27 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Bankalar krizi derinleştirdi

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, bankaların kriz dönemindeki stratejilerinin, reaksiyonlarının, krizin Türkiye’ye yansımasını sınırlamadığını belirterek, ‘’Hatta belki de derinleştirdi’’ dedi.

Şimşek, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde dördüncü çeyreğe ait göstergelerin, Türkiye’nin son çeyrekte güçlü büyüme performansı ortaya koyduğuna işaret ettiğini, son birkaç aya bakıldığında, hemen hemen bütün göstergelerde iyileşmenin söz konusu olduğunu ve bunun güçlü büyümeye işaret ettiğini belirtti. İhracatta, kapasite kullanım oranlarında geçen yıla göre toparlanma, sanayi üretiminde toparlanmanın, gerek 2009’un dördüncü çeyreği ve bu yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarının güçlü çıkacağını gösterdiğini kaydeden Şimşek, Türkiye’deki büyüme sinyallerinin kalıcılığı konusunda iyimser olduğunu ifade etti. Türkiye’nin bunu sağlayacak şartlara sahip bulunduğunun altını çizerek, kriz döneminde Türkiye’de bankacılık sektörünün krizin etkilerini sınırlamada fazla bir rol oynamadığını kaydeden Şimşek, ‘’Ortalık toz dumanken, bankalar tipik reaksiyonu gösterip çok temkinli bir patikada işlerini yürüttü. Bu tabiî ki krizin etkilerinin Türkiye’ye yansımasını sınırlamadı, hatta belki de derinleştirdi” diye konuştu. Bakan Şimşek Türkiye’de, ilk defa tek haneli faizlerin gerçekleşmesi, bankaların bilânçolarının güçlü seyretmesinin, kamu sektörü borçlanma ihtiyacını azalttığını kaydetti. Böyle bir ortamda bankacılık sektörünün reel ekonomiyi desteklemekten fazla da bir seçenekleri olmadığını dile getiren Bakan Şimşek, “Onun için ben, o konuda iyimserim. Hem destekleyecek kapasiteleri var, potansiyelleri var, hem de desteklemeleri için gerekli makro ekonomik ortam ve koşullar var. Hatta bu koşullar onları zorlayacak” dedi.

‘’Proaktif bir şekilde Gelir İdaremiz kayıt dışılığını azaltma anlamında vergi tabanını genişletmek için büyük bir çaba içindedir. Biz bu konuda başarılı olursak aslında bazı sektörlerdeki, bazı ürünlerdeki yüksek dolaylı vergileri kısmen de olsa iyileştirme imkânına kavuşabiliriz’’ diyen Şimşek, bir soru üzerine, ‘’Kayıt dışını azalttığımız ölçüde, vergi tabanını genişlettiğimiz ölçüde, bütçe imkanları ölçüsünde tabiî ki önümüzdeki dönemlerde, arz yönlü yani üreticimizin üzerindeki yükleri azaltacak şekilde bir yaklaşıma gireriz. Ama şu an itibariyle, gündemimizde hiçbir vergi indirimi, sektörel veya başka türlü vergi indirimi yok’’ diye konuştu. Şimşek, önceliklerinin makro istikrar olduğunu kaydetti.

AHMET TURAN SÖYLER

27.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  Bankalar krizi derinleştirdi

  TİM: KDV iadeleri hızlanmalı

  27 yıl eleman aradım, bulamadım

  MoneyGram ile hızlı para transferi Bank Asya’da

  3,7 mİlyar dolar DIŞ borç ödedİk

  FORD’a özel tek kasko FKasko

  Vatandaşın borcu azalıyor

  Sağlıkta büyük birleşme

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl