04 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

5 çocuktan biri reflü hastası

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Artan, beş çocuktan birinin reflü hastası olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Artan, bağırsaklara doğru gitmesi gereken mide muhtevasının yemek borusuna geri kaçması (reflü) durumunun yapısal özellikleri sebebiyle bebeklerde daha sık görüldüğünü belirtti. Genellikle asit olan mide muhtevasının fazla miktarda yutma borusunun içine ve ağza doğru geri kaçmasının sonucunda ortaya çıkan problemlerin reflü hastalığına sebep olabildiğini belirten Artan, ‘’Bebeklerin yarısında görülen mide içeriğinin istemsiz olarak geri kaçması her beş çocuğun birinde hastalık yapıyor’’ dedi. Yemek borusuyla mide arasındaki kapakçık sisteminin olgunlaşmaması, bebeklerin günün 16 saatini uyuyarak geçirmesi, beslenme tarzlarının sıvı içeceklere dayanması ve yemek borusunun kısa olmasının bebekleri daha sorunlu ve riskli kıldığını ifade eden Artan, bunların büyük kısmının gelişimleri süresince düzeleceğini kaydetti.

ORTA KULAK İLTİHABI, KANSIZLIK VE SİNÜZİTE SEBEP OLUYOR

REFLÜ'NÜN sadece sindirim kanalını değil, başta solunum sistemi olmak üzere diğer sistemleri de doğrudan etkilediğini vurgulayan Artan, ‘’Süregelen öksürük, ses kısıklığı, sesin çabuk yorulması, hırıltılı solunum, yanıcı göğüs ağrısı, inatçı gece öksürükleri en sık belirtilerdir. Bu durum, tekrarlayan sinüzitlere, orta kulak iltihaplarına hatta kansızlığa neden olabiliyor’’ dedi. Reflü hastalığının diş çürüklerine, ağız kokusuna, iştahsızlığa, kalpte çarpıntı ve ritm bozukluğuna da yol açtığını kaydeden Artan, ailelerin çoğu kez bu tip şikâyetlerde solunum yolları rahatsızlığı şüphesiyle doktora gittiklerini söyledi. Hastalığın 1.5 ay gibi sürede ilâçla tedavi edilebildiğine işaret eden Artan, bununla birlikte beslenme ve hayat şekillerine de dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

ÇOCUKLAR NE YEMELİ?

Çocukların fırınlanmış ve haşlanmış yiyecekler ile püre, makarna ve erişte gibi yiyecekleri rahatça tüketebileceğini ifade eden Artan, yatmadan hemen önce yemek yenmemesinin, yemekten sonra sakız çiğnemenin ve yemeğin hemen ardından fazla aktivitede bulunmamanın da faydalı olacağını dile getirdi. Reflü hastası çocukların asitli içecekler, kızartma, cips, salçalı yiyecekler, çerezler, baharatlı yiyecekler ve çikolatadan uzak tutulması gerektiğini anlatan Artan, baş kısmı yükseltilmiş bir yatakta, omuzla kalça arasında yaklaşık 30-40 derecelik açıyla yatmaları ve karın içi basıncı arttıran dar giysiler giydirilmemesini tavsiye etti.

04.03.2010


Çocuk büyütmeyin, çocuk yetiştirin

EĞİTİMCİ-YAZAR Ahmet Maraşlı, ebeveynlere çocuk büyütmenin yerine çocuk yetiştirmeleri gerektiğini kaydetti. Maraşlı, kitap okumanın çocuğun gelişiminde büyük önemi olduğunu söyledi. Ahmet Maraşlı, insanlığın özlenen seviyeye erişebilmesi için insanın gerçek bir eğitime ihtiyacı olduğunu belirtti. Maraşlı, özlenen insan seviyesine ulaşabilmek için öncelikli olarak çocukların yetiştirilmesine büyük önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Eğitimin, çocukların yetiştirilmesinde yadsınamaz bir yeri olduğunu kaydeden Maraşlı, ebeveynlerin çocuk yetiştirmediğini, sadece büyüttüğünü belirtti. Eğitimci Maraşlı, “Çocuk büyütmek kolaydır. Herkes çocuk büyütür. Fakat herkes çocuk yetiştiremez. Toplumda ailelerin çocuk yetiştirmediğinden dolayı sorunlar baş gösteriyor. Bu nedenle anne-babalar, çocuklarını büyütmeyi değil, yetiştirmeyi hedef almalı” dedi. Çocukların toplumda ileriki yaşantılarında düşünen birey olması için çocukluk yıllarında yapılacak eğitimlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Eğitimci-Yazar Maraşlı, anne babaların çocuklara hazır cevap şeklinde soracakları soruların çocukların hızlı düşünmesini geliştireceğini söyledi. Maraşlı, “Fıkra anlatmak, hazırcevap sorular sorarak çocuğun hazırcevaplara cevaplar vermesi şeklinde gerçekleştirilen oyunlar çocuğun zihnini ve kapasitesini zorlar, düşünmesini sağlar fakat asla yormaz. Bu yöntem özellikle çocuklar için düşünce üretimini çok zevkli hale getirmektedir” diye konuştu.

04.03.2010


Kilo vermek, damar sertliğini azaltıyor

İSRAİLLİ bilim adamları, ilk kez gözle görülür biçimde, kilo vermenin damar sertliği riskini önemli biçimde azalttığını ispat ettiklerini açıkladılar. Beer Sheva Üniversitesinden bilim adamları, 140 hasta üzerinde iki yıl süren araştırmalarında, beynin başlıca arteri olan şahdamarında kolesterol birikmesinin gelişimini üç boyutlu ekografi tekniğiyle izlediler. Araştırmanın sorumlusu Doktor İris Shai, ilk kez gözle görülür biçimde, aşırıya kaçmayan bir beslenme rejiminin sadece kolesterol birikimini engellemekle kalmayıp, aynı zamanda, arterlerin hacmini ve kan basıncını azalttığını tesbit ettiklerini söyledi. Shai, "Hastalar yeniden kilo alsalar bile uzun dönemli bir beslenme rejimi, damarların iç çeperleri üzerinde lipid (kolesterol) birikmesini beraberinde getiren damar sertliği şekli olan ateroskleroz ile mücadelede etkili oluyor" dedi. Hayvansal yağlar açısında zayıf Akdeniz mutfağı temelinde bir zayıflama tedavisi uygulanan hastalar üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları, Amerikan tıp dergisi Circulation'un son sayısında yayımlandı. Ateroskleroz, beyin kanaması ve enfarktüste önemli bir risk faktörü olarak görülüyor.

04.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl