi altında kalınmaması gerektiğine işaret eden Bağış, ‘’Birileri Türkiye’nin çağdaşlaşmasını, şeffaflaşmasını, demokratikleşmesini, AB standartlarında bir ülke olmasını istemiyor olabilirler. Ama biz çok zorlukları sizlerle el ele vererek beraber göğüsledik ve üstesinden geldik. Türkiye bütün zorlukları aşabilecek güçtedir’’ diye konuştu.

Bugün Gümrük Birliği olmasaydı Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük 6. ekonomisi olamayacağını vurgulayan Bağış, Gümrük Birliği Anlaşması’nın bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, konuyu AB ile yeniden müzakere etmek için ön hazırlık kararı aldıklarını kaydetti.

ÇAĞLAYAN: VİZE AB’NİN AYIBI

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan da, ‘’Vize konusundaki ayıbın Türkiye’nin değil AB’nin ayıbı olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu, AB’nin bana göre yüz karasıdır, başka bir şey değildir’’ dedi. İlgili bakanlıklarla istişare mekanizması oluşturduklarını ifade eden Çağlayan, sorunların çözümü noktasında iki bakan olarak konuları ilgililerle konuşmak için Brüksel’e çok kısa bir süre içinde bir seyahat düzenleyeceklerini söyledi. Çağlayan, ‘’Daha sonra sizlerin Brüksel’de bir gövde gösterisi olacak. TİM başkanlığında tüm İhracatçı Birlikleri başkanlarımız bana göre anlamlı şekilde Brüksel’e giderek orada toplantı yapacağız. İlgili tarafların da olacağı bir toplantı gerçekleştirmek, belki özellikle bölgeye hitap edecek bir fuar olacak’’ dedi. Mallara kota konulmasının kabul edilebilir olmadığını ifade eden Çağlayan, ‘’Bu konuda ümit ediyorum ki AB nezdinde önemli başarılar elde edeceğiz. Temel hedefimiz kotaların kaldırılması ve ticaretin nakliye işlerinin libere edilmesi’’ diye konuştu. Bakan Çağlayan, vize konusunda ise şunları kaydetti: ‘’Vize konusundaki ayıbın Türkiye’nin değil AB’nin ayıbı olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu, AB’nin bana göre yüz karasıdır, başka bir şey değildir.” İhracat rakamlarında dün itibariyle Şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,5’luk artış olduğuna da dikkati çeken Çağlayan, krize rağmen Türkiye’nin ihracatının yüzler kulübünden aşağı düşmediğini ifade ederek, 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine vurgu yaptı. Avrupa’da nüfusun yaşlandığına, birçok işletmenin devredip gideceği üçüncü nüfusu bulunmadığına dikkati çeken Çağlayan, ‘’Eğer başarabilirsek Avrupa’da dünyada nam salmış firmaların belki Türk firmaları tarafından alınması, ihracatımızı ve dünya üzerindeki payımızı arttıracaktır’’ diye konuştu. Güney Kore Ticaret Bakanı’nın 26 Mart’ta Türkiye’ye geleceğini bildiren Çağlayan, bu tarihte yapacakları toplantıda, Güney Kore ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin resmen başlayacağını ilân edeceklerini söyledi.

Sıkıntılar demokrasinin yerleşmesiyle aşılır

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, “Bugün yaşanan sıkıntılar, ancak demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinin yerleştiği ve toplumsal uzlaşının sağlandığı bir ortamda aşılabilir” dedi. Demokrasi ve istikrarın güven, vizyon ve birikim meselesi olduğunu kaydeden Büyükekşi, “AB üyelik süreci ise sadece dış ekonomik ve siyasî ilişkilerimizde güvenli sularda yol almamızı değil, demokrasimiz adına bütün bu unsurları güvence altına almamızı ve iç siyasette istikrara kavuşmamızı sağlayacak çok önemli bir çıpadır” diye konuştu. Son birkaç yıldır AB üyeliği hedefinin gerek siyasî, gerek toplumsal düzeyde gündemin öncelikli maddeleri arasından çıktığını iddia eden Büyükekşi, “Hükümetimizin, 2014 yılına kadar AB müktesebatına tam uyumu hedefleyen yeni AB stratejisini memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak bunun kâğıt üzerinde kalmamasını, atılacak somut adımlarla hızla uygulamaya yansımasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. Büyükekşi, Gümrük Birliği anlaşması’nın ihracatı engelleyici bazı maddelerinin çözülmesi gerektiğini belirtti.

ÜMİT KIZILTEPE

20.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  Demokrasi zenginliktir

  Sigortasız işçiler kayıt altına alınıyor

  İNSANLARI BEŞİKTEN MEZARA KADAR İLGİLENDİRİYOR

  KOBİ Borsa’sı için ilk başvuru Mayıs’ta

  SGK’nın hizmeti memnun etmedi

  Bank Asya kârını 301 milyon TL’ye çıkardı

  İşsize bir darbe de SGK’dan

  Notumuz BB oldu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl