12 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Görüş

İstiklâl Marşının kabulü

12 Mart 1921 İstiklâl Marşımızın kabul tarihidir. İstiklâl Marşı, Mehmet Âkif Ersoy’a millî şair ünvanını kazandırmıştır. İstiklâl Marşı topyekûn yedi düvele şahlanan, mücadele veren kahraman milletimizin Kurtuluş Savaşının şiire geçmiş şeklidir. Ankara’da Taceddin Dergâhında kaleme alınmıştır. O sıralar Ankara’da Yunan ordusunun top sesleri duyulmakta idi. Düşman, Polatlı’ya kadar gelmişti. Çoğu Ankara’yı terk etmişti. Meclis Kayseri’ye nakledilmek istenmişti.

İstiklâl Marşı için 6 aylık bir yarışma açılmış, 724 şiir katılmıştı. Yarışmaya katılanlar arasında kimler yoktu ki... Kâzım Karabekir Paşa dahi vardı. Birinciye 500 lira mükâfat verilecekti. Mehmet Âkif Ersoy para ve mükâfattan dolayı yarışmaya katılmadı. Jüri, yarışmaya katılan şiirleri beğenmedi. Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver, Âkif’in hassasiyetini bildiği için ısrar etti. O zamanlar Mehmet Âkif Ersoy mecliste Burdur milletvekili olarak görev yapıyordu. Tesirli şiirlerinden kendilerini mahrum etmemesini, gerekirse mükâfat maddesini işletmeyeceklerini belirti.

Israrlar üzerine Âkif şiirini yazdı. Kahraman ordumuza diye başlayan şiirini 12 Mart 1921’de teslim etti. Millî Eğitim Bakanı şiiri Meclis’te okudu. Şiirin her kıtası bravo ve alkışlarla dört defa ayakta dinlendi.

25 Mart 1921’de Meclis’te verilen bir önerge ile reye sunuldu. Bütün milletvekillerinin reyi ile ‘İstiklâl Marşı’ olarak kabul edildi. Millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy para ödülünü almadı. Ankara’nın o sert kışında üzerinde paltosu olmamasına rağmen, cebinde parası yokken, 500 liralık mükâfatı, fakir Müslüman kadın ve çocuklarına iş öğretecek olan ‘Darü’l-Mesai’ adlı kuruluşa bağışladı.

Âkif görevini, vazifesini yapmanın mutluluğunu, o hazzı tatmayı yeterli gördü. Bugün de gururla dinlediğimiz İstiklâl Marşımızı, Osman Zeki Üngör besteledi. Mehmet Âkif Ersoy “İstiklâl Marşını, ihtiyaç hâsıl olsa, tekrar yazar mısınız?” sorusuna, “Allah bir daha bu millete İstiklâl Marşı yazdırmak zorunda bırakmasın” cevabını vermiştir. Bizler de bu söze, âmin temennileri ile katılıyoruz. 2007 yılında TBMM, 12 Mart tarihini “İstiklâl Marşının kabul edilişi ve Mehmet Âkif Ersoy’u anma günü” kabul etmiştir.

CİHAT ERDOĞ [email protected]




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

**************************************************************************************************

12.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl