05 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kümese yeni ‘kaz’ koyma projesi

İSTANBUL Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, İstanbul’da şu anda 300 bin gayrimenkul sermaye iradı mükellefi bulunduğunu ve rakamı 400 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, ‘’Bu, kümese yeni kaz koyma projesidir’’ dedi.

Koç, bazı gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında, İstanbul’da bazı semtler ve sitelerdeki kiraların yüksekliğine işaret ederek, kira geliri beyannameleriyle ilgili özellikle siteler üzerinde yoğunlaştıklarını söyledi.

İstanbul’da şehrin ve nüfusun büyüklüğünden dolayı daha fazla teknolojik çalışmak gerektiğini vurgulayan Koç, ‘’Kartal Samandıra’daki bir evin kira gelirine yoğunlaşmaktansa Uphill Court veya Avrupa Konutları gibi lüks sitelere daha fazla eğiliyoruz’’ dedi. Kira beyannameleriyle ilgili AYEDAŞ ve BEDAŞ gibi kurumlarla karşılıklı işbirlikleri yaptıklarının altını çizen Koç, bu konudaki çalışmalara ilişkin şunları kaydetti: ‘’Kira geliriyle ilgili bu yıl yeni bir uygulama başlattık. Kiracı ve ev sahibi olarak iki ayrı uygulama söz konusu... Kiracılara kiralarını bankadan yatırmaları, ev sahibine de 25 Mart’a kadar kira gelirini beyan etmeleri yönünde cep telefonlarına mesaj gönderiyoruz. Kiracılara ‘kiraladığınız evin kirasını lütfen bankadan ödeyin’, ev sahibine de ‘sitedeki daireniz için kira gelirinizi 25 Mart’a kadar beyan etmeyi unutmayın’ diyoruz. ‘Vergiye gönüllü uyum projesi kapsamına alınmış bulunmaktasınız’ diyoruz. Burada hedefimiz 2009 yılı kira gelirini beyan edenler değil, bunun dışında kalanlar... Bu, bir bakıma ‘2009’u verirsin, geçmişle ilgili bir işlem yapmayacağım’ anlamına da geliyor. Vermek istediğimiz mesaj; ‘2009’u beyan et, inceleme sepetinden çık...’ Böylelikle incelemede hedef kitlemizi daraltmayı düşünüyoruz. İstanbul’da gayrimenkul sermaye iradı mükellefi bence minimum 500 bindir. Bizim 300 bin gayrimenkul sermaye iradı mükellefimiz var. Bunu 400 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla geri kalan 100 bini takip ediyoruz. Bu, kümese yeni kaz koyma projesidir. Gayrimenkulde beyan etmeyenleri tesbit etme projesi... Hedefimiz 100 bin yeni mükellef. Biz bunu hedefleriz ancak 50 bin olur. Ben bunu da başarı kabul ederim.’’ Proje ile ne kadar vergi toplandığından ziyade bu kişilerin mükellefiyetini kavramanın birinci planda olduğunun altını çizen Koç, beyanname verilmemesi durumunda kayba uğratılan vergi tutarının cezayla tahsil edileceğini kaydetti. 2009 kira gelirini beyan etmeyen gayrimenkul sahibinin sadece 2009 yılını değil 2005’ten itibaren son 5 yılının da inceleneceğini ve kaçakçılık tesbit edilmesi halinde suç duyurusunda bulunulacağını anlatan Koç, ev sahibinin kendisinin beyanname vermemesi durumunda 2 bin 600 liralık istisnadan da yararlanamayacağını ifade ederek, ‘’Biz 12’de bir vergi talep ediyoruz. Yani bir aylık kira talep ediyoruz’’ diye konuştu.

05.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  Kümese yeni ‘kaz’ koyma projesi

  Bakan Şimşek: Emeklimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz

  Yaptır ‘aşı’nı, arttır ‘aş’ını

  ABD ekonomisi mütevazi hızda büyüyecek

  Türkiye ile Güney Kore ortak nükleer araştırma yapacak

  İhracatta ‘ülke masası’ dönemi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl