14 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Meslek yoksa istihdam zor

Çalişma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, genç nüfus ile övündüklerini ancak bu nüfusun büyük bir bölümünde meslekî anlamda vasfı olmamasının ayrı bir sorun olduğunu açıkladı.

Mesleki anlamda gençlere eğitim verilemediği ve mesleki eğitiminde katsayı engeli ile önünün tıkandığına dikkat çeken Bakan Ömer Dinçer, Türkiye’de her yıl 600-650 bin yeni iş gücünün eklendiğini belirterek, “Gençlerimizin altın bileziği yoksa istihdam alanı açmak çok zor” dedi. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nin düzenlediği programda iş dünyası ile bir araya gelen Bakan Dinçer, Türkiye’deki işsizlik ve meslekî eğitim konusunda bilgiler verdi. 2009 yılında krize rağmen 700 bin kişiye yakın istihdam sağladıklarını anlatan Dinçer, şöyle konuştu: “2009 yılındaki istihdam rakamını çok önemsiyoruz. Normal büyüme dönemlerinde bile bu kadar istihdam sağlanamadı. 2003-2008 arasında her yıl büyüdük. Her yıl 550 bin kişiye istihdam sağladık. Ama 2009 yılında 700 bin kişiye istihdam sağladık. Kriz dönemi ile ilgili söylenecekler çok. Ama işsizlikteki sorun yapısal. Çok genç nüfusun olması yapısal sorunlardan birisidir. Genç nüfusumuz övündüğümüz bir hadise. Biz gençlerimize iyi eğitim veremez ve istihdam sağlayamazsak sorun olacaktır. Geçtiğimiz yıl 860 bin kişi iş piyasasına girdi. Her yıl da 600-650 bin iş piyasasına giren insan var.”

İşsizlik sorununun kolay çözülemeyeceğine vurgu yapan Bakan Dinçer, “Yapısal sorunun bir başka ağır tarafı var. Gençlerimizin önemli bir kısmı vasıfsız ve yüzde 60’dan fazlası belirli mesleğe sahip değil. Ya da iyi bir konuyu yapacak özelliklere sahip değil. Gençlerimizin altın bileziği yoksa istihdam alanı açmak çok zor oluyor” dedi. Birçok işletmenin işçi aramasına rağmen halen genç işsizlerin iş bulamıyor olması ve orayı dolduracak pozisyonda değilse bununda ciddî bir problem olduğuna değinen Ömer Dinçer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “O zaman önemli kararlar almalıyız. Özellikle meslekî eğitimle bu sorunu, açığı kapatma adına önemlidir. Türkiye’de meslekî eğitimin önünü kesenler ne gerekçe üretirse üretsinler, kafalarında meşrûlaştırma yapsalar bile sanayide yapılanların vebalini ödeyemezler. Meslekî eğitimin önü katsayı ile kesiliyor olması gençlerin işsiz olmasının vebali ödenemez. Her şeyden önce mesleki eğitim belirli standart ve sistemde kurulmalıdır. Meslek liselerinde ve üniversitelerin meslek yüksek okullarında eğitim veriliyor. Burada sorun var. Bu eğitimlerde piyasa ihtiyaçlarını karşılayacak sıfatların kazandırılmalıdır. Bu eğitimlerin piyasa ihtiyaçlarından kopuktu. Bu çözülmelidir.”

14.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  Meslek yoksa istihdam zor

  Kavga üreten sistem kaybettiriyor

  SODES Projeleri, GAP’ın sosyal hayatını canlandırdı

  Türk malI Hyundai i20 üretİlmeden 10 bİn adet sattI

  Bursa’nın tekstil ihracatında artış

  TESK: Yasa çıkmazsa 2 milyon esnaf biter

  En çok ihtiyaç kredisi araştırılıyor

  SGK prim borçlarına taksit ve erteleme imkânı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl