28 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İsrail’in miras provokasyonu bölgede tansiyonu yükseltti

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun geçen pazar günü El Halil’deki Halil İbrahim Camii ile Beytüllahim’deki Raşel’in Türbesi’nin, İsrail’in ulusal kültürel mirası kapsamına alındığını açıklamasından bu yana gerilimin tırmandığı El Halil, çatışmaların odak noktası haline geldi.

El Halil, Cuma namazı sonrası, intifada benzeri görüntülere sahne oldu. Filistinli çocuklar, İsrail askeri mevzilerine ve askerlerine taşlarla sapanlarla saldırırken, askerler taşlara gözyaşartıcı bombalarla karşılık verdi. Çocuklardan bazıları gözaltına alındı.

Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad ise İsrail’in kararına tepkisini göstermek amacıyla Cuma namazını Halil İbrahim Camii’nde kıldı. Feyyad’ın yanı sıra FKÖ ve El Fetih’ten bazı önde gelen yöneticiler de bu camideki namaza katıldı.

Feyyad, namaz için Halil İbrahim Camii’ne gelerek, 4 gündür protestolarla İsrail’in kararına tepki gösteren El Halillilerle dayanışma içinde bulunduğunu göstermeyi amaçladığını söyledi. İsrail’in bu konudaki kararının ‘’açık bir provokasyon’’ olduğunu, kararın barış sürecini baltalamayı ve şiddet sarmalını yeniden başlatmayı amaçladığını savunan Feyyad, ‘’ancak Filistinlilerin şiddet ortamının içine sürüklenmeyeceğini’’ ifade etti. Filistin Başbakanı, Halil İbrahim Camii ve Raşel’in Türbesi’nin Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi ile birlikte, 1967’den bu yana işgal altında olan Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.

UNESCO VE AB DE TEKPİ GÖSTERDİ

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, İsrail’in Batı Şeria’daki iki önemli dinî mekânı “millî kültür mirası” listesine almasından kaygı duyduğunu bildirdi. UNESCO’dan yapılan açıklamaya göre, Genel Direktör İrina Bokova, Yahudiler tarafından “Patrikler Mağarası” olarak bilinen Halil İbrahim Camisi ile Beytüllahim’deki Raşel Türbesi’nin, millî kültür mirası listesine alınmasından kaygı duyduğunu belirtti. Bokova, bu yüzden bölgede gerilimin yükselmesinden duyduğu endişeyi de dile getirdi. AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da İsrail’in bu kararının, barış görüşmelerinin yeniden başlatılması girişimlerini sekteye uğratabileceğini söyledi. Ashton, açıklamasında, Avrupa Birliği’nin, İsrail’e, provokatif eylemlerden kaçınması çağrısında bulunduğunu bildirdi.

28.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Şili, 1,5 dakika boyunca 8,8’lik depremle sarsıldı

  İsrail’in miras provokasyonu bölgede tansiyonu yükseltti

  Srebrenica kasabı yargılanıyor

  ABD kanalı CBS’den ‘sözde’ soykırım propagandası

  İran güvenlik güçlerinden terör örgütüne darbe

  Mir Hüseyin Musevi gösteri için izin istiyor

  Kuzey Kıbrıs, sel baskınlarıyla boğuşuyor

  Obama, nükleer zirve düzenleyecek

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl