24 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Dünyada kadIn haklarI hâlâ büyük bİr sorun

‘Orta Asya’da Kadın Hareketi ve Karşılaşılan Sorunlar’ konulu konferans Astana’da başladı. İki gün boyunca sürecek konferans Kazakistan Cumhurbaşkanlığı İnsan Hakları Komisyonu, Friedrich Ebert Fonu ve İngiltere’nin Kazakistan Büyükelçiliği’nin organizesi ile yapılıyor.

Konferansa katılan Orta Asya ülkeleri kadın örgütleri temsilcileri ve Kazakistan’da bulunan yabancı misyon temsilcileri Orta Asya’da kadın hareketi ve karşılaştıkları sorunları ele alacak.

Konferansın açılış konuşmasını Kazakistan Cumhurbaşkanlığı İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve milletvekili Sagınbek Tursunov yaptı. 21. yüzyılda hâlâ kadına yeterli değerin verilmediğini ifade eden Tursunov, ülkesinin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanlığı kadın sorunlarının gündemde tutulacağını belirtti. Kadının toplumda hak ettiği yeri alması için devlet ve sivil toplum kuruluşlarının el ele vererek ortak projeler hazırlaması gerektiğini vurgulayan Tursuno, “Kadın artık ticaret ve reklam aracı olmaktan çıkarılmalıdır” dedi.

EĞİTİMİN ÖNEMİ BÜYÜK

ToplantIya Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden katılan kadın kolları temsilcileri yaptıkları konuşmalarda, kadının günümüzde cinsellik aracı olarak öne çıkarıldığını ifade etti. Kadın ticaretinin hala bölge ülkelerde büyük rant aracı olduğunu ve bu konuda yeni yetişen geçlerin günümüz tuzaklarına düşmemesi için gerekli eğitimin verilmesinin önemine vurgulandı. Kazakistan’da görev yapan yabancı misyon temsilcileri eşlerinin ilgi gösterdiği konferansa konuşmacı olarak katılan AGİT Astana yetkilisi Jeannette Kletzer, Orta Asya ülkelerinde karşılaşılan kadın hakları ihmallerinin temelinde ekonomik sebeplerin olduğunu söyledi. Kletzer, “Orta Asya’da kadınların eğitim düzeyi diğer dünya devletlerinden geri kalmıyor. Ancak toplum yapısı kadını arka plana itiyor” dedi. Konferans süresince kadın haklarının anayasal anlamda koruma altına alınması, uluslar arası kadın örgütleri ile işbirliği, Orta Asya Kadın Hareketi’nin geleceği ve BDT ülkelerinde ortak projelerin hayata geçirilmesi gibi konu başlıkları ele alınacak.

24.02.2010


 

Rasmussen Rusya’yı kızdıracak

Rusya’nIn yeni askerî doktrininde birinci tehdit olarak gördüğü NATO’nun genişlemesi ve füze kalkanı ile ilgili batı cephesinden gelen adımlar Rusya’yı endişelendiriyor.

Washington; Bulgaristan, Moldova ve Romanya ile yeni füze kalkanı kurulması için gayri resmî görüşmeler yaparken, NATO’nun genişlemesi konusunda da yeni bir açıklama geldi. Moskova’nın başından bu yana karşı çıktığı ve ABD-Rusya hattında soğuk savaş rüzgarlarının esmesine sebep olan Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO üyeliği yeniden gündemde. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Washington’da düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO üyeliği ile ilgili plandan vazgeçilmediğini söyledi. Üyelik Aksiyon Planı’na dahil olabilmeleri için bu iki ülkenin de aktif çalışması gerektiğine işaret eden Rasmussen, “NATO hem Gürcistan hem de Ukrayna ile ikili çalışma grupları aracılığı ile aktif müzakerelerini sürdürüyor. Bu iki ülkenin de güvenlik ve diğer konularda yapacakları reformlarla ittifak ile uyumlu hale gelmeleri gerekiyor” dedi.

RUSYA, KOMUTAN SAYISINI YÜZDE 60

AZALTACAK

23 Şubat “Vatan Savunucuları Günü” sebebi ile St. Petersburg’da düzenlenen törene katılan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, “Her şeyden önce kara ve deniz kuvvetleri modern silahlarla donatılması gerekiyor. Eski silâhların bakımı için oluşturulan kara delik yerine, ülkemizin daha önce de başardığı gibi, kaynaklarımızı yeni ve kaliteli silahlar için ayırmalıyız.” önerisinde bulundu. Rus ordusunun yapılanması ile ilgili reform niteliğindeki çalışmalar da sürdürülüyor. Rusya 1 milyon 340 bin olan silah altındaki asker sayısını 2012 yılına kadar 1 milyona çekecek. General sayısı bin 100’den 200’e çekilirken, üst düzey komutanların sayısı da yüzde 60 azaltılarak 22 binden, 8 bin 500’e indirilecek. Rusya Savunma Bakanı Aleksey Kudrin diğer muvazzaf komutan sayısında da 150 binlik bir indirime gideceklerini açıklamıştı.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

24.02.2010


 

AFGANİSTAN’DA 7 SİVİL DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

Afganistan’ın Helmand vilayetinde düzenlenen saldırıda 7 kişinin öldüğü bildirildi. Helmand valilik sözcüsü Davud Ahmedi, 14 kişinin de yaralandığı saldırıda ölenlerin tamamının sivil olduğunu ifade etti.

Helmand Emniyet Müdürü General Esadullah Şerzad, vilayetin başşehri Leşkergah’da trafik şubesinin önünde park etmiş bir bisikletle bombalı saldırı düzenlendiğini söyledi. NATO ve Afgan askerlerinin kapsamlı operasyon düzenlediği Marcah kasabası da Helmand vilayetinin sınırları içinde. Taliban’ın kalesi olarak gösterilen Marcah kasabasına düzenlenen operasyon 11. gününe girdi. Operasyona 15 bin asker katılıyor.

24.02.2010


 

NATO, Afgan halkından özür diledi

NATO komutanı Stanley McChrystal, hafta sonunda NATO kuvvetlerinin bir araç konvoyuna düzenlediği hava saldırısında sivillerin ölümünden ötürü Afgan halkından özür diledi.

Chrystal, NATO’nun intertet sitesinde Dari ve Peştu dillerine çevrilen video mesajında, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Tüm Afganlara daha parlak bir gelecek inşa etmek için güveninizi yeniden kazanma yönündeki çabalarımızı güçlendirmeye söz veriyorum. Bunun tekrar meydana gelmesini önlemek için kapsamlı bir soruşturma başlattım” dedi. Afganistan hükümeti, NATO kuvvetlerinin hafta sonu bir araç konvoyuna düzenlediği hava saldırısında 27 sivilin öldüğünü açıklamıştı. NATO komutanı Stanley McChrystal, daha önce Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’den özür dilemişti. Uruzgan yakınlarında bir yolda vurulan 3 aracın içinde hepsi sivil toplam 42 kişinin bulunduğu, saldırıda 12 kişinin de yaralandığı bildirilmişti.

24.02.2010


 

Kıbrıs müzakereleri yeniden başlıyor

KIbrIs sorununa çözüm bulmak amacıyla Eylül 2008’de başlatılan müzakereler, 23 gün aradan sonra bugün yeniden başlıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, saat 10.00’da biraraya gelecek. Tam gün ve yoğunlaştırılmış şekilde planlanan görüşmenin gündemi konusunda tarafların herhangi bir mutabakatı bulunmamasına rağmen, görüşmede ‘’Yönetim ve Güç Paylaşımı’’, ‘’AB’’ ve ‘’Ekonomik konular’’ başlıklarının ele alınması bekleniyor. Liderler, son olarak 1 Şubatta, sürece ve liderlere ‘’kişisel desteğini’’ belirtmek üzere adayı ziyaret eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un da katıldığı bir toplantıda biraraya gelmişti. Ban’ın da katıldığı toplantıda müzakereleri sürdürme kararlılığına vurgu yapan liderler, temsilcilerin yürüttüğü çalışmalar sonunda 24 Şubat, 4 Mart, 16 Mart ve 30 Mart’ta görüşmeye karar vermişti.

24.02.2010


 

Cheney hastaneye kaldırıldı

ABD’nİn eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in (69), göğüs ağrısı şikayeti üzerine Washington’da hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Dick Cheney’nin bürosundan yapılan açıklamada, Cheney’in durumunun, George Washington Üniversitesi Hastanesinde doktorlar tarafından izlendiği kaydedildi. Hastane doktorları da Cheney’nin durumunun ağır olmadığını ve ek tedavi görebileceğini belirtti. Ocak ayında görevden ayrılan Cheney’nin kalp sorunları olduğu biliniyordu.

24.02.2010


 

İsveç donuyor

İsveç, 1 aydır devam eden aşırı soğuklar ve kar yağışının etkisi altında kaldı. İsveç’ in kuzey bölgelerinde hava sıcaklığı eksi 25, eksi 30 derecelere kadar düştü.

İsveç kışa hazırlıklı olmasına rağmen metro ve trenlerde ulaşım önemli ölçüde aksadı. İsveç’ in köy ve kasabalarında yolların kapanmasından dolayı, binlerce yol açma araçları tam mesai ile çalışıyorlar. Başkent Stockholm’de metronun birçok hattı fazla kar yağışı yüzünden çalışamıyor. Akşam çıkan günlük gazetelerden Aftonbladet ve Expressen manşetleri, “Stockholm donuyor” ve, “Evden çıkmayın” diye yazıyor. Bu sabah binlerce kişi yollarda kaldı, çoğu işlerine çok geç gittiler veya gidemediler. Meteorolojinin açıklamasına göre önümüzdeki hafta da kar yağışı ve soğuk havaların devam edeceği belirtiliyor.

24.02.2010


 

Japon siyasetinde erken seçim rüzgârı

Geçen yıl Ağustos ayında 54 yıldır iktidarda bulunan Liberal Demokrat Partisi’ni (LDP) ağır bir hezimete uğratıp iktidara gelen Japon Demokrat Partisi içerisinde çıkan skandallar sebebiyle Eylül ayındaki yüzde 71’e varan halk ve kabine desteği yüzde 37’lere geriledi.

Japon muhalefeti ise geçtiğimiz hafta Pazar günü Nagasaki şehri seçimlerinde, skandallardan önce seçilmesi muhtemel görülen Japon Demokrat Partisi (JDP) adayının LDP adayından yaklaşık üçte bir oranında oy alması sebebiyle erken seçim için yoğun baskı yapmaya başladı.

24.02.2010


 

Yanukoviç’in ilk durağı Brüksel

Ukrayna’da 7 Şubat günü yapılan seçimleri kazanana Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, ilk yurtdışı ziyaretini Brüksel’e yapacak.

Kommersant Ukrayna gazetesinin haberine göre Yanukoviç 25 Şubat’taki yemin töreninin ardından 1 Mart tarihinde Brüksel’de yapılacak olan Avrupa Birliği zirvesinde liderlerle bir araya gelecek. Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, resmî seçim sonuçları açıklanmasından sonra, Yanukoviç’i arayarak tebrik etmiş ve Moskova’ya davet etmişti. Yanukoviç’in Moskova’ya yapacağı ziyaretin ise Ukrayna Parlamentosu’nda yeni bir koalisyon hükümeti kurulması ve başbakanın seçilmesinden sonra gerçekleşmesi bekleniyor.

24.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl