28 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Şili, 1,5 dakika boyunca 8,8’lik depremle sarsıldı

ŞİLİ’DE dün büyüklüğü 8.8 olarak hissedilen deprem meydana geldi. Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, ülkeyi sarsan depremin ardından afet durumu ilân etti.

İlk belirlemelere göre 70'ten fazla kişinin öldüğü bildirildi. Deprem başşehir Santiago’da binaları sallarken elektrik kesintisine sebep oldu. TSİ 08.43’te meydana gelen depremin merkez üssünün Santiago’nun 325 kilometre güneybatısı ve Concepcion şehrine 115 kilometre uzaklıkta olduğu, depremin yerin 35 kilometre altında meydana geldiği kaydedildi. Nüfusu 250 bin civarında olan Concepcion, Santiago ve Valparaiso ile beraber ülkenin en önemli üç şehrinden biri ve Santiago’dan sonra ülkenin ikinci önemli ekonomi merkezi durumunda. Concepcion, Santiago’ya 500 kilometre mesafede ve Büyük Okyanus kenarında yer alıyor. Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu, önce 8.3 olarak verdiği sarsıntının büyüklüğünü daha sonra 8.5 olduğunu açıkladı. Kurum son açıklamasında ise depremin şiddetinin 8,8 olduğunu bildirdi. Depremin ardından en büyüğü 6.9 olmak üzere artçı şoklar da meydana geldi. Depremden sonra Şili, Peru, Kolombiya, Panama, Kosta Rika ve Antartika için tsunami alarmı verildi.

1960’TA 9,5’LA SARSILMIŞTI

Şili’deki 8.8 büyüklüğündeki deprem sırasında başşehir Santiago’daki binaların 1.5 dakika sallandığı bildirildi. Yetkililer, Şili’nin orta kesimle-rine çok büyük zarar verme kapasitesine sahip depremden sonra binaların yıkıldığını, elektrik ve telefon hatlarının kesildiğini söyleyerek, depremin verdiği hasarın boyutunu tahmin etmenin zor olduğunu ifade etti. Depremin Arjantin’den de hissedildiği bildirildi.

Şili’de 22 Mayıs 1960’da aynı bölgede meydana gelen 9.5 büyüklüğündeki depremde 1655 kişi ölmüş, 2 milyon kişi evsiz kalmıştı. Depremden sonra çıkan tsunamide Hawaii, Japonya ve Filipinler’de ölenler olmuş, ABD’nin batı kıyıları zarar görmüştü.

28.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Şili, 1,5 dakika boyunca 8,8’lik depremle sarsıldı

  İsrail’in miras provokasyonu bölgede tansiyonu yükseltti

  Srebrenica kasabı yargılanıyor

  ABD kanalı CBS’den ‘sözde’ soykırım propagandası

  İran güvenlik güçlerinden terör örgütüne darbe

  Mir Hüseyin Musevi gösteri için izin istiyor

  Kuzey Kıbrıs, sel baskınlarıyla boğuşuyor

  Obama, nükleer zirve düzenleyecek

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl