27 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İslâm korkusuna BM’den kınama

BM İnsan Hakları Konseyi, “İslâm korkusunu” kınayan bir karar tasarısını kabul etti. El Arabiye’nin haberine göre, İsviçre’de minare yapımının yasaklanması konusunu da içeren tasarı, bazı ülkelerin belirgin çekincelerine karşın az farkla da olsa kabul edildi. İslâmofobi olarak adlandırılan “İslâm korkusu” özellikle Amerika’da ikiz kulelere yönelik yapılan 11 Eylül saldırısından sonra tırmanışa geçmişti.

BM, İslâm korkusunu kınayan tasarıyı kabul etti

BM İnsan Hakları Konseyi, “İslam korkusunu” kınayan bir karar tasarısını kabul etti. El Arabiye’nin haberine göre, İsviçre’de minare yapımının yasaklanması konusunu da içeren tasarı, bazı ülkelerin belirgin çekincelerine karşın az farkla da olsa kabul edildi. Cenevre’de yapılan toplantıda, “Dinlerin karalanmasıyla mücadele” başlıklı tasarıya 20 ülke destek verirken, 17 ülke karşı oy kullandı, 8 ülke ise çekimser kaldı. ABD, sert dille eleştirdiği karar tasarısını, “bölünme aracı” olarak nitelendirdi, ancak minare yapımının yasaklanması ve diğer ayrımcı tedbirleri kınadı. İsviçre’de Kasım ayında yapılan bir referandumla İsviçreliler ülkede yeni minare yapımına karşı çıkmıştı. Pakistan Büyükelçisi Zamir Ekrem tarafından İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) adına sunulan karar tasarısında, bu türden olayların, “ayrımcılığı, aşırıcılığı, kutuplaşmaya ve tehlikeli, istenmeyen sonuçları olabilecek parçalanmalara yol açacak yanlış anlamaları artıracağı” vurgulandı. Tasarıda, “İslâm’ın sıklıkla ve yanlış bir şekilde insan hakları ihlâlleri ve terörizmle bağlantılandırıldığına” da dikkat çekildi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

27.03.2010


 

IRKÇI SLOGANLAR YAZAN İKİ KİŞİYE MAHKÛMİYET

Fransa’nIn Lille şehrindeki mahkeme, cami duvarına ırkçı ve Musevi karşıtı sloganlar yazan iki saldırganı mahkum etti.

Mahkeme, 43 ve 40 yaşlarındaki saldırganlara sırasıyla 12 ayı tecilli 18 ay ve 9 ayı tecilli 12 ay hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca, saldırganların caminin zararını tazmin etmesine karar verdi. Duruşmalarda suçlarını kabul eden saldırganlar, olay sırasında aşırı derecede alkol aldıklarını söylemişlerdi.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

27.03.2010


 

El Aksa’da üç hafta sonra özgür Cuma

İsrail polisi, yaklaşık 3 haftalık gergin bir dönemin ardından, Haremüşşerif’te Cuma namazı kılınmasıyla ilgili bütün kısıtlamaları kaldırdı.

Kudüs’te yağan yağmura rağmen binlerce Filistinli, çoluk-çocuk, genç-yaşlı, Cuma namazı için El Aksa Camii’ne akın etti. Cuma namazı herhangi bir olay meydana gelmeksizin tamamlandı. İsrail polisi caminin kapılarına açılan sokaklarda konuşlanmasını sürdürürken, girenlerden kimlik sorulması uygulamasına gitmedi.

27.03.2010


 

Viyana’da ırkçı aday protesto edildi

Avusturya’da 25 Nisanda yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olduğunu ilân eden aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi üyesi Barbara Rosenkranz, başşehir Viyana’da düzenlenen ve 7 bin 500 kişinin katıldığı “Işık Dansı” adlı mitingle protesto edildi.

Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık idare binalarının da bulunduğu tarihi Hofburg Sarayı’nın önündeki Balhaus Meydanı’nı dolduran 7 bin 500 kişinin aynı anda ellerindeki meşaleleri ateşe vermesiyle Hofburg Sarayı’nın bahçesi ışık denizine döndü. Mitingin organizatörlerinden uluslararası ilişkiler öğrencisi Romy Grasguber, sivil toplumun yanlışları düzeltmek ve haksızlığı gidermek için gücü olduğunu ifade etti. Grasguber, Avusturya’da Nasyonal sosyalizm ve Austrofaşizm döneminin soruşturulması gerektiğini ve cumhurbaşkanlığına aday olan Barbara Rozenkranz’ın bu karanlık dönemin savunucusu olduğunu belirtti.

27.03.2010


 

BM’den dünya saati uygulamasına destek

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfının (WWF) küresel iklim değişikliğine dikkati çekmek amacıyla düzenlediği “Dünya Saati” eylemine, Birleşmiş Milletler (BM) de destek vereceğini açıkladı.

Ankara’daki BM Enformasyon Merkezi tarafından yapılan açıklamada, BM’nin iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla bugün dünya genelinde düzenlenen ışıkları söndürme kampanyasını desteklediği bildirildi. Açıklamada BM’nin, hem New York’taki genel merkez binasında, hem de Türkiye dahil dünya genelindeki temsilcilikleri aracılığıyla kampanyaya destek vereceği kaydedildi. BM Türkiye Temsilciliğinin de bu faaliyete destek amacıyla güvenlik amaçlı olanların haricindeki ışıklarını söndüreceği duyurulan açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un da konuyla ilgili, “Dünya Saati etkinliği hem bir uyarı, hem de umut ışığıdır” dediği belirtildi. Açıklamaya göre Ban, “acil ihtiyaç olmayan ışıkların bir saatliğine kapatılmasının, tabiî hayatın ne kadar tehlikede olduğu mesajını bir kıtadan diğerine aktaracağını ve sürdürülebilir bir gelecek istediğimizi herkese duyuracağını” kaydetti.

27.03.2010


 

Maliki yandaşları gösteri yaptı

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin yandaşları, 7 Martta yapılan genel seçiminin oylarının yeniden sayılması için gösteri yaptı.

Başşehir Bağdat’ta il yönetimi binasının önünde toplanan yüzlerce kişi, elle sayımın yeniden yapılmasını talep etti. Göstericilerin bir kısmı “Yolsuzluğa hayır” yazan pankartlar taşırken, bir protestocu, “Açıkça yolsuzluk yapıldı. Irak halkının iradesinin yok sayılmasının suçlular için ağır sonuçları olur” dedi

27.03.2010


 

ABD sağlık reformu Kongre’den de geçti

ABD Kongresi, sağlık reformu yasasına son onayı da vererek yasa üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Yasa üzerinde bazı değişiklikleri içeren paket, Temsilciler Meclisinde 207’ye karşı 220 oyla kabul edildi ve imza için ABD Başkanı Barack Obama’ya gönderildi.

Ülkede son bir yıldır üzerinde çetin siyasi mücadelelere sahne olan tarihi reform yasası, bu son oylamayla birlikte Kongre safhasını tamamlamış oldu. ABD’deki 2,5 trilyon dolarlık sağlık sisteminde son 40 yılın en büyük değişikliklerini getiren yasayla, yaklaşık 32 milyon sigortasız Amerikalının sigorta kapsamına alınması öngörülürken, sigorta şirketlerinin önceki sağlık şartları gibi gerekçelerle insanları sigortalamayı reddetmesi yasaklanıyor. Kongrede dün onaylanan değişiklik paketi de yaşlılar ile düşük ve orta gelirli ailelere bazı kazanımların sunulması gibi düzenlemeler içeriyor.

27.03.2010


 

Tataristan başbakanı Minnihanov işbaşı yaptı

Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti’nin yeni Başkanı Rüstem Minnihanov, İslâm Konferansı Teşkilâtı Genel Sekreteri (İKT) Ekmeleddin İhsanoğlu’nun da hazır bulunduğu törende yemin ederek görevi Mintimier Şavmiyev’den devraldı.

Tataristan’ın başşehri Kazan’da düzenlenen törene 800 davetli katılırken, törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in gönderdiği mesajlar okundu. İKT’den yapılan açıklamada, törene şeref konuğu olarak davet edilen İhsanoğlu’nun özel uçakla Tataristan’ın başşehri Kazan’a geldiği kaydedildi.

27.03.2010


 

Rusya’da, Kavgam kitabı yasaklandı

Rusya’da savcılar Adolf Hitler’in 1924-1925 yıllarında kaleme aldığı “Kavgam” (Mein Kampf) adlı yarı otobiyografik kitabını aşırı sağ politikalarla mücadele çerçevesinde zararlı yayın olarak değerlendirerek.

yasakladı. Rusya Genel Savcılık Bürosundan yapılan açıklamada, Almanya’da İkinci Dünya Savaşından beri yasaklı olan Hitler’in “Kavgam” kitabının Ari olmayan ırkların imhasını isteyen, bunlara yönelik ayrımcılığı haklı gösteren militarist bir görüşe sahip olduğu belirtilerek, “Bu kitapta hayata geçirildiğinde İkinci Dünya Savaşının başlamasına neden olan görüşler yansıtılıyor. Kavgam kitabı şu ana kadar aşırı bir yayın olarak değerlendirilmiyordu” denildi. Açıklamada, bazı kitapevlerinde satılan ve internet üzerinden ulaşılabilen “Kavgam” kitabının yasaklandığı ve federal yasaklı yayınlar listesine alındığı belirtildi.

27.03.2010


 

Talabani, İran’ı ziyaret edecek

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin İran’ı ziyaret edeceği bildirildi.

İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kumi, Mehr Haber Ajansına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın davet mektubuna Talabani’nin olumlu cevap verdiğini söyledi. Büyükelçi Kumi, Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin, aralarında Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin de bulunduğu üst düzeydeki bir heyetle İran’ı ziyaret edeceğini belirtti. Ziyaretin asıl amacının Nevruz Bayramı kutlamalarına katılmak olduğunu kaydeden Kumi, iki ülke liderleri ve yetkilileri arasındaki görüşmelerde tarafları ilgilendiren konuların ele alınacak olmasının da tabiî olduğunu söyledi.

27.03.2010


 

Camiye saldıranlara 15 yıl hapis cezası

ABD’de bir caminin duvarlarına gamalı haç çizen ve molotof kokteyli atarak camiyi ateşe veren iki kişi, 14 ve 15 yıl hapisle cezalandırıldı.

Tennessee eyaletindeki camiye 2008 yılı Şubatında saldıran ve mahkemede suçunu itiraf eden Eric Ian Baker, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aynı olayla ilgili olarak yargılanan Michael Corey Golden de 14 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Başsavcı Yardımcısı Thomas Perez, “Korkusuzca ibadet etme hakkı bu ülkede temel haklardan. Bu hakkı çiğnemeye kalkanlara aman vermeyiz” dedi.

27.03.2010


 

Meksika’da uyuşturucu kartelleri çatıştı: 16 ölü

Meksİka’nIn ABD sınırına yakın kuzey bölgesinde, biri İspanyol iş adamı olmak üzere 16 kişi öldürüldü.

Adli kaynaklar, yaptıkları açıklamada, Çarşamba günü meydana gelen ve uyuşturucu kartellerinin işlediği türden olan bu cinayetlere, Chihuahua şehrinde İspanyol iş adamının da aralarında bulunduğu 8 kişinin, Ascension şehrinde bir kişinin ve Meksika’nın en tehlikeli şehri kabul edilen Ciudad Juarez’de 7 kişinin kurban gittiğini belirtti. Adlî kaynaklar ayrıca, Meksika’nın kuzeydoğusundaki büyük sanayi kenti Monterrey’nin yakınlarında uyuşturucu kartelleri üyeleriyle güvenlik güçlerinin arasında üst üste çıkan çatışmalarda, kartel üyesi 6 kişinin öldüğünü bildirdi. Uyuşturucu kaçakçılığının kontrolü için kanlı savaş sürdüren rakip karteller arasındaki çatışmalar, 2009 yılında ülke genelinde 15 bin kişinin ölümüne yol açtı.

27.03.2010


 

Pakistan’da saldırı: 1 yarbay, 4 asker öldü

Pakİstan ordusu, Taliban militanlarının Kuzey Veziristan’ın Orakzai bölgesindeki askerî kontrol noktasına düzenledikleri saldırıda 1 yarbay ile 4 askerin öldüğünü, askerlerin düzenlediği karşı operasyonda 24 militanın öldürüldüğünü bildirdi.

Açıklamada, bölgede geniş çaplı arama operasyonları başlatıldığı duyuruldu. Pakistanlı yetkililer ile Pakistan ordusundan konuya ilişkin daha önce yapılan açıklamalarda, Taliban militanlarının düzenlediği saldırıda 5 Pakistan askerinin öldüğü, 6 askerin yaralandığı, Taliban militanlarının ele geçirdiği kontrol noktasını geri almak amacıyla düzenlenen operasyonda da 21 militanın öldürüldüğü belirtilmişti.

27.03.2010


 

Çin’de grizu faciası

Çİn’İn güneybatısındaki Çongçing şehrinde bulunan bir kömür madeninde meydana gelen grizu patlamasında 7 işçi öldü.

Çin Merkez Televizyonu CCTV’nin haberinde, Ciuli kömür madeninde meydana gelen patlamanın, ocağın havalandırma sistemindeki arızadan kaynaklandığı belirtildi. Yetkililer, madenin içerisinde sıkışan gazın boşaltılması için gece boyunca çalışıldığını ve cesetlere sabah ulaşıldığını kaydetti. Soruşturmanın devam ettiğini belirten yetkililer, madenin sahibinin gözaltına alındığını bildirdi.

27.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl